More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταCinema-Tv-RadioΟ Ελληνικός Κινηματογράφος για το 1821

    Ο Ελληνικός Κινηματογράφος για το 1821

    Το 1821 πρόσφερε έδαφος για πολύ περισσότερες ταινίες από αυτές που τελικά έγιναν. Ας δούμε τι υπάρχει στον ελληνικό κινηματογράφο για την μεγάλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον κάθε καταπιεστή.

    1. Παπαφλέσσας (1972): βραβευμένη ταινία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον ομώνυμο ρόλο και τον Δημήτρη Ιωακειμίδη να κερδίζει τις εντυπώσεις ως Κολοκοτρώνης. Ο αγώνας και το τέλος του Γρηγορίου Φλέσσα. Η ταινία έκοψε 297.817 εισιτήρια και ήρθε 10η στις 90 ταινίες της χρονιάς. Διάρκεια 130′.
    Προσωπική άποψη: πολύ καλή παραγωγή, πολλά φολκλόρ στοιχεία και κάμποσοι μύθοι ελέω χούντας.
    Σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου, Σενάριο: Πάνος Κοντέλλης, Μουσική: Κώστας Καπνίσης. Ηθοποιοί: Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Παπαφλέσσας), Κάτια Δανδουλάκη (Κατερίνα), Αλέκος Αλεξανδράκης (Αναγνωστόπουλος), Άγγελος Αντωνόπουλος, Στέφανος Στρατηγός (Ιμπραήμ), Δημήτρης Ιωακειμίδης (Κολοκοτρώνης), Γιώργος Μοσχίδης, Σταύρος Ξενίδης (Κωλέττης) κ.α.

    Δείτε βίντεο:

    Παπαφλέσσας (όλη η ταινία)

    2. Η Δίκη των Δικαστών (1974)

    Η δίκη των δικαστών Πολυζωίδη και Τερτσέτη για απείθεια και η αθώωση τους κατά τη διάρκεια της περιόδου της αντιβασιλείας στην Ελλάδα του Όθωνος. Οι δικαστές δικάζονται γιατί στη δίκη των οπλαρχηγών Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (Μάνος Κατράκης) και Γεωργίου Πλαπούτα (Χρήστος Καλαβρούζος) με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, αρνούνται να τους καταδικάσουν. Τον πρόεδρο του δικαστηρίου Αθανάσιο Πολυζωίδη ενσαρκώνει ο Νίκος Κούρκουλος. Η ταινία έκοψε 98.299 εισιτήρια και ήρθε 2η θέση στις 47 ταινίες της χρονιάς. Διάρκεια 88′.

    Προσωπική άποψη: πολύ καλό σενάριο, δυνατές ερμηνείες, μικρές αδυναμίες.

    Σκηνοθεσία-Σενάριο: Πάνος Γλυκοφρύδης,
    Μουσική: Χρήστος Λεοντής
    Ηθοποιοί: Νίκος Κούρκουλος, Μάνος Κατράκης, Δημήτρης Μυράτ, Χρήστος Τσάγκας, Νικηφόρος Νανέρης, Ζώρας Τσάπελης, Σπύρος Καλογήρου, Γιώργος Μπάρτης, κ.α.

    Δείτε βίντεο: 

    Η Δίκη των Δικαστών (απόσπασμα)

    3. Μαντώ Μαυρογένους (1971)

    Η Τζένη Καρέζη ως Μαντώ Μαυρογένους και ο Πέτρος Φυσσούν ως Δημήτρης Υψηλάντης. Η ζωή της ελληνίδας ηρωίδας, η δράση της και η αφοσοίωση της στον αγώνα κατά των Τούρκων, ο έρωτάς της με το Δημήτρη Υψηλάντη και οι δολοπλοκίες των εχθρών τους που τους θεωρούσαν “επικίνδυνους”. Η ταινία έκοψε 201.626 εισιτήρια και ήρθε 20η στις 90 ταινίες της χρονιάς. Διάρκεια: 113′

    Προσωπική άποψη: καλή ιστορία, υπερβολικό σενάριο και ερμηνείες.

    Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης
    Σενάριο: Κώστας Καραγιάννης, Νίκος Καμπάνης
    Μουσική: Κώστας Καπνίσης

    Δείτε βίντεο: 

    Μαντώ Μαυρογένους (απόσπασμα)

    4. Οι Σουλιώτες (1972): Οι Σουλιώτες πληροφορούνται ότι ο Αλή Πασάς ετοιμάζεται να τους επιτεθεί στο Σούλι. Ο Φώτος Τζαβέλλας όμως και τα παλικάρια του δηλώνουν έτοιμοι να το υπερασπιστούν.  Οι Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο χορεύοντας πέφτουν στον γκρεμό με τα μωρά τους. Η ταινία έκοψε 117.124 εισιτήρια και ήρθε 40η στις 90 ταινίες της χρονιάς. Διάρκεια 91′.

    Προσωπική άποψη: προτιμώ να μην πω για τι χάλι πρόκειται.

    Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπακωνσταντής
    Σενάριο: Πάνος Κοντέλλης
    Μουσική: Κώστας Καπνίσης
    Ηθοποιοί: Χρήστος Πολίτης, Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Κατράνης, Στέφανος Στρατηγός, Λαυρέντης Διανέλλος, Ανδρέας Φιλιππίδης κ.α.

     Δείτε βίντεο: 

    Οι Σουλιώτες (απόσπασμα)

    5. Η έξοδος του Μεσολογγίου (1966): Οι τελευταίες μέρες της πολιορκίας του Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδός τους μέσα στην απελπισία. Η ταινία έκοψε 16.207 εισιτήρια και ήρθε 99η στις 101 ταινίες της χρονιάς. Διάρκεια 85′.

    Προσωπική άποψη: το θέμα “πολιορκία του Μεσολογγίου” χωράει την καλύτερη παραγωγή. Εδώ έχουμε μια ταπεινή παραγωγή με χαμηλούς στόχους. Καλές οι ερμηνείες.

    Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δούκας, Σενάριο: Γιώργος Καψάλης, Μουσική: Δημήτρης Καλκάνης
    Ηθοποιοί: Μάνος Κατράκης, Δάφνη Σκούρα, Φοίβος Ταξιάρχης, Τζ. Καρούσος, Ίλυα Λιβυκού, Άννα Ιασωνίδου κ.α.

    Δείτε βίντεο: 

    Η Έξοδος του Μεσολογγίου (όλη η ταινία)

    Πέρα από τις παραπάνω 5 ταινίες (τις πιο γνωστές), υπάρχουν ακόμη:

    •  Τα Σαράντα Παλικάρια (1961) του Γιώργου Πετρίδη με τους Άντζελα Ζήλεια, Ανδρέα Ντούζο, Κώστα Ρηγόπουλο, Κώστα Καζάκο και Λαυρέντη Διανέλλο όπου  ένας νεαρός τσοπάνος ακολουθεί στο βουνό τον Κίτσο και τα παλικάρια του και πολεμούν τους Τούρκους.
    • Ζάλογγο, το κάστρο της λευτεριάς: του Στέλιου Τατασόπουλου σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, με πρωταγωνιστές τους Τζαβαλά Καρούσο, Νίνα Σγουρίδου, Βύρωνα Πάλλη.
    • Μπάυρον, η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου ( 1992) του Νίκου Κούνδουρου (άνω των 15 ετών):  Ιανουάριος 1824. Ο Λόρδος Μπάιρον φτάνει στο Μεσολόγγι και  οι επαναστατημένοι Έλληνες τον υποδέχονται σαν Μεσσία. Τον κάνουν στρατηγό ενός λόχου κι εκείνος ακολουθεί τη μοίρα του μέχρι το θάνατο.
    • Ο ανθός της λίμνης (1999) του Σταμάτη Τσαρουχά με τους Λάκη Κομνηνό, Άκη Μαχαίρα, Βαγγέλη Μουρίκη. Στην Καστοριά ένας έλληνας ψαράς πασχίζει καθημερινά για να θρέψει την πολυμελή οικογένειά του ενώ παράλληλα υφίσταται την καταπίεση των Τούρκων.

    Καλή θέαση!

    RELATED ARTICLES

    Most Popular