More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20204-7 ετώνΟ κήπος του Έβαν, του Μπράιαν Λις (μετ.: Α. Δ. Μακρή)

    Ο κήπος του Έβαν, του Μπράιαν Λις (μετ.: Α. Δ. Μακρή)

    Ο Κήπος του Έβαν κέρδισε το μετάλλιο Randolph Caldecott, το πλέον σημαντικό βραβείο των Η.Π.Α. για εικονογραφημένα βιβλία που απονέμεται σε εικονογράφο από την Ένωση Βιβλιοθηκών για Παιδιά (ALSC), τμήμα της Ένωσης Αμερικανικών Βιβλιοθηκών (ALA). Διθύραμβοι γράφτηκαν από τον Αύγουστο του 2018 όταν κυκλοφόρησε στο εξωτερικό.

    Η δική μου αλήθεια είναι αυτή: ο Κήπος του Έβαν είναι ένα από τα πιο ειλικρινή, ρεαλιστικά, γοητευτικά, λογοτεχνικά παρά το βραχύ τους κείμενο βιβλία που διάβασα ποτέ. Την απλότητά του θα την συναντήσετε στα περισσότερα καλά βιβλία. Την απενοχοποίηση του θυμού, της θλίψης και της οργής ως αντίδρασης στην απώλεια και το ξανάνιωμα της καρδιάς και της ζωής δε θα το βρείτε παρά σε ελάχιστα βιβλία παγκοσμίως.

    Ο Μπράιαν Λις (έτσι προφέρεται και όχι Λάις ή Λίες) τεχνουργεί μια αψεγάδιαστη ιστορία, ενώ την εικονογραφεί με εκφραστικότητα και εξίσου ρεαλιστικά με το κείμενο.

    Ο Έβαν και ο σκύλος του είναι οι καλύτεροι φίλοι. Κάνουν τα πάντα μαζί. Αυτό που τους άρεσε περισσότερο όμως ήταν να φροντίζουν μαζί τον πανέμορφο κήπο του Έβαν. Έρχεται όμως η μέρα που ο Έβαν δεν μπορούσε ποτέ να διανοηθεί: ο αγαπημένος φίλος του Έβαν δεν θα είναι πια μαζί του. Θλίψη. Συντριβή. Οργή. Ο Έβαν δεν μπορεί να το αντέξει. Ο κήπος μοιάζει άδειος και θλιβερός δίχως τον σκύλο του. Βυθίζεται. Φτάνει στο σημείο να καταστρέψει τον κήπο του. Όμως η φύση, η ζωή έχουν άλλη άποψη. Σύντομα, φυτρώνουν στον κήπο διάφορα αγριόχορτα, αλλά και μια μεγάλη κολοκύθα. Και η ομορφιά τρυπώνει ακόμα και στα πιο σκοτεινά μέρη. Όπως η καρδιά του Έβαν…

    Για την φιλία, για την αγάπη, για την απώλεια, για τον θρήνο που αυτή φέρνει, για την αναγέννηση, για την θεραπευτική επίδραση της φύσης που δρα πέρα από κανόνες και συναισθήματα, πράττοντας αυτό που ξέρει.

    Να το πω αριστούργημα; Το κείμενό του θα έπρεπε να αποτελεί μάθημα για κάθε επίδοξο και μη συγγραφέα. Όσο για τα παιδιά; Θα βρουν ένα ξεκάθαρο, φωτεινό μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται όχι ως μια κλισέ φράση, αλλά με τη σειρά που της πρέπει: θύμωσε, οργίσου, κλείσου στον εαυτό σου, όλα φυσιολογικά είναι και ύστερα δες το φως που θα ξανάρθει στην ζωή και την καρδιά. Είναι νομοτελειακό: θα ξανάρθει!

    Εκδόσεις Άγκυρα. Προτείνεται μετά βεβαιότητας.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο κήπος του Έβαν
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Rough Patch
    Συγγραφέας: Brian Lies
    Συγγραφέας: Brian Lies
    Μετάφραση: Αναστασία Δ. Μακρή
    Εκδόσεις: Άγκυρα, Απρίλιος 2019
    Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 28,5 Χ 24,5
    ISBN: 978-960-547-489-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular