More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Νασρεντίν κι ο γάιδαρός του, της Οντίλ Βελέρς (εικ.: Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ)

    Ο Νασρεντίν κι ο γάιδαρός του, της Οντίλ Βελέρς (εικ.: Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ)

    nasrentin_cover

    Ο μπαμπάς στραμπούλιξε τον αστράγαλό του. Κάπως έτσι πέφτει ο κλήρος στον μικρό Νασρεντίν να πάει σήμερα στην αγορά για να πουλήσει βερίκοκα και αβγά και να φέρει μέλι, σκόρδο και μελιτζάνες. Φορτώνει το γάιδαρό του με την πραμάτεια του και τραβάει για την αγορά. Πάνω σε μια κουρελού αρχίζει να πουλάει τα καλούδια του. Τα καταφέρνει, αγοράζει κατά γράμμα όσα του παρήγγειλε η μητέρα του και πάει να φύγει. Ω, συμφορά του! Κάποιος του έκλεψε τον γάιδαρο! Και για να τον προσέξουν στην πολύβουη αγορά, ανεβαίνει σε ένα σκαλοπάτι και επινοεί μια απίστευτη απειλή, μια ιστορία που μαγνήτισε τους πάντες. “Θα κάνω ο,τι έκανε και ο πατέρας μου όταν του έκλεψαν το δικό του γάιδαρο”. Αρκετοί ήταν πια έτοιμοι να ακούσουν.
    Κι αρχίζει να ξετυλίγει μια απίθανη ιστορία όπου ο πατέρας του εντόπισε τον κλέφτη του γάιδαρού του.

    Ο Νασρεντίν, ο μικρός έμπορος, ο μυημένος στην αγορά πιτσιρικάς όπως πολλά παιδιά στις χώρες της Ανατολής, είναι ποιητής και την ίδια ώρα “σκληρός”. Πουλά τα βερίκοκά του παρομοιάζοντάς τα με “μικρούς ήλιους που λιώνουν στο στόμα” αλλά λίγο μετά επινοεί μια απίστευτη ιστορία που ούτε η γερόντισσα της αγοράς δε θυμάται. Μια ιστορία σκληρή, απειλητική για τον κλέφτη που ο Νασρεντίν υπέθεσε ότι κάπου εκεί θα τριγύριζε.
    Οι ολοσέλιδες εικόνες της Ρεβέκα Ντοτρεμέρ σαγηνεύουν. Χρώματα θερμά, παιχνίδια με το φως και τις σκιές του ήλιου γύρω από την αγορά και τα περάσματα όπου τρυπώνει και αποτυπώνεται στα κτίρια και τα πρόσωπα των ανθρώπων. Ζωγραφίζοντας με βάση την τεχνική γκουάς (gouache), πετυχαίνει αντιθέσεις φόντου και προοπτικής και οικοδομεί ένα κομψοτέχνημα χρωμάτων.

    Η Οντίλ Βελέρς γράφει μια ιστορία, μια κανονική ιστορία, για έναν κόσμο διαφορετικό από εκείνον που συνηθίζεις να αντικρίζεις στα παιδικά βιβλία του δυτικού κόσμου. Ο Νασρεντίν Χότζα (η Δόξα της Πίστης στα αραβικά), ο διάσημος ήρωας πολλών παραμυθιών της Ανατολής εδώ γίνεται απλός Νασρεντίν και είναι πιτσιρίκος. Είναι ευφυής και ετοιμόλογος όπως εκείνος ο παλιός ήρωας.
    Το κείμενο της είναι απέριττο, απέχει του εντυπωσιασμού και της προσπάθειας να ξεχωρίσει στιγμές από το όλον. Λειτουργεί ως σύνολο και κερδίζει τον αναγνώστη σε συνδυασμό με την εξαιρετική εικονογράφηση της Ντοτρεμέρ που εικονογραφεί τις λεπτομέρειες της ιστορίας και ανοίγει τα παραθυράκια που χρειάζεται το μάτι για να πηγαινοέρχεται στο κείμενο.

    “Εσύ, μπαμπά τι έκανες όταν σου έκλεψαν το γάιδαρο;”, ρώτησε τον πατέρα του ο Νασρεντίν. Η απάντηση στην τελευταία σειρά του παραμυθιού, κάνει τον Νασρεντίν ακόμα πιο…νικητή στα μάτια μας.

    Από την ίδια σειρά κυκλοφορεί και το “Ο Νασρεντίν στεναχωριέται” επίσης σε εικονογράφηση της Ρεβέκα Ντοτρεμέρ.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Νασρεντίν κι ο γάιδαρός του
    Συγγραφέας: Odile Weulersse
    Εικονογράφηση: Rebecca Dautremer
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2009
    Μετάφραση Ράνια Ζωίδη
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-960-569-174-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular