More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Ο γάτος και το πουλί: Αριστείδης και Αριστοτέλης, του Άλεξ Κουσό (εικ.:...

    Ο γάτος και το πουλί: Αριστείδης και Αριστοτέλης, του Άλεξ Κουσό (εικ.: Εύα Οφρέντο)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: περ. 6-7+  –  Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά και ενήλικες

    ὤλετο μέν μοι νόστος, ἀτὰρ κλέος ἄφθιτον ἔσται·
    (Δεν υπάρχει για εμένα επιστροφή, μα αιώνια θα είναι η δόξα)
    Ιλιάδα, ραψ. Ι, στ. 413

    Ένα μοναδικής ομορφιάς βιβλίο δίχως ηλικιακό target αναγνωστών για τη μοναξιά, την καρτερικότητα, την αγάπη, την συντροφικότητα, την ελπίδα, τον νόστο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ένας γάτος, ο Αριστοτέλης. Με ένα μάτι κόκκινο και ένα γαλανό. Το γαλανό της νύχτας, το κόκκινο του μυρμηγκιού. Ζει δυο ζωές. Τη μέρα κοντά στην Ευλαλία που της κρατά συντροφιά. Ο άντρας της λείπει καιρό τώρα και δεν λέει να γυρίσει. Ναυτικός. Έφυγε δίχως τις μπότες του. Τη νύχτα, όταν εκείνη κοιμάται, αρχίζει η δεύτερη ζωή του, πίσω από τον τοίχο, μέσα στη φύση. Εκεί που τελειώνει το δάσος, αρχίζει ο ωκεανός. Σ’ ένα νησί. Εκεί ζει ένας άντρας, χαμένος, με πόδια γυμνά που επαναλαμβάνει ένα όνομα: Ευλαλία. Στη δεύτερη ζωή του δεν είναι γάτος. Είναι νυχτοπούλι, διασχίζει τον γαλανό ορίζοντα και ψάχνει την Ευλαλία.

    Εστιάζοντας

    Δυο φωνές, ένας γάτος και ένα πουλί, αφηγούνται μια ιστορία. Ο γάτος από τη ζεστασιά ενός σπιτιού και την παγωνιά μιας μοναχικής γυναίκας, της Ευλαλίας, το νυχτοπούλι από την ξενιτιά ενός νησιού όπου κάνει παρέα σε έναν απογοητευμένο άντρα, τον Ευστάθιο, που έχει ναυαγήσει εκεί.

    Η Ευλαλία λέει ένα όνομα: Ευστάθιος. Ο Ευστάθιος λέει ένα όνομα: Ευλαλία. Εκείνη τον προσμένει. Εκείνος θέλει να έρθει αλλά δεν μπορεί. Την ιστορία τους τη λένε δυο ζώα. Αλλά και δυο χρώματα, το κόκκινο και το γαλάζιο που κυριαρχούν στις εικόνες και στέκονται παντού γύρω από τις λέξεις.

    Πόση ποίηση μπορεί να χωρέσει σε μια μικρή ιστορία; Ο συγγραφέας, περιεκτικά και λυρικά, αποτυπώνει μια Πηνελόπη χωρίς μνηστήρες και έναν Οδυσσέα δίχως πόλεμο, έναν γάτο που χάσκει μεταξύ μοναχικότητας και ονειροπόλησης, ένα πουλί που φτερουγίζει μόνο  πάνω από έναν άντρα για να γίνει η πυξίδα του. Είναι η μοναξιά που πηγάζει απ’ όλες τις φωνές. Είναι η διάθεση να ξαναβρείς τον εαυτό σου και να τον οδηγήσεις στον άλλο, εκεί όπου θέλεις να ξαναστηθείς.

    Εκείνος, αποκλεισμένος, προσπαθεί να βρει τρόπο να επιστρέψει. Εκείνη, με έναν γάτο για συντροφιά, τον περιμένει. Είναι ο ένας για τον άλλο. Και αυτήν τη δυαδική σχέση που ξαφνικά πολλαπλασιάζεται επί δύο ζώα και επί δύο χρώματα, άλλοτε φωτίζοντας και άλλοτε διασπώντας τη μοναξιά, ο Κουσό τη δίνει με μοναδικό τρόπο, με τις κοφτές προτάσεις, την εναλλαγή αφηγητών, πεζών και κεφαλαίων, να συμπληρώνουν την ποιητική φόρμα.

    Αριστείδης, Αριστοτέλης, Κόκκινο, Μπλε. Ευλαλία. Ευστάθιος.

    Με τέσσερα χρώματα, μπλε, κόκκινο ως κυρίαρχα, μαύρο και λευκό ως βάση στήριξης, η εικονογράφος Εύα Οφρέντο δημιουργεί έναν ονειροπολικό κόσμο με ποπ αρτ, ανατολίτικα μοτίβα, φράκταλ γεωμετρίες και γοτθικές επιρροές, αλλά και γελοιογραφικές μορφές -Φασιανικής* αισθητικής και στυλ- και αναφορές που σμίγουν σχεδιαστικά σχεδόν σε ένα σώμα με πλήθος λεπτομερειών και συμβολισμών. Μια εικαστική πανδαισία που απόλαυσα με το πλήθος των στοιχείων που αναζητούν την προσοχή, την ερμηνεία σου, τη θέση τους μέσα στην ιστορία την ίδια.

    Για αναγνώστες περίπου από 6 ετών, για παιδιά και ενήλικες.

    Εκδόσεις Διάπλαση.

    * Οι μορφές του Αλέκου Φασιανού

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο γάτος και το πουλί: Αριστείδης και Αριστοτέλης
    Τίτλος πρωτοτύπου: Aristide Aristote
    Συγγραφέας: Alex Cousseau
    Εικονογράφος: Eva Offredo
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Μάιος 2022
    Μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης
    Επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 20 Χ 25
    ISBN: 978-960-567-259-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular