More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ θησαυρός του κυβερνήτη, του Σπύρου Πετρουλάκη

    Ο θησαυρός του κυβερνήτη, του Σπύρου Πετρουλάκη

    o_thisavros_tou_kiverniti_cover

    Η πρωινή καταιγίδα ακυρώνει τα σχέδια της Άρτεμις για μια ωραία βόλτα. Κοιτώντας από το παράθυρο, βλέπει τον Ερμή και τον Ηρακλή, συμμαθητές της, να προσπαθούν να κρυφτούν στο απέναντι ετοιμόρροπο σπίτι, έρημο από χρόνια. Είναι το σπίτι των προπαππούδων του Ερμή και θα γίνει η αφετηρία μιας απίστευτης περιπέτειας. Περιπέτεια με δύο; Χμ… Η Άρτεμις, με το αναπηρικό της αμαξίδιο, τον Άτλαντα, μαζί με τις φίλες της, τη Δήμητρα και την Αφροδίτη, θα τρέξουν κι αυτές με τα αδιάβροχά τους στο σπίτι. Τώρα είναι πέντε. Πέντε συμμαθητές της έκτης δημοτικού.

    Όλα ξεκινούν όταν τα παιδιά ανακαλύπτουν στο εικονοστάσι του σπιτιού μια παλιά, ξύλινη εικόνα του Αγίου Αναστασίου, νεομάρτυρα και πολιούχου προστάτη του Ναυπλίου, της πόλης τους. Πίσω από την εικόνα βρήκαν τυλιγμένα μερικά κιτρινισμένα φύλλα χαρτιού κι ένα παλιό τετράδιο. Το μυστήριο ξεκινά από τις σελίδες του τετραδίου. Μόνο που η πρώτη σελίδα λείπει. Έτσι διαβάζουν: “…Η ώρα της ανταμοιβής σου θα έχει φτάσει όταν ο μεγάλος Θησαυρός του Κυβερνήτη θα είναι στα χέρια σου. Όμως μην ξεχνάς! Για να φτάσεις στον θησαυρό, θα πρέπει να συνεργαστείς με τον Διομήδη, την Αντιγόνη Μ., τον Περικλή, την Ασπασία και τον Μπαρμπέρη. Αυτό θα είναι το τάγμα σου”.

    Το τετράδιο μιλά. Θέτει γρίφους και αινίγματα, η επίλυση των οποίων θα οδηγήσει στο Θησαυρό του Κυβερνήτη. Το ταξίδι ξεκινά. “Όχι χέρι ανθρώπινο, μα χέρι Κύκλωπα με ύψωσε. Στη δούλεψή μου ως και τον Ηρακλή εφέρανε”. Τέτοιοι γρίφοι θα πάρουν από το χέρι την παρέα των πέντε παιδιών και θα την οδηγήσουν στο μεγάλο ταξίδι. Μόνο που οι γρίφοι είναι δύσκολοι για να τους λύσουν μόνοι τους και δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι απευθύνονται στον 32χρονο δάσκαλό τους, τον κύριο Άρη που προσπαθούσε πάντα να κάνει τα μαθήματά τους ενδιαφέροντα ενώ αρωγός τους θα είναι και η κυρία Αθηνά, η γυμνάστρια του σχολείου για την οποία η καρδιά του κυρίου Άρη μάλλον χτυπά κάπως γρηγορότερα.

    Τα πέντε παιδιά και οι δυο εκπαιδευτικοί οργανώνουν τη δράση τους και προχωρούν στην επίλυση των γρίφων. Αυτή η αγωνιώδης ενασχόλησή τους θα αποκαλύψει σ’ εκείνους και στους αναγνώστες την ιστορία της πόλης και όλης της περιοχής. Θα τα καταφέρουν στο τέλος; Θα συναντήσουν το τάγμα; Θα βρουν τον Θησαυρό του Κυβερνήτη; Και τελικά τι είναι αυτός ο Θησαυρός και ποιος ο Κυβερνήτης;

    Μια πολύ ζωντανή ιστορία μυστηρίου και ιστορίας από τον Σπύρο Πετρουλάκη, με σασπένς και διαρκή κορύφωση. Η φιλία, η συνεργασία και η απόλαυση της γνώσης στο προσκήνιο, η πλούσια ιστορία του Ναυπλίου στο φόντο. Οι συμβολισμοί για τη χαρά και τις αξίες της ζωής, για τις “άλλες προσεγγίσεις” της μάθησης, για τη συνέχιση της γνώσης και το πέρασμά της από γενιά σε γενιά στη δεύτερη ανάγνωση του καλογραμμένου αυτού βιβλίου.

    Η ηρωίδα του βιβλίου, Άρτεμις, με το αναπηρικό αμαξίδιο και η απόλυτη συμμετοχή της στο ταξίδι των γρίφων αποτελεί ένα τεράστιο credit για το βιβλίο, ειδικά όταν οι Αρτέμιδες του κόσμου δε μπορούν να τσουλήσουν με το αμαξίδιό τους ούτε είκοσι συνεχόμενα μέτρα ανεμπόδιστου ελληνικού πεζοδρομίου. Στον Θησαυρό του Κυβερνήτη όχι μόνο συμμετέχει ανεμπόδιστα αλλά οι συνοδοιπόροι της φροντίζουν να μη χάσει το ταξίδι της γνώσης.

    Από τις εκδόσεις Μίνωας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο θησαυρός του κυβερνήτη
    Συγγραφέας: Σπύρος Πετρουλάκης
    Σχεδιασμός εξωφύλλου-Σελιδοποίηση: Ιάκωβος Ψαρίδης
    Εκδόσεις: Μίνωας, Απρίλιος 2015
    ISBN:
    978-618-02-0467-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular