More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΟ Γκάρης, της Τασούλας Επτακοίλη

    Ο Γκάρης, της Τασούλας Επτακοίλη

    Τους αγαπώ τους γαϊδάρους. Κάθε άνθρωπος θα όφειλε να αγαπάει αυτό το ζώο. Αρκεί να κοιτάξεις το βλέμμα του μια φορά. Και είναι παρεξηγημένο όσο λίγα, είναι βουτηγμένο στην απαξίωση. “Γάιδαρε” και “Είσαι γάιδαρος” ουκ ολίγες φορές έχουν ακουστεί σε σπίτια και αυλές.

    Πετάει ο γάιδαρος; Όλοι σχεδόν οι άνω των 35-40 ετών το παίξαμε μέχρι τη δεκαετία του 80′ που ακόμα θέριευαν τούτα τα παιχνίδια. Και η πλάκα είναι ότι τελικά ίσως και να πετάει. Κι αυτός ο γάιδαρος που πετάει, είναι ο Γκάρης, ο παππούς του Λούφα που μας αφηγείται την ξεχωριστή ιστορία του γάιδαρου που σαν ανατρίχιαζε και λυπόταν για κάτι, άρχιζε να σηκώνεται από το έδαφος και να ίπταται πάνω από το χωριό όπου ζούσε.

    Από γάιδαρος σκληρά εργαζόμενος και στην πείνα ανθεκτικός, έγινε ο γάιδαρος που πετούσε, αυτός που ζήλευαν όλοι, αυτός που θαύμαζαν όλοι, αυτός που γύρευαν όλοι. Για να τους βοηθήσει. Για να τους αλλάξει τον ρουν της προσωπικής τους ιστορίας. Και με θαυμασμό μιλούσαν γι’ αυτόν όλα τα οικόσιτα μα και άλλα πιο αδάμαστα.

    Ένας τέτοιος σούπερμαν με “φτερά” και καρδιά μεγαλύτερη κι από το βάρος που άντεχε να σηκώνει, στο χωριό θα ήταν βασιλιάς. Όμως κάποιοι, βασιλιάδες δε θέλησαν να γίνουν ποτέ. Τουλάχιστον όχι σε ένα χωριό.

    Η Τασούλα Επτακοίλη αποθεώνει την εν-συναίσθηση και την δυνατότητα επιλογής, αφού ο Γκάρης διαλέγει εν τέλει ο ίδιος τον τρόπο που θα συνεχίσει να αξιοποιεί το χάρισμά του, υμνεί τη δοτικότητα και την αλληλεγγύη, στέλνει στα τάρταρα το “ο σώζων εαυτόν σωθείτω” και την ιδιοτελή ιδιωτεία και εμφανίζει έναν νέο τύπο, που κοιτά γύρω του, νιώθει, απλώνει το χέρι, συμμετέχει με το είναι του στον πόνο του άλλου και εν τέλει αποδέχεται την πέραν του είδους του αποστολή του. Και η αλήθεια είναι ότι με αρκετά περιπαικτικά, με αρκετή αλαφράδα και χιούμορ στην αρχή, τίποτα δεν σε προϊδεάζει ότι ο Γκάρης θα έχει τόσο φιλοσοφικό (η λέξη είναι επικά παρεξηγημένη σαν τον γάιδαρο) βάθος όσο λίγα βιβλία αυτού του ηλικιακού target group.

    Γι’ αυτήν την επική στροφή στο τέλος, ο Γκάρης τρυπώνει αμέσως στην καρδιά. Γιατί τελικά αυτήν σφυροκοπά. Με αγάπη.

    Εκδόσεις Πατάκης.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Γκάρης
    Συλλογή: Σπουργιτάκια
    Συγγραφέας: Τασούλα Επτακοίλη
    Εικονογράφηση: Στέλλα Στεργίου
    Φιλμ μοντάζ: Μαρία Ποινιού-Ρένεση
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιανουάριος 2019
    Διόρθωση: Κατερίνα Βασιλοπούλου
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8147-4
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular