More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ μυστικός κήπος στον ουρανό, της Λίντα Σάρα (εικ.: Φιόνα Λάμπερς)

    Ο μυστικός κήπος στον ουρανό, της Λίντα Σάρα (εικ.: Φιόνα Λάμπερς)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι.
    Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

    Στη Φάνι άρεσε το παλιό πάρκινγκ του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου. Πήγαινε κάθε Σάββατο σχεδόν εκεί και άκουγε τα αεροπλάνα. Της άρεσε αλλά κάτι της έλειπε. Έτσι έβαλε μπρος ένα σχέδιο. Έφερε ένα πελώριο σακί γεμάτο χώμα, μάζεψε τενεκέδια και άλλα αναλώσιμα, έχωσε σπόρους μέσα στο χώμα και άρχισε να δημιουργεί έναν υπέροχο κήπο. Έναν κήπο που τον πρόσεξε πρώτος απ’ όλους ο Ζου, την ώρα που προσγειωνόταν η πτήση του γυρνώντας με τον μπαμπά του.”Πρέπει οπωσδήποτε να πάω εκεί” σκέφτηκε.

    Η Φάνι συνέχισε να φροντίζει τον κήπο. Έπαιζε με τη φλογέρα της ένα τραγούδι που έμαθε. Μα πάλι κάτι έλειπε…

    Η ομορφιά της ζωής βρίσκεται παντού. Ή μάλλον μπορεί να δημιουργηθεί παντού. Ένα παιδί, μάλλον μοναχικό, βρίσκει ομορφιά σε ένα παλιό πάρκινγκ, παρατημένο από τους ανθρώπους, αφού γι΄αυτούς τώρα δεν έχει τη βασική χρηστικότητα που του είχαν τάξει τότε που το δημιούργησαν. Και αποφασίζει να του χαρίσει το χρώμα που του λείπει. Πλάι στην πόλη, πλάι στο γκρίζο που κυριαρχεί, φέρνει χώμα και σπόρους και αλλάζει τον ρουν της ιστορίας του αστικού χώρου.

    Η Λίντα Σάρα στο κείμενο και η Φιόνα Λάμπερς στην εικονογράφηση φέρνουν στο βλέμμα μας και στο προσκήνιο τη δύναμη που έχει ο απλός τρόπος σκέψης και η αποφασιστικότητα των παιδιών, τη μοναξιά και την ανία που ωθούν σε δημιουργικότητα και αναζήτηση, τη φιλία που διασπά αυτή τη μοναξιά και κάνει τις ζωές των ανθρώπων να λάμπουν κάτω από τη λάμψη του “μαζί”, την αναγνώριση ενός κόπου που καταβάλλεις για να φτιάξεις κάτι από κάποιον.

    Παράλληλα βλέπουμε την αξία της μεταμόρφωσης του αστικού τοπίου και της αισθητικής αναβάθμισής του, με τους βιολογικούς ταρατσόκηπους των πολυκατοικιών και των κήπων σε άλλους δημόσιους χώρους να προβάλλουν ως μία πρόταση που χρήζει μεγαλύτερης προσοχής από μικρούς και κυρίως από μεγάλους. Η ευφορία που δημιουργεί η ενεργοποίηση των αισθήσεων (αφής, όσφρησης, όρασης, ακοής) σε έναν τέτοιο χώρο απειλεί ευρύτερη αναβάθμιση της ζωής στην πόλη, η οποία συνήθως πλήττεται από αλλεπάλληλες αισθητικές υποβαθμίσεις.

    Τέλος, οι φιλίες που δημιουργούνται από τέτοια πλησιάσματα μιας εξίσωσης “δημιουργώ κάτι όμορφο το οποίο αναγνωρίζεται από κάποιον Χ ο οποίος το πλησιάζει και έτσι χτίζουμε μία φιλία” έχουν μεγάλη ισχύ και ένταση και μια αξιοθαύμαστη συναισθηματική ευρύτητα που θέλεις να βλέπεις σε κάθε παιδί.

    Η Φιόνα Λάμπερς αποτυπώνει τη διττή αυτή όψη της πόλης με τη δύναμη της αφαίρεσης και μιας αποτύπωσης που αισθάνεσαι ότι είναι καλαίσθητη, ειλικρινής και μεστή συναισθημάτων, πέραν των χρωμάτων που είναι πληθωρικά και επιβλητικά.

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Ποταμός.

    Με μια ματιά

    • Η Λίντα Σάρα στο κείμενο και η Φιόνα Λάμπερς στην εικονογράφηση φέρνουν στο βλέμμα μας τη δύναμη που έχει ο απλός τρόπος σκέψης και η αποφασιστικότητα των παιδιών, τη μοναξιά και την ανία που ωθούν σε δημιουργικότητα και αναζήτηση, τη φιλία που διασπά αυτή τη μοναξιά και κάνει τις ζωές των ανθρώπων να λάμπουν κάτω από τη λάμψη του “μαζί”, την αναγνώριση ενός κόπου που καταβάλλεις για να φτιάξεις κάτι από κάποιον και την αισθητική αναβάθμιση των πόλεων μέσω των ταρατσόκηπων και κήπων σε εγκαταλελειμμένους δημόσιους χώρους.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Secret Garden- Nocturne

    Secret Garden- Serenade to Spring

    Experience-L. Einaudi

    Μυστικά παραμύθια-Γ. Βαρσαμάκης

    Flying Theme- John Williams

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο μυστικός κήπος στον ουρανό
    Τίτλος πρωτοτύπου: The secret sky garden
    Συγγραφέας: Linda Sarah
    Εικονογράφηση: Fiona Lumbers
    Εκδόσεις: Ποταμός, Ιανουάριος 2021
    Μετάφραση: Χλόη Παπαδοπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 28 Χ 24,5
    ISBN: 978-960-545-146-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular