More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΟ Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη ανάμεσα στα απαγορευμένα βιβλία του Κουβέιτ

    Ο Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη ανάμεσα στα απαγορευμένα βιβλία του Κουβέιτ

    Ο Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη,  η Μικρή Γοργόνα της Ντίσνεϊ και η Θεία Κωμωδία του Δάντη βρίσκονται μεταξύ άλλων στα απαγορευμένα βιβλία του Κουβέιτ.

    Όταν στο πολιτιστικό συνέδριο του Nuqat στην πόλη του Κουβέιτ, ο βραβευμένος Κουβετιανός μυθιστοριογράφος Saud Al-Sanousi ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Πληροφοριών καίει μαζικά απαγορευμένα βιβλία, ήρθε το πρώτο χτύπημα αποκάλυψης σύγχρονης λογοκρισίας. Ο Όργουελ και η αστυνόμευση της σκέψης στο “1984” ήταν παρούσα ξανά εν έτη 2016… Υιοθέτησαν λοιπόν έναν ρόλο παρακολούθησης της σκέψης, καθώς αποφάσισαν να λογοκρίνουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να διαβάσουν οι αναγνώστες, αλλά και να γράψουν οι συγγραφείς.

    Η λίστα των απαγορευμένων βιβλίων αριθμεί πάνω από 4390 τίτλους. Η κυβέρνηση ανταπάντησε ότι στο Κουβέιτ δεν υπάρχουν απαγορευμένα βιβλία αλλά μόνο μια επιτροπή ελέγχου των βιβλίων και ότι μόνο 4.390 από τα 208.000 βιβλία, δηλαδή μόνο το 2% απαγορεύθηκε, ενώ το υπόλοιπο 98% κυκλοφορεί κανονικά.

    Ως αντίδραση σε αυτή τη φρίκη, ο Κουβετιανός καλλιτέχνης Μοάμαντ Σαράφ, διαμαρτυρόμενος για τη λίστα αυτή, οργάνωσε την επίσημη κηδεία των βιβλίων αυτών. Δημιούργησε το «Νεκροταφείο των Απαγορευμένων Βιβλίων» σε μια έκταση δίπλα στην ετήσια Έκθεση Βιβλίου του Κουβέιτ η οποία γίνεται κάθε Νοέμβριο και είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον αραβικό κόσμο μετά του Καΐρου και της Βηρυτού. Ο Σαράφ χάραξε σε περισσότερες από 200 ταφόπλακες τίτλους βιβλίων ντόπιων συγγραφέων, άλλων αραβόφωνων συγγραφέων που επίσης απαγορεύθηκαν αλλά και διάσημα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, «Η Παναγία των Παρισίων» του Ουγκό, το τελευταίο θύμα της λογοκρισίας «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, και «Η Μικρή Γοργόνα» σε διασκευή για παιδιά από την Ντίσνεϊ επειδή φορούσε μπικίνι. Το «Νεκροταφείο» διεσώθη για λίγες ώρες, πριν επέμβουν οι Αρχές και το… συνεφέρουν.

    Τα κριτήρια απαγόρευσης φαίνονται ασαφή, τα μέλη της επιτροπής λογοκρισίας μάλλον λίγη σχέση έχουν με τη λογοτεχνία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες και το Κουβέιτ βιώνει μια παράξενη πολιτιστική κατάθλιψη. Το βιβλίο στο μάτι του κυκλώνα, θεωρούμενο ύποπτο ηθικής κατάπτωσης και λάθος προτύπων. Εν ονόματι της εθνικής ενότητας και της προστασίας των πολιτών λογοκρίνεται η πνευματική ποικιλομορφία και ο φιλοσοφικός πλουραλισμός. Γιατί;

    Το αποτέλεσμα είναι ότι το βιβλίο κατέστη ό,τι τα ναρκωτικά για τη Δύση. Βιβλιοπώλες τα κρύβουν μέσα σε χαρτοσακούλες μαναβικής, τα διοχετεύουν μέσω μονοπατιών που θυμίζουν τους δρόμους του θανάτου στις χώρες της Δύσης για τις ναρκωτικές ουσίες.

    Η ανακάλυψη κάποιου απαγορευμένου βιβλίου από τις επιθεωρήσεις του Υπουργείου Πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο κλείσιμο του βιβλιοπωλείου, ενώ άμεσο αποτέλεσμα είναι πολλά απαγορευμένα βιβλία να πωλούνται στη μαύρη αγορά από λαθρεμπόρους. Στην Ανατολή τα βιβλία, στη Δύση η ηρωίνη. Βγάλε άκρη, σύρε στην άκρη και κλάψε.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular