More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ Βασιλιας των αριθμων, της Γεωργίας Μουντζούρη (εικ.: Μάρκ Γουάινσταϊν)

    Ο Βασιλιας των αριθμων, της Γεωργίας Μουντζούρη (εικ.: Μάρκ Γουάινσταϊν)

    Γράφει η Κατερίνα Ανδρικοπούλου.

    Όταν άρχισα να διαβάζω τον Βασιλιά των αριθμών, ένιωσα σαν να άνοιξα ένα βιβλίο στον ωκεανό των βιβλίων και βρήκα μέσα μαργαριτάρι!

    Λίγα πραγματικά τα βιβλία που θες να τα πάρεις και να τρέξεις κατευθείαν στην τάξη σου. Να κάτσεις τα παιδιά στην παρέα και να τους πεις: “παιδιά, βρήκα ένα φοβερό βιβλίο για τους αριθμούς! Το παίζουμε;” Μου ‘ρθε η λαχτάρα να πάρω το βιβλίο και να το διαβάσω άμεσα στην τάξη μου, στα παιδιά μου, στα παιδιά της παιδικής χαράς και στα παιδιά όλου του κόσμου. Και κάπου εκεί ξύπνησε μέσα μου και το μικρό κοριτσάκι που πάντα φοβόταν και δεν καταλάβαινε τα μαθηματικά και μου πε δειλά “κρίμα είναι ωραίοι οι αριθμοί δεν είναι ανάγκη να τους φοβάσαι…”

    Μια τάξη βουτηγμένη στη σύγχρονη ελληνική πραγατικότητα και όχι αποστειρωμένη καλείται να ψηφίσει δημοκρατικά για να βρεθεί ο βασιλιάς των αριθμών τεκμηριώνοντας τις απόψεις της. Αλήθεια, για σας ποιος είναι ο πιο σπουδαίος αριθμός και γιατί;  «Εμένα μ’ αρέσει το 5 γιατί είναι στη μέση, δεν είναι ούτε μεγάλος, ούτε μικρός» λέει ο γιος μου. Και τα παιδιά του βιβλίου θίγουν πάρα πολλές έννοιες και δίνουν αφορμή για μάθηση που ξεφεύγει απο στενά όρια και κατρακυλάει προς όλες τις κατευθύνσεις. Έννοιες που αποδεικνύουν συνεχώς τη σπουδαιότητα των αριθμών στη ζωή μας. Το 9 είναι ο πιο σπουδαίος αριθμός γιατί 9 μήνες βρίσκεται το μωρό στην κοιλιά της μαμάς του. 4 είναι οι εποχές του χρόνου και 8 πόδια έχει το χταπόδι. Κάθε παιδί έχει άποψη διαφορετική και εξίσου σπουδαία.

    Δε σας λέω ποιός αριθμός κέρδισε στο συγκεκριμένο βιβλίο. Το κοριτσάκι που διάλεξε τον πιο δημοφιλή αριθμό και τεκμηρίωσε την άποψή της ένιωσε πολύ καλά με τον εαυτό του και απο εκείνη τη μέρα μιλούσε λίγο πιο δυνατά στην τάξη, χωρίς να σκύβει το κεφάλι.

    Παίξτε πρώτα το παιχνίδι στις ομάδες σας και έπειτα διαβάστε το βιβλίο, συγκρίνετε τα αποτελέσματά σας.

    Η συγγραφέας παρουσιάζει μια τάξη ενεργή με ευαισθησίες και προβλήματα. Μια τάξη με παιδιά απο πολλές χώρες, με διαφορετικές ανησυχίες. Φαίνεται πως ξέρει την κατάσταση απο μέσα, γιατί είναι νηπιαγωγός, δεν την έχει απλά ακούσει την ξέρει καλά, την έχει δουλέψει, την δουλεύει κάθε χρόνο. Μου άρεσε πολύ το σημείο όπου η κύρια Δανάη εξηγεί στα παιδιά πώς πρέπει να ψηφίσουν «Σας υπενθιμίζω οτι μπορείτε να ψηφίσετε μόνο μια φορά και δεν μπορείτε να αλλάξετε την απόφασή σας απο τη στιγμή που θα γράψετε το όνομά σας». Όσες φορές και να το πείς πάντα θα βρεθεί κάποιος να σηκώσει το χέρι του δυο φορές γιατί  απλά το ξέχασε!

    Η εικονογράφηση απο τον Μαρκ Γουάινσταιν απλή και λιτή, με απαλά χρώματα.

    Ακολουθούν ωραία αριθμομπερδέματα, έξυπνα παιχνίδια με τους αριθμούς προς εμπέδωση.

    Πρόκειται για ένα αληθινό εργαλείο στην τάξη του εκπαιδευτικού για να προσεγγίσει τους αριθμούς, ένα πλαίσιο αναφοράς που συγκεντρώνει τους αριθμούς όλους μαζί, τους δίνει νόημα ύπαρξης και ενθαρρύνει το παιδί να προσεγγύσει τα μαθηματικά χωρίς φόβο.  Αναμένω να διαβάσω με χαρά και τα επόμενα παραμύθια αυτής της σειράς για να βοηθηθώ και εγώ η ίδια και να βοηθήσω τα παιδιά που διδάσκω.

    Αναζητήστε το, χρησιμοποιήστε το!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Βασιλιάς των αριθμών
    Συγγραφέας: Γεωργία Μουντζούρη
    Εικονογράφηση: Μάρκ Γουάινσταϊν
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2016
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 21 Χ 27
    ISBN: 978-960-04-4621-0

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular