More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ κήπος της ευτυχίας, του Τζον Λάσσερ και της Σέιζ Φόστερ-Λάσσερ (εικ.:...

    Ο κήπος της ευτυχίας, του Τζον Λάσσερ και της Σέιζ Φόστερ-Λάσσερ (εικ.: Κ. Λάιλς)

    Η Κίκο είναι κηπουρός. Καλλιεργεί τον κήπο της ευτυχίας. “Έλα να σου δείξω πώς” μας προσκαλεί. Πρώτα κάνει καλές επιλογές. Που σημαίνει επιλέγει το σωστό μέρος να φυτέψει και όχι εκεί όπου παίζει ο αδερφός της ή μπορεί να σκαλίσει ο σκύλος του, ο Τσίκο. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Ακολούθως βγάζει τα αγριόχορτα, ανοίγει τρύπες, φυτεύει τους σπόρους της, ποτίζει, περιποιείται και σιγά σιγά βλέπει την φροντίδα αυτή να επιστρέφει σε αυτήν: τα φυτά μεγαλώνουν.

    Ακριβώς όπως ο κήπος της, φροντίδα χρειάζεται και η ίδια. Έτσι, γυμνάζεται, τρέφεται καλά και κοιμάται αρκετά. Όπως ο κήπος της, έτσι και η Κίκο δεν είναι τέλεια πάντα, έχει και τις κακές της στιγμές κι από αυτές μαθαίνει να παρατηρεί αυτά τα συναισθήματα και να δίνει λύσεις στα προβλήματα που εμφανίζονται.

    Επίσης, κάνει μερικά πολύ σημαντικά πράγματα: ζητά συγγνώμη αν πλήγωσε κάποιον, περιμένει τη σειρά του για να παίξει το παιχνίδι που έχει τώρα ο αδερφός του, περνά χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους του, λαμβάνει αλλά και δίνει βοήθεια. Ο κήπος της ευτυχίας θέλει κόπο αλλά αξίζει.

    Ένα βιβλίο της Αμερικανικής Εταιρίας Ψυχολογίας (American Psychological Association (APA) και του καθηγητή Jon Lasser που παρομοιάζει την καλλιέργεια και φροντίδα ενός κήπου με την καλλιέργεια του εαυτού μας και την προσπάθεια για ευτυχία. Αυτό είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οπτική. Τα παιδιά μαθαίνουν πως η ευτυχία είναι επιλογή (θεωρία της επιλογής) την οποία μπορούν τα ίδια να καλλιεργήσουν και να υποστηρίξουν με τις πράξεις και τις επιλογές τους. Θα υπάρξουν εμπόδια; Ασφαλώς, το ροζ συννεφάκι του “όλα θα πηγαίνουν πάντα καλά” είναι επικίνδυνο “καιρικό” φαινόμενο για τα παιδιά. Παιδί που εκτίθεται σε φυσιολογικές συνθήκες, σε “κήπους” δηλαδή, θα μάθει να φροντίζει, να αποτυγχάνει, να υποθέτει τι έφταιξε, να βελτιώνει, να βρίσκει λύσεις, να γεύεται τις επιτυχίες που γέννησαν οι σκέψεις και οι πράξεις του.

    Σε έναν κόσμο που ολοένα και περισσότεροι γονείς προστατεύουν το παιδί τους από το βίωμα, μην τυχόν και γρατζουνιστεί, μην και λερωθεί, μην και πέσει κάτω, που η ησυχία στο τάμπλετ θεωρείται αρετή, που τα περισσότερα βιβλία φοβούνται να στεναχωρήσουν τα παιδιά ή να τα πιέσουν με “βαριά” θέματα, βιβλία σαν και τον Κήπο της Ευτυχίας είναι απαραίτητα ως ερεθίσματα σκέψης και εναύσματα πράξης.

    Δε θα το χαρακτήριζα απλώς βιβλίο ψυχολογίας για μικρά παιδιά. Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής που αποκαλύπτεται με εύγλωττο τρόπο, χρήσιμη για σπίτια και σχολεία.

    Το δισέλιδο ενημερωτικό σημείωμα προς γονείς και εκπαιδευτικούς, με οδηγίες και ασκήσεις ευτυχίας, θα σας πει πολλά περισσότερα από όσα εγώ εδώ.

    Εκδόσεις Φώσφορος. Καλώς ήρθατε.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο κήπος της ευτυχίας
    Τίτλος πρωτοτύπου: Grow Happy
    Συγγραφέας: Jon Lasser
    Εικονογράφηση: Christopher Lyles
    Εκδόσεις: Φώσφορος, Απρίλιος 2019
    Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Μαριάννα Μπουτοπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 21 Χ 26
    ISBN: 978-618-83747-2-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular