More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ Ευγένιος και ο ιερός πάπυρος, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    Ο Ευγένιος και ο ιερός πάπυρος, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    o-eygenios-kai-o-ieros-papyros_cover

    Οι άνθρωποι συχνά αποδίδουν στις γάτες ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως ανεξάρτητες, έξυπνες, ναζιάρες, πεισματάρες, πονηρές και πολλά άλλα. Αποτελούν την ιδανική συντροφιά για τον άνθρωπο και εύκολα γίνονται μέλος της οικογένειας.
    Ο Ευγένιος είναι ένας πολύ μορφωμένος γάτος που έχει παρακολουθήσει σεμινάρια γραφής και αποφάσισε να γράψει τα απομνημονεύματα του. Βλέπετε έχει μεγαλώσει σ’ ένα σπίτι με πολλά βιβλία και ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα. Bρέθηκε στο δρόμο μαζί με τον αδερφό του κάπου κοντά στην Ακρόπολη και τρύπωσαν σ’ ένα μεγάλο σπίτι όπου είχαν την τύχη να συναντήσουν φιλόζωους. Εκείνον αμέσως τον βάφτισαν Ευγένιο για τον ήρεμο χαρακτήρα του και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς και τον κράτησαν στο σπίτι. Τον αδερφό του που τσίριζε τον υιοθέτησαν οι αρχαιολόγοι του μουσείου στου Μακρυγιάννη και του έδωσαν το όνομα Μήτσουλας. Ο Ευγένιος δεν ήταν μόνο ήρεμος γάτος για σπίτι αλλά και πολύ όμορφος με γκριζόασπρη γούνα και πράσινα μάτια που κέρδιζε τον θαυμασμό όλων. Όταν μεγάλωσε λίγο ώστε να μπορεί να βγαίνει έξω να τριγυρίζει στο δρόμο, ξεγλιστρούσε και πήγαινε στο μουσείο για να δει λίγο τον αδερφό του, τον Μήτσουλα. Ο Μήτσουλας είχε υιοθετήσει μια παραβατική συμπεριφορά του δρόμου και είχε πιάσει φιλίες μ’ έναν ξένο αιγυπτιολόγο.
    Η ζωή κυλούσε ήρεμα για τον Ευγένιο, με δοκίμια, ποίηση και λογοτεχνία, ώσπου μια μέρα χάθηκε ο αιγυπτιακός πάπυρος με την ιστορία της ιερής γάτας Μπαστέτ. Ο Ευγένιος αναλαμβάνει τότε ρόλο ντεντέκτιβ ως ειδικός του θέματος για να διαλευκάνει το μυστήριο του ιερού πάπυρου.
    Μπαστέτ ή Μπάστετ είναι η ονομασία που χρησιμοποιούν οι μελετητές για τη Θεά γάτα που λατρευόταν στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία τουλαχιστον μέχρι τη Δεύτερη Δυναστεία.
    Η Βast αρχικά λατρευόταν σαν λέαινα ηλιακή θεά στο μεγαλύτερο μέρος της Αιγυπτιακής ιστορίας. Πολύ αργότερα μετετράπη σε θεά γάτα Μπαστέτ και σεληνιακή πλέον θεότητα, πιθανότατα με την επίδραση της ελληνικής θρησκείας, γιατί οι Έλληνες την ταύτισαν με την Αρτέμιδα, σεληνιακή θεότητα, που ήταν αδελφή του Απόλλωνος -ηλίου. Στην ελληνική μυθολογία η Bast είναι γνωστή σαν Αίλουρος.
    Ο ιερός πάπυρος έπρεπε να βρεθεί και γι’ αυτό κάλεσαν από το εξωτερικό έναν κανονικό ντεντέκτιβ, τον Μηλίτ Φάρλοου, και ο Ευγένιος έγινε από την αρχή πολύτιμος βοηθός του.
    Ο Ευγένιος είχε ένα ιδιαίτερο χάρισμα και είδε στον ύπνο του μια ψιλόλιγνη γκρίζα γάτα σε χρυσό θρόνο που φορούσε στο λαιμό της χρυσό περιδέραιο και κρατούσε ένα σκήπτρο που έγραφε Μπαστέτ. Εκείνη του αποκάλυψε πως ο ιερός πάπυρος περιέχει και ένα μυστικό που μόνο μια μορφωμένη γάτα όπως ο Ευγένιος μπορούσε να ανακαλύψει. Μια περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον Ευγένιο σε ρόλο ντεντέκτιβ για την αγάπη και την αφοσίωση που δεν περιμένει αντάλλαγμα και χαρίζεται απλόχερα σ’ όσους την αξίζουν.
    «Είναι ωραίο να είσαι χρήσιμος, είναι ωραίο να σ’ εμπιστεύονται. Είναι ωραίο να σ’ αγαπούν» μονολογεί ο Ευγένιος καθώς τώρα γνωρίζει το μυστικό που περιείχε ο πάπυρος, το μυστικό της αγάπης και της μακροζωίας.
    Το “σπίτι” στην οδό Αθανασίου Διάκου 4, δεν είναι άλλο από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), στους χώρους του οποίου στ’ αλήθεια κυκλοφορούσε ένας γάτος ονόματι Ευγένιος. Ο ήρωας της ιστορίας είναι λοιπόν πραγματικός. Το τραγικό της υπόθεσης μοιάζει να είναι άλλο: δεν υπάρχει αυτό που θα περίμενες πως θα υπάρχει. Το ΕΚΕΒΙ.

    Η Αργυρώ Πιπίνη χρησιμοποιεί για αφηγητή της ιστορίας έναν ξεχωριστό γάτο που καλείται ν’ ανακαλύψει κρυμμένα μυστικά και να λύσει το μυστήριο της αιγυπτιακής γάτας Μπαστέτ. Διεισδύει στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία που η γάτα λατρεύεται και θεωρείται ιερό ζώο. Ο λόγος απλός, κατανοητός για όσους αγαπούν την πλοκή και το μυστήριο χωρίς να κουράζει με λεπτομέρειες. Προτείνεται για παιδιά των μεσαίων τάξεων του Δημοτικού, αλλά διαβάζεται και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ένα βιβλίο που θα διασκεδάσει αλλά και θα προβληματίσει τους μικρούς αναγνώστες για την ιστορία της γραφής και το πόσο σημαντικοί είναι η ιστορία και ο πολιτισμός ενός λαού που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά για πολλά χρόνια.

    Πολύ όμορφη η πολύχρωμη εικονογράφηση από την Ελίζα Βαβούρη με μικρές λεπτομέρειες, ιερογλυφικά σύμβολα και αρχαιολογικά ευρήματα.

    Στην τάξη μπορούμε να μιλήσουμε για την γραφή των αρχαίων Αιγυπτίων και να αναγνωρίσουμε στο κείμενο τα ιερογλυφικά σύμβολα. Σχεδόν όλα τα σύμβολα αντιπροσωπεύουν ένα έμψυχο ή άψυχο αντικείμενο στην πιο επεξεργασμένη τους μορφή και μοιάζουν με μικροσκοπικά έργα τέχνης από μόνα τους, με το βασικό υπόστρωμα τους να είναι οι πάπυροι και τα όστρακα, κομμάτια από πέτρα ή κεραμικά. Πάνω σ’ ένα κομμάτι πηλού μπορούμε να χαράξουμε ιερογλυφικά σύμβολα.

    Ο δικός μας πάπυρος
    Ο πάπυρος (λατ. papyrus) ήταν κοινό υλικό γραφής σε ολόκληρη την κλασική Αρχαιότητα που κατασκευαζόταν από το ομώνυμο φυτό. Πάνω στον πάπυρο έγραφαν κατά στήλες με ένα μυτερό καλάμι βουτηγμένο σε μελάνι, τις περισσότερες φορές μόνο από την εσωτερική όψη και σπανιότερα στις δύο όψεις.
    Πάρτε διαφανές χαρτί Α4. Γράψτε πάνω του με στυλό τα δικά σας μηνύματα. Εναλλακτικά γράφτε σε κανονικό χαρτί, σκανάρετε το κείμενο σας και εκτυπώστε στο διαφανές Α4. Το αποτέλεσμα θα σας θυμίσει… Αίγυπτο!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Ευγένιος και ο ιερός πάπυρος
    Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
    Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
    Σειρά : Διαβάζω ιστορίες 8+
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2010
    Υπεύθυνη σειράς: Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 14 Χ 18,5
    ISBN: 978-960-455-820-9

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular