More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ Ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα, της Μαριβίτας Γραμματικάκη

    Ο Ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα, της Μαριβίτας Γραμματικάκη

    Τίτλος: Ο Ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα
    Συγγραφέας: Μαριβίτα Γραμματικάκη
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
    Εκδόσεις: Διάπλαση
    (το παραμύθι δεν κυκλοφορεί πια)

    zitianos2

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Γέρος και άσχημος φαινόταν από την πολλή ζητιανιά και απλησιά ένας νέος που είχε μάθει στη ζωή του μόνο να επαιτεί κι έτσι να επιβιώνει. Προσπαθώντας να βρει μια νέα πολιτεία για ζητιανιά, μπήκε σε ένα δάσος και χάθηκε. Εκεί συνάντησε ένα αινιγματικό, καλοσυνάτο και ευγενικό γέροντα που τον φίλεψε φαγητό, συντροφιά και στέγη. Αγενής, επιφυλακτικός και καχύποπτος με την ευγένεια, τη δοτικότητα και την καλοσύνη ο ζητιάνος δε μπορούσε να πιστέψει ότι στην πολιτεία που τον έστελνε ο ολιγαρκής και ταπεινός γέροντας, βασιλιάς ήταν ο αδερφός του.

    Κίνησε ο ζητιάνος για το παλάτι του βασιλιά λοιπόν και σαν έφτασε είδε απέξω πολύ κόσμο να περιμένει στη σειρά. Μα τι περίμεναν όλοι αυτοί; αναρωτήθηκε ο ζητιάνος. Μα να κοιτάξουν μέσα από τη χρυσή κλειδαρότρυπα όπου ο καθένας  βλέπει αυτό που λαχταρά να έχει στη ζωή του.

    Όταν έφτασε η σειρά του ζητιάνου, εκείνος κοίταξε από την κλειδαρότρυπα και είδε μόνο ψωμί και νερό. “Για να είδες μόνο ψωμί και νερό σημαίνει πως μόνο αυτό θέλησες στη ζωή σου”, του είπε ένας παραδίπλα του.

    Και κάποια μέρα πραγματικά ονειρεύτηκε πλούσια σπίτι και φαγητά και γυναίκες και υπηρέτες. Μα άρχισε να μην του αρκεί να τα βλέπει όλα αυτά μέσα από την κλειδαρότρυπα κι αποφάσισε να βρει το βασιλιά που τον καλοδέχτηκε αφού τον έστελνε ο αδερφός του από το δάσος. Ζήτησε από το βασιλιά το κλειδί της κλειδαρότρυπας για να αποκτήσει όλα όσα ονειρευόταν. Μα ο βασιλιάς, δεν έκανε το εύκολο. Του έδωσε τρεις δοκιμασίες που αν τις περνούσε θα έδειχνε ξεκάθαρα πόσο πολύ ήθελε το κλειδί. Πρώτη δοκιμασία να καθαρίσει τρεις αποθήκες με σκουπίδια, δεύτερη να ελευθερώσει την όμορφη κόρη του βασιλιά από τους δράκους που την είχαν κλέψει και τρίτη να μάθει το μυστικό του ποταμού του μεγάλου δάσους. Ο ζητιάνος κατόρθωσε να περάσει και τις τρεις δοκιμασίες ακολουθώντας τις συμβουλές του γέροντα του δάσους και του βασιλιά. Και πήρε το βραβείο του στο τέλος που πάντως δεν ήταν το κλειδί της χρυσής κλειδαρότρυπας. Μπορείτε να μαντέψετε ποιο ήταν;

    Το παραμύθι “Ο Ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα της Μαριβίτας Γραμματικάκη” είναι το σαγηνευτικό οδοιπορικό της μεταμόρφωσης ενός αγενούς και οκνηρού ανθρώπου σε άνθρωπο με ποιότητα, θάρρος, επιθυμίες και πίστη στις δυνάμεις του. Ο ζητιάνος είναι ο κακός μας εαυτός. Αλλά ακόμα και αυτός έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα με το οποίο είναι προικισμένοι όλοι οι άνθρωποι (αρκεί να το ανακαλύψουν και να το ανασύρουν στην επιφάνειά τους): ξέρει, παρά την αρχική δυσπιστία και διστακτικότητά του να ακούει και να αξιοποιεί τη γνώση και τη σοφία άλλων ανθρώπων.

    Η σοφία, η ταπεινότητα και η νουνέχεια του γέροντα του δάσους είναι καθοριστική. “Ο,τι βλέπεις και κυρίως ο,τι δε βλέπεις, εμένα μου κάνει συντροφιά”, του λέει ο γέροντας. Κι ύστερα, όταν του δίνει το δικό του φαγητό: “σου έδωσα το δικό μου ψωμί. Αύριο, όμως, θα φάω και θα πιω, γι’ αυτό μην ανησυχείς”. Πόση αγάπη κρύβεται σε αυτήν την ποιητικά εκφρασμένη ανιδιοτέλεια του γέροντα προς τον αγενή ζητιάνο; Πόση απλότητα και ομορφιά!

    “Όσο ακούς αυτά που νομίζεις ότι ακούς και βλέπεις αυτά που νομίζεις ότι βλέπεις, θα είσαι πάντα χαμένος σ’ ένα δάσος και θα ψάχνεις συνέχεια πεινασμένος και διψασμένος το δρόμο για να βγεις”, είναι ο τελευταίος γρίφος του γέροντα προς το νεαρό ζητιάνο. Ξεκλειδώνοντας με τη σειρά μας τη χρυσή κλειδαρότρυπα των λόγων του γέροντα, αυτού που με αδερφό βασιλιά προτίμησε τη λιτή ζωή στο δάσος, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως ο γέροντας δεν είναι μια απλή παρουσία στο παραμύθι αλλά ο καλός εαυτός, εκείνος ο καλός άγγελος που όλοι θα συναντήσουν μια φορά στη ζωή τους και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να έχουν καλά αυτιά να τον ακούσουν ή καλά μάτια να τον δουν. Η αλήθεια και η βαθύτερη ουσία της σχεδόν ποτέ δεν είναι στην επιφάνεια μιας εικόνας. Πρέπει να δεις πίσω από αυτά που βλέπεις, να ακούσεις πίσω από τις φήμες και τους ψιθύρους που ακούς να αναπαράγουν οι πολλοί.

    Ο ζητιάνος είχε επιθυμίες μόνο για ψωμί και νερό. Μα οι δοκιμασίες θα τον μεταμορφώσουν. Θα ονειρευτεί, θα ποθήσει, θα ζητήσει, θα διεκδικήσει και τέλος θα κατακτήσει αυτό που θέλησε περισσότερο να ζήσει.

    Το παραμύθι της Μαριβίτας Γραμματικάκη είναι ολόκληρο μια κλειδαρότρυπα. Σε παίρνει από την πραγματικότητα και σε μεταφέρει σε έναν κόσμο μακρινό όπου κατά έναν παράξενο τρόπο σου μιλάει με λόγια παραμυθιού για…την πραγματικότητα. Εκείνη των ανθρώπων που σέρνονται δίχως επιθυμίες και όνειρα, εκείνων που θα πιστέψουν κι όταν τα προσπαθήσουν πολύ, ίσως να μην αργήσει η μέρα που θα τα δουν να περπατούν πλάι τους.

    Το παραμύθι δεν κυκλοφορεί πια. Ε, και;

    Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ***

    Η Μαριβίτα Γραμματικάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και στα δώδεκά της μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική με υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών και το 1983 διορίστηκε στην ορχήστρα του Γ΄ προγράμματος της ΕΡΤ ενώ δέκα χρόνια μετά έγινε μόνιμη μουσικός στην Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής. Από το 1983 μέχρι το 1990 ασχολήθηκε με την έρευνα και το γράψιμο κειμένων παιδικών εκπομπών για την ελληνική τηλεόραση δίπλα στην Φραγκίσκη Καρόρη και έκανε επίσης την παρουσίαση της εκπομπής “Ο κόσμος της Μουσικής”. Το 1993 έγινε μόνιμη μουσικός στην Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής και από το 2002 διδάσκει βιόλα στο Ωδείο Αθηνών. Το πρώτο της παραμύθι “Το νησί της Αρμονίας” εκδόθηκε το 2003 από τις εκδόσεις “Success Dynamics”,

    Τα βιβλία της
    Το νησί της αρμονίας, Η Δυναμική της Επιτυχίας (2003)
    Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα, Διάπλαση (2007)
    Το μπλε κοχύλι, Καλέντης (2010)
    Το αστέρι του γίγαντα, Καλέντης (2012)
    Το μαγικό βιολί, Καλέντης (2013)
    Το νησί της χαράς, Καλέντης (2015)

    ***
    Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

    ***

    Η Κατερίνα Βερούτσου γεννήθηκε το 1957 στην Πάτρα αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και το Μόντρεαλ. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (Concordia University of Montreal). Από το 1982 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Εργάζεται κυρίως ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων έχοντας εικονογραφησει πάνω από 160 παιδικά, λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά βιβλία

    Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα με την εικονογράφηση βιβλίων και άλλων εντύπων, έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη ζωγραφική σκηνικών για την τηλεόραση. Το 2009 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο “Νεράιδα στο έλατο” του Μάνου Κοντολέων και προτάθηκε για την τιμητική πλακέτα της ΙΒΒΥ. Το 2011 έλαβε το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την καλύτερη συνεργασία συγγραφέα και εικονογράφου στο βιβλίο “Το ταλέντο του ήλιου” της Χρυσάνθης Καραΐσκου και του βιβλίου “Είναι κάτι που μένει” του Βασίλη Κουτσιαρή, το 2014..

    Τα βιβλία της
    Να’ χαμε, Κίρκη (1990)
    Ο παππούς μας, Κίρκη (1990)
    Το κουδουνάκι, Κίρκη (1990)
    Πετρή, Αγγελική, Η νεράιδα και ο καταρράχτης, Λιβάνης – Μύθος (1993)
    Παναγιωτοπούλου – Ρίζου, Λίτσα, Αλέξανδρος και Άννυ, Άγκυρα (1996)
    Τριβιζάς, Ευγένιος, Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα, Μίνωας (1996)
    Τσίρος, Σπύρος Γ., Ο ήλιος με τα κρόσσια, Κέδρος (1996)
    Βογιατζόγλου, Στέλλα, Οι περιπέτειες του Μπιρμπιρή στη μυθική χώρα, Κέδρος (1996)
    Τραγάκης, Στρατής, Σαρακήνικο, Κέδρος (1996)
    Βελετά – Βασιλειάδου, Μαρία, Το μυστικό του πέμπτου ορόφου, Άγκυρα (1996)
    Τριβιζάς, Ευγένιος, Φουφήχτρα: Η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα, Μίνωας (1996)
    Γρηγοριάδου – Σουρέλη, Γαλάτεια, Έλα στη βάπτισή μου, Ακρίτας (1997)
    Μάρρα, Ειρήνη, Ο άσπρος δράκος και η παρέα του, Κέδρος (1997)
    Κάσδαγλης, Νίκος, 1928-, Στον Πανορμίτη, Κέδρος (1997)
    Λοΐζου, Μάρω, Η πορεία της ζωής, Εκδόσεις Πατάκη (1998)
    Λοΐζου, Μάρω, Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοσμικό αυγό, Εκδόσεις Πατάκη (1998)
    Βασιλάκη, Πόλυ, Για το χαμόγελο της Νεφέλης, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
    Λοΐζου, Μάρω, Η πιο όμορφη πορτοκαλιά του κάμπου, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
    Blyton, Enid, Παγίδα στο μυστικό δωμάτιο, Μίνωας (1999)
    Λοΐζου, Μάρω, Το πέτρινο βιβλίο, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
    Χωρεάνθη, Ελένη, Τραγούδια της γης και του ουρανού, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
    Blyton, Enid, Τρόμος στον πύργο, Μίνωας (1999)
    Blyton, Enid, Ένα σπίτι στις φλόγες, Μίνωας (2000)
    Blyton, Enid, Η εξαφάνιση του πρίγκιπα, Μίνωας (2000)
    Καραγιώργη, Χριστίνα, Ο μαγικός καθρέφτης, Μίνωας (2000)
    Καρθαίου, Ρένα, Στα μονοπάτια του ήλιου, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
    Blyton, Enid, Τα ανώνυμα μηνύματα, Μίνωας (2000)
    Λοΐζου, Μάρω, Τα δυο ερωτευμένα ζαρκάδια, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
    Τριβιζάς, Ευγένιος, Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας, Καλέντης (2001)
    Λοΐζου, Μάρω, Ο άνθρωπος προχωρεί, Εκδόσεις Πατάκη (2001)
    Blyton, Enid, Ο αόρατος κλέφτης, Μίνωας (2001)
    Ρίτσου, Έρη, Οι τρεις βασιλοπούλες, Κέδρος (2001)
    Λοΐζου, Μάρω, Ταξίδι στην καρδιά του πυρήνα, Εκδόσεις Πατάκη (2001)
    Μαρμαρά – Δαγιόγλου, Νανά, Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος, Κέδρος (2002)
    Λοΐζου, Μάρω, Ο αθάνατος γαϊδαράκος, Εκδόσεις Πατάκη (2002)
    Hauff, Wilhelm, Παραμύθια, Καλέντης (2002)
    Menard, Jean – Francois, Το μεγάλο βιβλίο των 1867 πεπρωμένων, Ελληνικά Γράμματα (2002)
    Βαλάση, Ζωή, Το ναυτάκι, Ελληνικά Γράμματα (2002)
    Λοΐζου, Μάρω, Η πεταλούδα που δεν μπόρεσε να κρατήσει την υπόσχεσή της, Εκδόσεις Πατάκη (2003)
    Χουρμουζιάδου, Ελιάνα, Μια ιστορία από τα σύννεφα, Κέδρος (2003)
    Ιωάννου, Γιώργος, 1927-1985, Ο Πίκος και η Πίκα, Κέδρος (2003)
    Γραμματικάκη, Μαριβίτα, Το νησί της αρμονίας, Η Δυναμική της Επιτυχίας (2003)
    Βασιλάκη, Πόλυ, Το χρυσόψαρο τ’ ουρανού, Κέδρος (2003)
    Μανούδη, Σμαρώ, Η νύμφη της θάλασσας, Ιδιωτική Έκδοση (2004)
    Μάτσας, Νέστορας, 1930-2012, Ο αστρονόμος Πικτόκ και όλα τα παραμύθια του κόσμου, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
    Βαλάση, Ζωή, Ο γενναίος Γιάννης Τηγάνης, Κέδρος (2004)
    Wilde, Oscar, 1854-1900,
    Ο εγωιστής γίγαντας, Κέδρος (2004)
    Πέντε ποντικοί, Κίρκη (2004)
    Μάρρα, Ειρήνη, Ταοτιτέ και άλλες ιστορίες, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
    Λοΐζου, Μάρω, Το μυστικό του ασημένιου πλανήτη, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
    Μάρρα, Ειρήνη, Το μυστικό τραγούδι της Μάτας, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
    Τσίτας, Μάκης, Δε μου αρέσει το γάλα, Ψυχογιός (2005)
    Ζάχου, Σόφη, Η ιστορία της ομπρέλας, Κέδρος (2005)
    Παναγιωτοπούλου, Λήδα, Η καμήλα, ο Ισμάρ και το μπλε πουλί, Κέδρος (2005)
    Λυρατζή, Μαρία, Νεράιδα δίχως παραμύθι, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
    Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Παραμύθια της αγάπης, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
    Βασιλάκη, Πόλυ, Το νησί που διηγείται, Αιγέας (2005)
    Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία, Κολυμπώντας στα βαθιά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
    Wilde, Oscar, 1854-1900, Ο εγωιστής γίγαντας, Κέδρος (2006)
    Βασιλειάδου, Μαρία, Τα μέσα μεταφοράς στη θάλασσα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2006)
    Βασιλειάδου, Μαρία, Τα μέσα μεταφοράς στην ξηρά, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη Αντωνάτου, Μαρία, Το βουνό ψάχνει, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
    Νικολάου, Θωμάς, Το φεγγαρόψαρο, Κέδρος (2006)
    Δεσύπρη, Ευαγγελία, Η γλώσσα μου Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
    Δεσύπρη, Ευαγγελία, Η γραμματική μου Α΄ και Β΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
    Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Η χαρά, η αγάπη και τα δάκρυα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
    Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956-, Λίγο πριν το τέλος, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
    Wilde, Oscar, 1854-1900, Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας, Κέδρος (2007)
    Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
    Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα, Διάπλαση (2007)
    Δεσύπρη, Ευαγγελία, Οι εκθέσεις μου Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
    Δεσύπρη, Ευαγγελία, Τα μαθηματικά μου Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
    Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956-, Τα χρόνια της φωτιάς, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
    Δεσύπρη, Ευαγγελία, Τετράδιο ορθογραφίας για την Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
    Δάρδα – Ιορδανίδου, Άννα, Χοντρή σαν μπαλόνι, Διάπλαση (2007)
    Καλιοντζοπούλου, Σωτηρούλα, Άστρο λαμπρό τούς οδηγεί, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
    Βασιλειάδου, Μαρία, Γνωριμία με τα μέσα μεταφοράς, Τα μέσα μεταφοράς στη μεγαλούπολη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2008)
    Βασιλειάδου, Μαρία, Γνωριμία με τα μέσα μεταφοράς, Τα μέσα μεταφοράς στον αέρα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2008)
    Λοΐζου, Μάρω, Η πολιτεία του βυθού, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
    Αργυρίου, Μαρία, Μαθαίνω τα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα και παιχνίδια, Διάπλαση (2008)
    Αργυρίου, Μαρία, Μουσικό ντόμινο, Διάπλαση (2008)
    Κοντολέων, Μάνος, Νεράιδα πάνω στο έλατο, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
    Κυνηγού – Φλάμπουρα, Μαρία, Παραμύθια με μουσικά όργανα, Διάπλαση (2008)
    Λυρατζή, Μαρία, Περιπέτεια στην Παραμυθοχώρα, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
    Μακρόπουλος, Μιχάλης, Το καρναβάλι των θαυμάτων και των τεράτων, Φίλιππος Νάκας Μουσικός Οίκος (2008)
    Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Το λεύκωμα της Πουπουλένιας, Διάπλαση (2008)
    Βαρελλά, Αγγελική, Το ποδηλατάκι-ήλιος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
    Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Το σημειωματάριο της Πουπουλένιας, Διάπλαση (2008)
    Cervantes Saavedra, Miguel de, 1547-1616, Δον Κιχώτης, Διάπλαση (2009)
    Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956-, Ο πρίγκιπας, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με αριθμούς, Ελληνικά Γράμματα (2009)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με γράμματα, Ελληνικά Γράμματα (2009)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με γραμμές, Ελληνικά Γράμματα (2009)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με λέξεις, Ελληνικά Γράμματα (2009)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια στο χώρο, Ελληνικά Γράμματα (2009)
    Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Τα καλύτερα γενέθλια, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
    Γιαλουράκη, Σοφία, Ταξιδεύοντας με τον Ιάσονα, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
    Συλλογικό έργο, 12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
    Τσιλιμένη, Τασούλα Δ., Γάτα, σκύλος κι ένα αρνί πορτρέτα σε μια γκαλερί, Μεταίχμιο (2010)
    Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Ένα λιοντάρι στο σπίτι μας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
    Συλλογικό έργο, Μουσική Β΄ δημοτικού, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2010)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια και στις διακοπές, Ελληνικά Γράμματα (2010)
    Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια και στις διακοπές, Ελληνικά Γράμματα (2010)
    Αίσωπος, Πες μου, μπαμπά, μια ιστορία, σε παρακαλώ, Ωκεανός (2010)
    Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
    Το μπλε κοχύλι, Καλέντης (2010)
    Σπυροπούλου, Χρύσα, Το μυστήριο της Αίγινας, Κέδρος (2010)
    Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Το ταλέντο του Ήλιου, Διάπλαση (2010)
    Θεοδωράκη, Μάρω, Τραγουδώ τα αινίγματα, Διάπλαση (2010)
    Μουσιώνη, Λίνα,
    Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος, Μεταίχμιο (2011)
    Κυνηγού – Φλάμπουρα, Μαρία, Η μουσική του αέρα, Διάπλαση (2011)
    Κυνηγού – Φλάμπουρα, Μαρία, Λαϊκή τέχνη, Διάπλαση (2011)
    Βαλάση, Ζωή, Νάνι, το κρίνο της αυγής, Κέδρος (2011)
    Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Α΄ γυμνασίου, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2011)
    Αλεξάνδρου, Γιώτα K.,
    Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών, Susaeta (2011)
    Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα στα προνήπια, Διάπλαση (2012)
    Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα στο νηπιαγωγείο, Διάπλαση (2012)
    Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα στον παιδικό σταθμό, Διάπλαση (2012)
    Αγγελίδου, Μαρία,
    Η τρίτη μάγισσα, Μεταίχμιο (2012)
    Γιαλουράκη, Σοφία, Με δυο πατρίδες, Βιβλιόφωνο (2012)
    Σερέφας, Σάκης,
    Μια τρύπα στο νερό, Μεταίχμιο (2012)
    Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Α΄ γυμνασίου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
    Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Β΄ γυμνασίου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
    Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Β΄ γυμνασίου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
    Μουσιώνη, Λίνα, Ο μάγος Πότε Πότε και το χαμένο ποτέ, Μεταίχμιο (2012)
    Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
    Το αστέρι του γίγαντα, Καλέντης (2012)
    Κουτσιαρής, Βασίλης,
    Είναι κάτι που μένει, Παρρησία (2013)
    Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα σώζει τον πλανήτη, Διάπλαση (2013)
    Ζαφειρίου, Κώστας (Ménestrel De Miraval), Θρύλοι και ξωτικά του Αιγαίου, Αιολίδα (2013)
    Πριοβόλου, Ελένη, Ο Τρυφεράκανθος, Καλέντης (2013)
    Μανούδη, Σμαρώ, Η πριγκίπισσα της ερήμου, Μανούδη Σμαρώ Θ. (2014)
    Πριοβόλου, Ελένη, Ο Παλιάτσος και η Ανεμώνη, Καλέντης (2014)
    Σταθούδη, Καίτη, Τραγουδώ ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, Διάπλαση (2014)
    Γιαννακοπούλου, Χαρά,
    Φεγγαράκι μου χοντρό…, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
    Κουτσιαρής, Βασίλης,
    Η τέταρτη γοργόνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)
    Τσόλκα, Αλεξάνδρα, Καληνύχτα, νεράιδα νονά, Μεταίχμιο (2015)
    Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
    Το νησί της χαράς, Καλέντης (2015)
    Παπαδοπούλου, Εύη, Το ταξίδι της Κυμοθόης, Καλέντης (2015)

    Κασιάρου, Εύα, Ήσουν μόνο ένα παιδί, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2016)
    Ο πρώτος μου Όμηρος: Ιλιάδα, Μεταίχμιο (2016)
    Αυτζής, Μερκούριος, Οι νότες του παππού ταξιδεύουν, Παρρησία (2016)
    Αγγελίδου, Μαρία, Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Κόκκινο, Μεταίχμιο (2016)
    Αγγελίδου, Μαρία, Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Χρυσό, Μεταίχμιο (2016)
    Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
    Το μπλε κοχύλι, Καλέντης (2016)
    Μουσιώνη, Λίνα,
    Δάφνη η μονακριβούλα, Ελληνοεκδοτική (2017)
    Κουτσιαρής, Βασίλης, Μ’ αγαπάς, μπαμπά;, Ελληνοεκδοτική (2017)

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular