More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΟ Γκρινιαρόσαυρος- Ο Ανησυχόσαυρος- Η Αγκαλιτσοσαυρίνα, της Ρέιτσελ Μπράιτ

    Ο Γκρινιαρόσαυρος- Ο Ανησυχόσαυρος- Η Αγκαλιτσοσαυρίνα, της Ρέιτσελ Μπράιτ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 2+ (target 2,5-4) – Εικονογραφημένο βιβλίο για μικρά παιδιά

    Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον Κόσμο, μπορούμε όμως να τον αγκαλιάσουμε, αγκαλιάζοντας ένα από τα πλάσματά του.
    Martin Buber

    Τρία χαριτωμένα βιβλία για τη διαχείριση των πρώτων συναισθημάτων των μικρών παιδιών με ήρωες δεινοσαύρους: ανησυχία, γκρίνια, επιθυμία για αγκαλιά.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ξημερώνει στο ποτάμι. Ο Γκρινιαρόσαυρος ξυπνά από όμορφα όνειρα όπου έβλεπε παιχνίδια και γλυκά. Αλλά ο μικρός του αδερφός του φέρνει ένα μαξιλάρι στο κεφάλι. Και κάπου εκεί αρχίζει ο εκνευρισμός κι η γκρίνια. Τρέχει να τον φτάσει, σκοντάφτει, η μαμά του σέρβιρε λαχανικά που δεν του άρεσαν γιατί εκείνος ήθελε να τρώει μόνο γλυκά και ούρλιαζε τρελαμένος από νεύρα και θυμό. Η καλή μέρα έχει γίνει πολύ κακή. Έτοιμος να εκραγεί ο Γκινιαρόσαυρος, ακούει μια φωνή να του λέει: “Όλα είναι στο χέρι σου, πάντα υπάρχει λύση”.

    Και αφού δεν κατάλαβε καλά, όπως εσείς τώρα, η φωνή του εξήγησε λίγο περισσότερο:

    “Μα, κάτσε μια στιγμή και πάρε μιαν ανάσα.
    Ηρέμησε, χαλάρωσε, σκέψου με λογική.
    Και όλα διορθώνονται, εσύ άμα δοκιμάσεις
    το πρόβλημα να δεις με μια άλλη οπτική”.

    Και τότε αρχίζουν… οι δοκιμές! Θα φτιάξει άραγε ξανά η μέρα του;

    Λαμπρός ο ήλιος, όμορφη η μέρα και ο Ανησυχόσαυρος σχεδιάζει ένα ωραιότατο πικνίκ. Δεν περάσανε πέντε λεπτά και άρχισε να φοβάται μήπως κάτι πάει στραβά. Είχε αρκετό φαγητό μαζί του; Τι θα έκανε αν διψούσε; Αν χανόταν; Αν γίνει κάτι απρόβλεπτο; Αν βρέξει όπως του λέει μια σαύρα; Όλο αυτό το άγχος του φέρνει… πεταλούδες που φτερουγίζουν στην κοιλιά.

    Όμως, υπάρχουν λόγια της μαμάς που λένε με απλό τρόπο τον τρόπο που πρέπει να σκεφτεί για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του. Και την κατάλληλη στιγμή θα τα τα φέρει στον νου του.

    Η Αγκαλιτσοσαυρίνα φεύγει για πρώτη φορά να παίξει μόνη της. “Αντίο, μπαμπά” λέει και πάει. Γνωρίζει νέους φίλους, δεινοσαυράκια, παίζει μαζί τους χαρούμενη, είναι ενθουσιασμένη. Αλλά κάποια στιγμή, την ώρα του κρυφτού, τσακώνονται οι δεινόσαυροι για το ποιος θα τα φυλάει. Αυτό δημιουργεί εκνευρισμό και κλάματα στην Αγκαλιτσοσαυρίνα που ψάχνει να βρει τη λύση την παρεξήγηση να λύσει. Μια αγκαλιά ίσως είναι ένα φάρμακο μοναδικό.

    Εστιάζοντας

    Τρεις ιστορίες για συνηθισμένα αλλά σημαντικά προβλήματα στη ζωή των παιδιών, ήδη από τα πρώτα τους χρόνια, πριν καν μπουν στην προσχολική ηλικία.

    Οι μέρες οι οποίες γίνονται κακές μετά από διαδοχικά γεγονότα που γυρίζουν τούμπα την καλή μας διάθεση και πλέον ο εκνευρισμός μας κυνηγά, καθώς εγκλωβιζόμαστε στη μία ματιά, στον αρνητισμό, στον εκνευρισμό.

    Η δεύτερη ιστορία, ίσως η πιο μεστή και λεπτή από τις τρεις, σημαδεύει όλα τα παιδιά που προσπαθούν να ελέγξουν τις παραμέτρους της ζωής τους γύρω τους, δεν μπορούν και αυτό τα γεμίζει ανησυχία, διαρκώς κλιμακούμενη, η οποία οδηγεί στον φόβο και εν τέλει στην απώλεια της χαράς και της προσδοκούμενης απόλαυσης.

    Στην τρίτη ιστορία, εξυμνείται ουσιαστικά η δύναμη της αγκαλιάς, της ευγένειας, του ειρηνικού τρόπου να βλέπεις τα πράγματα και να συμβιβάζεις τις διαφορές, αλλά φωτίζεται και η κατηγορία των παιδιών που εκνευρίζονται με τους καβγάδες, τις εντάσεις και τις φωνές και απομακρύνονται, εσωτερικεύοντας τον διάχυτο αυτόν εκνευρισμό.

    Απλογραμμένες ιστορίες, χαμηλής πλοκής, με εικονογράφηση γεμάτη παιδικότητα, επιδιώκει με όμορφο, τρυφερό και σωστό παιδαγωγικά και συναισθηματικά τρόπο να δείξει τον δρόμο αντιμετώπισης του αρνητισμού και της κακής μέρας, του άγχους και του φόβου, τη δύναμη της αγκαλιάς ως τρόπου εκτόνωσης της έντασης. Το μικρό, κατανοητό κείμενο, οι συμπαθείς χαρακτήρες που έρχονται κοντά ως ιδιοσυγκρασία στα μικρά παιδιά δημιουργούν την εικόνα τριών προσεγμένων βιβλίων για αναγνώστες από 2-2,5 περίπου ετών.

    Μετάφραση Μαρίας και Άγγελου Αγγελίδη.

    Εκδόσεις Δεσύλλας.

    Διακρίσεις

    Trailer

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Γκρινιαρόσαυρος
    Ο Ανησυχόσαυρος
    Η Αγκαλιτσοσαυρίνα
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Stompysaurus
    The Worrysaurus
    Hugasaurus
    Συγγραφέας: Rachel Bright
    Εικονογράφος: Chris Chatterton
    Εκδόσεις: Δεσύλλας, Σεπτέμβριος 2022
    Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου
    Διόρθωση: Βαρβάρα Καρζή
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 25,5 Χ 28
    ISBN: 978-618-5568-51-1
    978-618-5568-48-1
    978-618-5568-47-4

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular