More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Μπαρτόλο με τα κόκκινα γυαλιά, της Λιάνας Δενεζάκη

    Ο Μπαρτόλο με τα κόκκινα γυαλιά, της Λιάνας Δενεζάκη

    Ο Μπαρτόλο φορούσε ένα ζευγάρι μεγάλα, ολοστρόγγυλα, κόκκινα γυαλιά, τα οποία του δημιουργούσαν συνεχώς προβλήματα. Τα υπόλοιπα παιδιά τον πείραζαν συνεχώς ενώ το ίδιο έκανε απροσδόκητα και η καλύτερή του φίλη, η Ροζίνα. Ο μόνος που δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα γυαλιά του Μπαρτόλο είναι ο γάτος του, ο Φίγκαρο.

    Όμως ξαφνικά κι απρόσμενα, όπως συμβαίνουν τα όμορφα πράγματα, βρήκε στα πόδια του μια κόκκινη κλωστή, την οποία μόλις άγγιξε στέγνωσαν τα δάκρυα κι άστραψε το πρόσωπό του. Άρχισε να την μαζεύει, να την κάνει κουβάρι. Αυτή η κόκκινη κλωστή έμοιαζε τόσο διαφορετική.

    Κόκκινη κλωστή δεμένη,
    στου Φίγκαρο το πόδι μπερδεμένη,
    δώσ’ της κλότσο να γυρίσει,
    παραμύθι ν’ αρχινίσει!

    Ήταν η κόκκινη κλωστή των παραμυθιών! Το κουβάρι της γίνηκε μπαλόνι κι άρχισε να πετά ψηλά στον ουρανό. Κι εκεί αρχίζει το μεγάλο ταξίδι του Μπαρτόλο (και του πιασμένου από τους αστραγάλους του Φίγκαρο). Ο Μπαρτόλο προσγειώνεται στις σελίδες ενός μεγάλου, ανοιχτού βιβλίου και εκεί προβάλλουν μορφές γνώριμες, μορφές αναγνωρίσιμες από όλα τα παιδιά της γης. Δεν με πιστεύετε; Ανοίξτε το βιβλίο και θα δείτε τι τρομερό ταξίδι έκανε ο Μπαρτόλο.

    Η Λιάνα Δενεζάκη δεν εγκαταλείπει τα πινέλα και τα χρώματά της, καθαρίζει όμως το πληκτρολόγιό της και γράφει μια ιδιαιτέρως προσεγμένη και πρωτότυπη ιστορία για την μαγεία των παραμυθιών, την αυτοπεποίθηση που χαρίζουν και τα μαθήματα ζωής και διαχείρισης προβλημάτων που παρέχουν σε κάθε Μπαρτόλο που τα έχει ανάγκη.

    Η Δενεζάκη συμπυκνώνει το ζήτημα της αντιμετώπισης του “μπούλινγκ” σε δυο απλές προτάσεις:

    Από τη μέρα εκείνη ο Μπαρτόλο σταμάτησε να γκρινιάζει όταν του έλεγαν κάτι για τα γυαλιά του. Ή και να του έλεγαν, δεν έδινε καμία σημασία.

    Αυτήν την αυτοπεποίθηση, αυτήν τη στάση ζωής υπαγορεύουν τα παραμύθια και οι ήρωές τους που είναι όλοι τους διαφορετικοί. Μα αυτό δεν τους εμπόδιζε να ζήσουν αιώνια, τουλάχιστον στις σελίδες των βιβλίων μας. Αδιάφορησε στην υποτίμηση, μην την εσωτερικεύεις, μην την κρατάς στις διαστάσεις της κυριολεξίας. Γιατί θα γίνεις Μπαρτόλο πριν βρει την κόκκινη κλωστή των παραμυθιών. Δώσ’ της κλότσο.

    Γλυκιά ιστορία για τη διαφορετικότητα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Μπαρτόλο με τα κόκκινα γυαλιά
    Συγγραφέας: Λιάνα Δενεζάκη
    Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
    Επιμέλεια κειμένων: Αντωνέτα Κώτση
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Σεπτέμβριος 2017
    Τεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Γκότσης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-618-5151-38-6

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular