More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΜουσείαΟ δωρεάν και on line ανεκτίμητος θησαυρός του Μουσείου της Ακρόπολης για...

    Ο δωρεάν και on line ανεκτίμητος θησαυρός του Μουσείου της Ακρόπολης για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς

    Το Μουσείο Ακρόπολης διερευνώντας συνεχώς τις ανάγκες των επισκεπτών και επιθυμώντας να υποστηρίξει δυναμικά την επίσκεψή τους, διαθέτει στο κοινό υλικό που διευκολύνει τη μάθηση εντός και εκτός του Μουσείου. Τα εποπτικά μέσα που βρίσκονται είτε στις αίθουσες του Μουσείου είτε διατίθενται προς δανεισμό ή διαδικτυακά, αναδεικνύουν τα εκθέματα και «φωτίζουν» πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ψηφιακές εφαρμογές, εκπαιδευτικά έντυπα, μουσειοσκευές και προβολές. Οι οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν το σακίδιο με τα αρχαιολογικά παιχνίδια.

    Το Μουσείο προσφέρει επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπως στο Αναγνωστήριο, στο Εργαστήρι Τεχνών, ενώ στις αίθουσες εκτίθενται προπλάσματα της Ακρόπολης και των μνημείων της.

    Ψηφιακές εφαρμογές

    1. Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο

    2. Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης3. Η Ζωφόρος του Παρθενώνα

    4. Google Art Project

    Το Μουσείο Ακρόπολης δίνει την δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να ανακαλύψουν και να δούνε με εξαιρετική λεπτομέρεια επιλεγμένα εκθέματα μέσω της εφαρμογής Google Art Project. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί πανοραμικά στην Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων και στην Αίθουσα του Παρθενώνα, αλλά και να μελετήσει τις λεπτομέρειες των εκθεμάτων πέρα από τις δυνατότητες του γυμνού οφθαλμού.
    Δείτε το σύντομο βίντεο της Google με οδηγίες χρήσης της ψηφιακής εφαρμογής.
    Εξερευνήστε ψηφιακά το Μουσείο Ακρόπολης στο Google Art Project.

    5. Το πρόγραμμα Γλαύκα

    Το πρόγραμμα Γλαύκα είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή με θέμα την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης. Στόχος του είναι η γνωριμία των παιδιών με τις φθορές, τα αίτια και τα είδη των επεμβάσεων, με τα επαγγέλματα των ανθρώπων που πραγματοποιούν τα αναστηλωτικά έργα, καθώς και με τις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά. Πρωταγωνιστής είναι η Γλαύκα, ένα ιπτάμενο ρομπότ που καθοδηγεί το παιδί σε όλες τις ενότητες της εφαρμογής. Αποστολή του παιδιού είναι να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σχεδιασμού της Γλαύκας και να κερδίσει το βραβείο συμμετοχής του.

    6. Οι επιγραφές

    Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την οθόνη αφής που βρίσκεται στην αίθουσα εκθεμάτων από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. και να ενημερωθούν για τις αρχαίες επιγραφές που αφορούν στην πολιτική και τη διπλωματία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και βρέθηκαν στο βράχο της Ακρόπολης. Τα κείμενα των επιγραφών έχουν αποδοθεί τόσο με κεφαλαία όσο και με μικρά γράμματα, ώστε να μπορούν να αναγνωστούν ευκολότερα, ενώ υπάρχει απόδοσή τους στη νεοελληνική γλώσσα καθώς και μετάφραση σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά).

    Εκπαιδευτικά Έντυπα

    1. Συνοδευτικά έντυπα για την επίσκεψη σχολείων στο Μουσείο:

    Το Μουσείο Ακρόπολης παρέχει τη δυνατότητα παραγγελίας Εκπαιδευτικού Υλικού για τους μαθητές, πριν από τη σχολική επίσκεψη στο Μουσείο, με τη συμπλήρωση της Φόρμας Παραγγελίας και την αποστολή της είτε με τηλεομοιοτυπία στον αριθμό 211 8002720, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση shops@theacropolismuseum.gr. Σε αυτή την περίπτωση, η πληρωμή και παραλαβή γίνεται στο Πωλητήριο του ισογείου από τον υπεύθυνο συνοδό-εκπαιδευτικό πριν την προγραμματισμένη ώρα επίσκεψης.

    «Κάνε μια βόλτα στο Μουσείο Ακρόπολης παίζοντας» 

    «Τα γλυπτά του Παρθενώνα»

    2. Εκδόσεις της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α):

    Οι εκδόσεις του Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης της Υ.Σ.Μ.Α περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά έντυπα-οδοιπορικά που συνοδεύουν τα προγράμματα, βιβλία, εκπαιδευτικές μουσειοσκευές, εκπαιδευτικούς φακέλους, ταινίες, CD-ROM, αφίσες και παιχνίδια.

    Στόχος του υλικού είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να προετοιμασθούν καλύτερα τόσο για το μάθημα στο σχολείο, όσο και για την επίσκεψη της τάξης στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

    3. Θεματικά έντυπα εκθεσιακών δράσεων:

    Λαμπερές ιστορίες για τη φωτιά

    Ιστορίες για το φως

    Ιππείς, οι αριστοκράτες της αρχαίας Αθήνας

    Ο γλύπτης Αντήνωρ

    Ασκληπιείο: ένα ιερό θεραπευτήριο

    Η μετόπη του Ευαγγελισμού

    «Σελήνη: Η μαγική επιρροή της στη ζωή των αρχαίων»

    Επτά φωνές νερού στο Μουσείο Ακρόπολης

    Μουσειοσκευές

    Οι εκπαιδευτικές μουσειοσκευές δανείζονται από τον Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης της Υ.Σ.Μ.Α. Για τον δανεισμό είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210 9239186, Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00 μ.μ. έως 2.00 μ.μ. Περισσότερες πληροφορίες για τον κατάλογο των μουσειοσκευών θα βρείτε εδώ.

    Εκπαιδευτικό αποθετήριο

    Το αποθετήριο εκπαιδευτικού περιεχομένου για την Ακρόπολη ενσωματώνει υλικό του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και υποστηρίζει με δυναμικό τρόπο την αναπαράσταση και ερμηνεία του παρελθόντος. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και οικογένειες μπορούν να πλοηγηθούν στο αποθετήριο και να εμπλουτίσουν τόσο το μάθημα στο σχολείο όσο και την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο Ακρόπολης. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την Υ.Σ.Μ.Α και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

    Οικογενειακά Παιχνίδια

    Το Μουσείο Ακρόπολης υποστηρίζει την ανεξάρτητη επίσκεψη με τη δωρεάν διάθεση σακιδίων, καθώς και φυλλαδίων εξερεύνησης για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η οικογένεια έχει τη δυνατότητα μιας γρήγορης και απλής περιήγησης με το παιδί χρησιμοποιώντας ένα από τα φυλλάδια εξερεύνησης ή μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια και πιο σύνθετης χρησιμοποιώντας ένα από τα δανειστικά σακίδια, τα οποία περιλαμβάνουν επιπλέον και παιχνίδια. Το υλικό αυτό έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.

    Τα Δανειστικά σακίδια περιέχουν διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες με βάση τα εκθέματα που υποστηρίζονται από πολύχρωμες, σχεδιασμένες για παιδιά εικόνες εκθεμάτων. Οι δραστηριότητες του σακιδίου προϋποθέτουν τη συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας για την επίλυση των προκλήσεών του.

    Οι Εξερευνήσεις για παιδιά και γονείς αφορούν θεματικές δραστηριότητες που προσανατολίζουν τις οικογένειες σε ένα «μονοπάτι» εκθεμάτων στις αίθουσες του Μουσείου. Απαιτούν λιγότερο χρόνο και προσπάθεια από τη δράση με το σακίδιο αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν μια δομημένη δραστηριότητα που μετατρέπει τη μουσειακή επίσκεψη σε διασκεδαστική δράση.

    Προβολές

    «Ο Παρθενώνας»
    Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα τον Παρθενώνα μέσα από την δεκαπεντάλεπτη ταινία που προβάλλεται στο αίθριο του τρίτου ορόφου του Μουσείου, έξω ακριβώς από την Αίθουσα του Παρθενώνα. Η ταινία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.

    «Συντήρηση Καρυάτιδων»
    Στο Μουσείο Ακρόπολης εφαρμόστηκε κατά το διάστημα Ιανουάριος 2011-Ιούνιος 2014 το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης για τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου με χρήση τεχνολογίας λέιζερ. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιτόπου σε βίντεο τους συντηρητές του Μουσείου να καθαρίζουν τα γλυπτά. Δείτε το βίντεο

    «Μεταφορά μετόπης Κενταυρομαχίας»
    H νότια μετόπη 1, αυτή της επονομαζόμενης “Κενταυρομαχίας” αποξηλώθηκε από τον Παρθενώνα, παρελήφθη από το εργαστήριο συντήρησης γλυπτών του Μουσείου στον βράχο και πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της στο Μουσείο Ακρόπολης. Ακολούθησε ένα εντατικό πρόγραμμα επεμβάσεων στο εργαστήριο συντήρησης και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην Αίθουσα του Παρθενώνα. Δείτε το βίντεο

    «Αντικατοπτρισμοί»
    Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τα μοναδικά εκθέματα μέσα από ταινία μικρού μήκους που προβάλλεται στο ισόγειο του Μουσείου, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων του Μουσείου Ακρόπολης τον Ιούνιο του 2009. Δείτε το βίντεο

    Εποπτικό Υλικό σε φορητά ηλεκτρονικά μέσα στις αίθουσες του μουσείου

    Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν στις αίθουσες του Μουσείου φωτογραφικό υλικό για ποικίλα θέματα που αφορούν στο Μουσείο και τις συλλογές του. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζονται φωτογραφικά διάφορα γενικά θέματα για την ζωή των αρχαίων, όπως η φύση, η τέχνη, η θρησκεία, η πολιτική και άλλα. Το υλικό αυτό διαχειρίζονται σε φορητά ηλεκτρονικά μέσα οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές του Μουσείου που βρίσκονται σε σταθερό σημείο στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, όπου υπάρχει η σχετική σήμανση, κάθε Τρίτη και Τετάρτη 10 π.μ. – 2 μ.μ. και κάθε Σάββατο 11 π.μ. – 2 μ.μ.

    Αναγνωστήριο

    Στον δεύτερο όροφο του Μουσείου προσφέρεται ο χώρος του αναγνωστηρίου με θέα τις Καρυάτιδες και το Αέτωμα του Εκατόμπεδου, με ποικιλία βιβλίων με θέματα που σχετίζονται με την Ακρόπολη και την Αθήνα. Οι επισκέπτες μπορούν να αξιοποιήσουν το αναγνωστήριο ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο ή χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή τους. Kάθε Σάββατο, από τις 9:30 π.μ. έως τις 11:00 π.μ., οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές μπορούν να συνοδεύσουν τους επισκέπτες στο προσωπικό τους ταξίδι στον αρχαίο και το σύγχρονο κόσμο δείχνοντας πλούσιο εποπτικό υλικό σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (tablets) και προσφέροντας βιβλιογραφική υποστήριξη.

    Εργαστήρι Τεχνών

    Το Μουσείο Ακρόπολης ανταποκρίνεται στην επιθυμία των επισκεπτών του για ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες γνώσεις με την καθιέρωση ενός Εργαστηρίου Τεχνών. Στον χώρο αυτό που έχει δημιουργηθεί στο δεύτερο όροφο του Μουσείου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα ν’ ανακαλύψουν θέματα που σχετίζονται με την αρχαία τεχνολογία, τη δημιουργία έργων τέχνης, την παραγωγή πιστών αντιγράφων, αλλά και σύγχρονες εργαστηριακές εφαρμογές για την κατανόηση των εκθεμάτων του Μουσείου. Δείτε περισσότερα…

    Προπλάσματα της Ακρόπολης και των μνημείων της

    Στον χώρο υποδοχής του Μουσείου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει μία σειρά από προπλάσματα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της Ακρόπολης από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τον 15ο αι. μ.Χ. Μέσα στις αίθουσες, οι μακέτες των μνημείων της Ακρόπολης κατά την κλασική εποχή βοηθούν τον επισκέπτη να αποκτήσει μία πιο σαφή εικόνα για την αρχιτεκτονική των κτηρίων. Ειδικά για τον Παρθενώνα, στο εσωτερικό αίθριο του τρίτου ορόφου, η μακέτα του ναού και οι αναπαραστάσεις των γλυπτών που στόλιζαν τα αετώματά του βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής του μεγάλου ναού.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular