More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΟ αόρατος Τονίνο, του Τζάνι Ροντάρι (εικ.: Αλεσάντρο Σάνα)

    Ο αόρατος Τονίνο, του Τζάνι Ροντάρι (εικ.: Αλεσάντρο Σάνα)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Είμαι αόρατος, όπως καταλαβαίνεις, επειδή οι άνθρωποι αρνούνται να με δουν.
    Ralph Ellison

    Μερικές φορές, η καρδιά βλέπει αυτό που είναι αόρατο στο μυαλό.
    H. Jackson Brown, Jr.

    Κάποτε όλοι έχουμε αισθανθεί άβολα ή έστω, έχουμε σκεφθεί την περίπτωση αυτή που αν συμβεί θα θέλουμε να ανοίξει η Γη να μας καταπιεί, να εξαφανιστούμε, να κρυφτούμε ή ακόμα καλύτερα να γίνουμε… ΑΟΡΑΤΟΙ! Να γλιτώσουμε από το αίσθημα του φόβου, της ντροπής, της ενοχής. Να είμαστε ο εαυτός μας χωρίς αναστολές και ενδοιασμούς.

    Πόσο απελευθερωτικό είναι να είσαι ΑΟΡΑΤΟΣ;
    Τι θα κάναμε αν μας συνέβαινε;

    Ο μικρός Τονίνο πηγαίνει σχολείο αδιάβαστος. Φοβάται μήπως τον εξετάσει ο δάσκαλός του. Μέσα του εύχεται να γίνει αόρατος. Ο δάσκαλος παίρνει παρουσίες και… ο Τονίνο ούτε φαίνεται, ούτε ακούγεται. Είναι παρών, απών. Είναι αόρατος!

    Η ευχή του γίνεται πραγματικότητα. Πόση χαρά κι ανακούφιση νιώθει. Ελεύθερος. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς κανείς να τον καταλάβει.
    Κάνει βόλτες στην τάξη, αναποδογυρίζει τα μελανοδοχεία, πειράζει τους συμμαθητές του που κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο, κάνει σκανταλιές… χωρίς συνέπειες! Είναι τόσο διασκεδαστικό.
    Ενθουσιασμένος, βγαίνει από το σχολείο. Μπαίνει στο τρόλεϊ, μετά σ’ ένα ζαχαροπλαστείο σκορπώντας παντού χαμό, παρεξηγήσεις και φασαρίες.
    Μέχρι που…
    Επιστρέφει σχολείο να βρει τους συμμαθητές του. Μάταιο όμως. Κανείς δεν τον βλέπει, κανείς δεν του μιλά.

    «…τα βλέμματά τους τον διαπερνούσαν λες κι ήταν από γυαλί».

    Κουρασμένος κι απογοητευμένος γυρίζει σπίτι του. Οι γονείς του τον περιμένουν με αγωνία. Ανησυχούν που καθυστερεί. Ο Τονίνο έχει γυρίσει. Είναι εκεί. Τους φωνάζει να τον δουν. Τίποτα.

    Βρίσκεται σε απόγνωση. Κλαίει. Θέλει πίσω τους αγαπημένους του, τους γονείς του, τους φίλους του. Ας τον εξετάσει το δάσκαλος, ας τον μαλώσει η μαμά του.

    «Είναι φριχτό να είσαι αόρατος, είναι φριχτό να είσαι μόνος».

    Ένας ηλικιωμένος κύριος, ολομόναχος, αόρατος για τους άλλους, θα τον δει…

    Ο Τζάνι Ροντάρι με απλό και διασκεδαστικό λόγο αποδίδει μια ευρηματική και ιδιαιτέρως συγκινητική ιστορία γεμάτη μηνύματα, συναισθήματα και με την ενσυναίσθηση να παίρνει κεντρικό ρόλο.

    Ο μικρός ήρωας βιώνοντας την επιθυμία του βρίσκεται σε μια δύσκολη «πραγματικότητα» με αντιφατικά συναισθήματα. Η ταύτιση μαζί του μας οδηγεί να συναισθανθούμε τόσο την ανακούφισή του που βγαίνει από τη δύσκολη θέση και την αίσθηση ελευθερίας που του προσφέρει η κατάσταση του «αόρατου», όσο και τη θλίψη του από τη συνειδητοποίησή του πόσο ανάγκη έχει το βλέμμα των άλλων και πόσο μόνος νιώθει χωρίς αυτό. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις των ανθρώπων που βρίσκονται χωρίς τη θέλησή τους σε αυτή την κατάσταση, όπως εδώ ο ηλικιωμένος κύριος, οι «αόρατοι» άνθρωποι λόγω συνθήκης, αρρώστιας, μετανάστευσης, ανεργίας, γηρατειών…

    Το συναίσθημα του φόβου, της μοναξιάς, της απομόνωσης, της θλίψης, η έλλειψη αγάπης και επικοινωνίας, που μπορεί να χτυπήσει την πόρτα κάθε ανθρώπου μικρού και μεγάλου, διαπερνούν αρμονικά και περίτεχνα την ιστορία καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση, αλλά και δίνοντας το δίαυλο της διερεύνησης ανθρώπων, κοινωνικών ομάδων που έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στη θέση αυτή.

    Ο βραβευμένος εικονογράφος Αλεσάντρο Σάνα με αδιάκοπτες πινελιές υδατοχρωμάτων και μελανιού και αφαιρετικές γραμμές, σκιαγραφεί τους χαρακτήρες της ιστορίας δίνοντάς τους μια ιδιαίτερη επιμήκη μορφή και διαρκή κίνηση σαν να είναι έτοιμοι να εξαφανιστούν. Αναμιγνύει με επιτυχία μεγάλη ποικιλία υλικών ζωγραφικής, δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση του αόριστου αλλά και συγκεκριμένου στο ίδιο σαλόνι δημιουργώντας ένα  πρωτότυπο, ξεχωριστό καμβά. Από την άλλη, ο αόρατος Τονίνο αναδύεται πολύ έξυπνα και ξεκάθαρα μέσα από μια καθορισμένη με τελίτσες, άχρωμη, διαπεραστική φιγούρα που αντιδιαστέλλεται με τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Πολύ όμορφη και έξυπνη εικονογράφηση.

    Φιλία, συμμετοχή, αλληλεπίδραση, αποδοχή, αλληλεγγύη, αγάπη…
    Ενδιαφέρον για τον «σημαντικό άλλο».

    Για αναγνώστες από 5 ετών.

    Εκδόσεις Καλέντης

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Ο Τζάνι Ροντάρι με απλό και διασκεδαστικό λόγο αποδίδει μια ευρηματική και ιδιαιτέρως συγκινητική ιστορία γεμάτη μηνύματα, συναισθήματα και με την ενσυναίσθηση να παίρνει κεντρικό ρόλο.
    • Ο βραβευμένος εικονογράφος Αλεσάντρο Σάνα με αδιάκοπτες πινελιές υδατοχρωμάτων και μελανιού και αφαιρετικές γραμμές, σκιαγραφεί τους χαρακτήρες της ιστορίας δίνοντάς τους μια ιδιαίτερη επιμήκη μορφή και διαρκή κίνηση σαν να είναι έτοιμοι να εξαφανιστούν.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Soundtrack #7 Pat und Patachon | Eric Frantzen Chor & Orchester

    Henry Mancini – Baby Elephant Walk

    Evanthia Reboutsika ~ Carousel

    Kikuchiyo To Mohshimasu (ALBUM VERSION) by Pink Martini

    Νυχτερινός Περίπατος – Μάνος Χατζιδάκις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο αόρατος Τονίνο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Tonino l’ invisible
    Συγγραφέας: Gianni Rondari
    Εικονογράφηση: Alessandro Sanna
    Εκδόσεις: Καλέντης, Μάρτιος 2020
    Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 23 Χ 33
    ISBN: 978-960-594-062-1

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular