More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΟ Μπαμπάς μου, της SOOSH (ένας σπουδαίος μπαμπάς)

    Ο Μπαμπάς μου, της SOOSH (ένας σπουδαίος μπαμπάς)

    Ένα κορίτσι μιλά για τον πατέρα της. Για τις στιγμές μαζί του. Όμως, τι κάνει αλήθεια ένας πατέρας; Όχι, λάθος ερώτηση. Αόριστη, οι γενικεύσεις δεν έχουν θέση. Τι κάνει ΑΥΤΟΣ ο πατέρας και μας μιλά η κόρη του γι’ αυτόν;

    “Βρίσκει τρόπους να με κάνει να γελάω όλη την ώρα… Ακόμα κι όταν έχει πολλή δουλειά, πάντα βρίσκει χρόνο για εμένα… Με τον μπαμπά μου ακόμα και οι μεγαλύτερες στεναχώριες γίνονται στο τέλος μια ανάμνηση γλυκιά…Με τον μπαμπά μου έχουμε μυστικά σημάδια σε όλο το σπίτι…”

    Δεν μπορώ να σας προδώσω όλο το βιβλίο, άλλωστε είναι βραχείας φόρμας και θα γινόμουν πιο spoiler κι από τους βασιλιάδες του spoiler. Όμως μπορώ να πω γιατί αυτό το βιβλίο θα είναι από τα καλύτερα της χρονιάς που διανύουμε. Γιατί αποτυπώνει έναν πολύ τρυφερό, δοτικό, ευαίσθητο μπαμπά που κουβαλάει τις σπουδαίες αρετές που πρέπει να χαρακτηρίζουν όλους τους πατεράδες: χρόνος με το παιδί και κυρίως διάθεση να βρει λίγο χρόνο ακόμα κι όταν η δουλειά είναι πολλή, παιχνίδι μαζί, κατανόηση-ενσυναίσθηση, χιούμορ, φαντασία, αγάπη.

    Αυτή η άνευ όρων αγάπη είναι το μεγάλο κλειδί όπως μας τόνισε η SOOSH στη συνέντευξη που κάναμε μαζί της: “Αγάπη άνευ όρων. Η μόνη αρετή που έχει σημασία. Και αυτή ακριβώς η αρετή είναι η πιο δύσκολη να αναπτυχθεί καθώς, επίσης, είναι και η πηγή των υπόλοιπων μεγάλων εκφράσεών της, όπως η καλοσύνη, η αγάπη, η προστασία, η κατανόηση…”

    Είναι σπουδαίο βιβλίο γιατί οι φράσεις της SOOSH είναι μεστές, μία σε κάθε σελίδα, με λέξεις απλές, μετρημένες, καλά διαλεγμένες. Τα νοήματα είναι γεμάτα χιούμορ και λυρισμό, γεμάτα συγκίνηση και ρεαλισμό και ποτέ δεν περιμένεις με τι και με ποια ατμόσφαιρα θα ανταμώσεις στην επόμενη σελίδα. Είναι σπουδαίο βιβλίο γιατί οι εικόνες της πρωτοεμφανιζόμενης SOOSH χαρακτηρίζονται από απλότητα και δωρικότητα που κερδίζει την προσοχή και εκτίμησή σου την ίδια ώρα που τα πολύ δουλεμένα αυτά σκίτσα σε κρατούν αποκλειστικά με τις δύο αυτές φιγούρες, τον μπαμπά και την κόρη. Αυτή η εστίαση στη σχέση των δυο τους, δίχως κάποια υπερφόρτωση λεπτομερειών που θα σε απομάκρυνε, γίνεται επιτηδευμένα για να δώσει όλο το βάρος στην ιδιαίτερη αυτή επαφή πατέρα και κόρης.

    Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί σε αυτό το ασύλληπτο κοντράστ της εμφάνισης με την συμπεριφορά του πατέρα. Ο ιδιαίτερα μεγάλος όγκος του και το εκ πρώτης όψεως τραχύ παρουσιαστικό του απομυθοποιούν τις άκριτες προσεγγίσεις μας σε καλοσυνάτους γλυκοπρόσωπους μικρόσωμους και μεγαλόσωμους “κακούς” που απέχουν από τα πρότυπα της καλής μαμάς και του καλού μπαμπά που μας παραδίδονται. Η SOOSH εμφανίζει έναν υπερβολικά καλοσυνάτο πατέρα μέσα στο σώμα ενός μυθικού “Ηρακλή”. Γιατί;

    “Τον έκανα μεγάλο, πολύ μεγαλύτερο από τη φιγούρα του μικρού κοριτσιού, γιατί έτσι την βλέπει εκείνη”. Τα παιδιά μας βλέπουν τεράστιους. Ειδικά όταν μας αγαπούν, είμαστε οι γίγαντες της καρδιάς τους, είτε είμαστε μεγαλόσωμοι είτε όχι. “Άλλωστε πολλοί από εμάς βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο τους ήρωες ή τους γονείς μας (οι οποίοι αν είμαστε τυχεροί, ταυτίζονται). Οι (σούπερ) ήρωες συνήθως έχουν μεγάλο μέγεθος και για τα παιδιά οι γονείς τους συχνά είναι οι σούπερ ήρωες του σπιτιού και της ζωής τους. “Η γενειάδα του μου θυμίζει κάτι πολύ παλιό, δυνατό, στέρεο. Είναι εκείνος που βρίσκεται κοντά σου επειδή σε αγαπάει έτσι απλά, άνευ όρων και για πάντα.”

    Καταλαβαίνει κανείς πόσο βαθιά έχει δουλέψει τους ήρωές της, τους συμβολισμούς τους και τις προεκτάσεις τους η SOOSH. Πέρα από αυτό, θέλω να επισημάνω και αυτόνομα την παρουσία ενός παχύσαρκου ήρωα σε παιδικό βιβλίο. Όσο κι αν ψάξετε δε θα βρείτε εύκολα στο ρόλο του “καλού”, του “θετικού” ήρωα κάποιον με αρκετά παραπανίσια κιλά. Δυστυχώς οι συγγραφείς χρησιμοποιούν τον παχύσαρκο συνήθως στο ρόλο κάποιου μάγειρα ή λιχούδη ή κάποιου με ελαττώματα, κυρίως δεύτερου ρόλου. Και εδώ η SOOSH δραπετεύει με άριστα δημιουργώντας τον πιο συμπαθή και γλυκό μπαμπά σε μέγεθος σούπερ ήρωα.

    Όχι μόνο για την ημέρα του πατέρα και τις σχετικές παγκόσμιες μέρες, αλλά για κάθε μέρα που θέλουμε να διαλύσουμε στερεότυπα, για κάθε μπαμπά που έχει ή θα ήθελα να έχει τέτοια σχέση με την κόρη του (ή το γιο του). Για όλους.

    Για παιδιά από 3 ετών.

    Εκδόσεις Φουρφούρι.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο μπαμπάς μου
    Τίτλος πρωτοτύπου: Dad by my side
    Συγγραφέας: Soosh
    Εικονογράφηση: Soosh
    Επιμέλεια: Μάγδα Τσολάκου
    Εκδόσεις: Φουρφούρι, Ιανουάριος 2020
    Επιμέλεια: Νίκος Χατζόπουλος
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22,5 Χ 22,5
    ISBN: 978-618-84463-6-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular