More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας, του Φρανκ Βίβα

    Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας, του Φρανκ Βίβα

    frank_arxitektonas_cover

    «Η νεότητα είναι ιδιότητα, όχι ζήτημα συγκυριών» Η ατάκα του Αμερικανού αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Φρανκ Λόιντ Ράιτ μας υποδέχεται αντί αφιέρωσης στο «σαλόνι» του βιβλίου και στον εμπνευσμένο κόσμο του μικρού Φρανκ. Ο μικρός Φρανκ είναι αρχιτέκτονας. Ζει στον τελευταίο όροφο ενός ψηλού κτηρίου κάπου στη Νέα Υόρκη μαζί με τον παππού του, τον μεγάλο Φρανκ. Και ο μεγάλος Φρανκ είναι αρχιτέκτονας. Μαζί τους ζει και ένας πιτσιλωτός σκύλος Έντι. Ο Έντι δεν είναι βέβαια αρχιτέκτονας, αλλά ενίοτε γίνεται αρχιτεκτονικό υλικό… στα χέρια του μικρού  Φρανκ. Ο μικρός Φρανκ είναι ένας εμπνευσμένος αρχιτέκτονας. Όπως κάθε παιδί που σέβεται την παιδική ιδιότητά του, έχει δημιουργική φαντασία, επινοητικότητα και  εφευρετικότητα. Είναι ικανός να φτιάξει καρέκλες από χαρτί τουαλέτας και στριφτούς πύργους και… βιβλικούς ουρανοξύστες από τα ακριβά βιβλία αρχιτεκτονικής του παππού του.

    Προφανώς ο παππούς Φρανκ δεν εκτιμά ιδιαιτέρως την κάπως ανατρεπτική αρχιτεκτονική δραστηριότητα του εγγονού του. Με τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις του καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία να «στραγγαλίσει» το ενδιαφέρον του μικρού Φρανκ για την αρχιτεκτονική. Η αγάπη και η στοργή του όμως είναι έκδηλες. Είναι απλώς εκπρόσωπος μιας άλλης γενιάς που μαζί με την νεότητα, χάνει βαθμιαία και τη δημιουργική ανατρεπτική σκέψη και φαντασία του. Μη μου πείτε ότι δεν έχετε μπει κάποια φορά στον πειρασμό να «οριοθετήσετε» την αχαλίνωτη φαντασία των μικρών σας αρχιτεκτόνων, σεφ, ζωγράφων; Προσπαθώντας λοιπόν, ο παππούς να πείσει τον εγγονό του για το πώς δουλεύουν οι αληθινοί αρχιτέκτονες τον πηγαίνει στο ΜοΜΑ, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Θαυμάζοντας την από πολλούς θεωρούμενη ως την καλύτερη συλλογή των σύγχρονων δυτικών αριστουργημάτων στον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 150.000 μεμονωμένα κομμάτια, περίπου 22.000 ταινίες και 4 εκατομμύρια στιγμιότυπα ταινιών, παππούς και εγγονός θα εκπλαγούν ευχάριστα. Ο μικρός Φρανκ θα νιώσει κάπως σας αληθινός αρχιτέκτονας και ο μεγάλος Φρανκ θα αισθανθεί νεότερος και λίγο πιο σοφός.

    «Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας» σε απόδοση του αγαπημένου συγγραφέα Χρήστου Μπουλώτη, είναι ένα έξυπνο βιβλίο το οποίο χωρίς μεγαλοστομίες και ηθικά διδάγματα «λέει» πολύ μεγάλες αλήθειες για την παιδική σκέψη και δημιουργικότητα. Το κείμενο είναι σύντομο άλλα εύστοχο και περιεκτικό. Τόσο στο κείμενο όσο και στην εικονογράφηση είναι εμφανή τα κοινά στοιχεία των δύο πρωταγωνιστών. Τα ονόματα, οι ιδιότητες οι μορφές μοιάζουν, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας μας μοιάζουν άλλωστε. Παράλληλα ο κάθε ήρωας διατηρεί τα χαρακτηριστικά της γενιάς που αντιπροσωπεύει. Κι εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι κατά τη γνώμη μας. Ο παππούς Φρανκ στο καίριο σημείο, όταν ο πιτσιρικάς φαίνεται να χάνει το ενδιαφέρον του, πετυχαίνει να του δώσει την απαραίτητη ώθηση  να εμπνευστεί και να δημιουργήσει, μέσα από μια επίσκεψη στο ΜοΜΑ. Αισιόδοξη κατάληξη. Το ερώτημα είναι αν εμείς οι μεγαλύτεροι και υποτίθεται σοφότεροι θα αποδεχτούμε την πρόκληση να «κάνουμε» χώρο στους συνήθως ανατρεπτικούς πιτσιρικάδες της τάξης και της οικογένειάς μας.

    Ο συγγραφέας και ο εικονογράφος του βιβλίου αυτού είναι το ίδιο πρόσωπο. Πρόκειται για τον Φρανκ Βίβα ο οποίος έχει εκδώσει τρία παιδικά βιβλία, όλα βραβευμένα. Είναι συνεργάτης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ), συνεργάτης- εικονογράφος των εξωφύλλων του περιοδικού The New Yorker ενώ έχει εικονογραφήσει και εξώφυλλα των περιοδικών Time, Esquire, The New York Times and The Boston Globe. Είναι επίσης ιδρυτής της εταιρείας Viva & Co.
    Το βιβλίο εγκαινιάζει την παιδική σειρά του εκδοτικού οίκου Μέλισσα, που ειδικεύεται σε εκδόσεις που αφορούν στην τέχνη και την αρχαιολογία. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα καθώς είμαστε σίγουροι ότι θα το απολαύσετε μικροί μεγάλοι αναγνώστες.   Πατώντας εδώ μπορείτε να απολαύσετε μια ολιγόλεπτη παρουσίαση του βιβλίου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας
    Απόδοση: Χρήστος Μπουλώτης
    Συγγραφέας: Φρανκ Βίβα
    Εικονογράφηση: Φρανκ Βίβα
    Εκδόσεις: Μέλισσα, 2014
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 31 Χ 24

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular