More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΟ Οδυσσέας και η φώκια του... στον δρόμο για τον ωκεανό, της...

    Ο Οδυσσέας και η φώκια του… στον δρόμο για τον ωκεανό, της Λέιν Μάρλοου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3,5+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού.
    Άλμπερτ Αϊνστάιν

    Noah’s Seal, ήτοι Η Φώκια του Νώε είναι ο τίτλος του πρωτοτύπου και υπήρχε σοβαρός λόγος που το μικρό αγόρι λεγόταν Νώε. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, γιατί ο Νώε έγινε Οδυσσέας στην ελληνική μετάφραση και γιατί ένας λιτός, ποιητικός, αλληγορικός τίτλος έπρεπε να αποκτήσει την επέκταση “στον δρόμο για τον ωκεανό!”.

    Στην αμμουδιά, λοιπόν, μιας μακρινής ακτής του ωκεανού, ο μικρός Οδυσσέας κάθεται και περιμένει υπομονετικά. Όπως χθες. Όπως προχθές.

    Περιμένει να δει τις φώκιες. Περιμένει τη γιαγιά να επιδιορθώσει τη βάρκα για να πλεύσουν στη θάλασσα. Κοιτάζει τη θάλασσα, περιμένει να δει μια φώκια κι ας ξέρει ότι δεν τους αρέσει και πολύ να βγαίνουν στην ακτή.

    Παίζει με την άμμο. Δίχως να το καταλάβει φτιάχνει έναν σωρό που είναι σαν μια ξαπλωμένη φώκια που περιμένει. Μαζεύει κοχύλια, ξυλαράκια, βότσαλα, της βάζει μάτια, στόμα. Είναι σαν να ζωντανεύει…

    Έρχεται καταιγίδα. Η γιαγιά φωνάζει τον Οδυσσέα να μπουν στη βάρκα τους για να προστατευτούν από την αγριότητά της. Όταν κοπάζει η καταιγίδα, η αμμώδης φώκια δεν είναι εκεί…

    Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για πανέμορφο βιβλίο. Τρυφερό, λυρικό, ρεαλιστικό, αισθαντικό. Με ήρωα ένα γλυκό, μοναχικό αγόρι που έχει μια ιδιαίτερη σχέση με μια εξίσου ξεχωριστή γιαγιά. Ένα αγόρι που αγαπά τις φώκιες, τις προσμένει στη θάλασσα, απογοητεύεται, ελπίζει, τις πλάθει στη φαντασία του και στην αμμουδιά, μέχρι που η κακοκαιρία τον αναγκάζει να γίνει ένας μικρός Νώε με κιβωτό την βάρκα της γιαγιάς, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα και να βγουν ξανά από την ασφάλειά της.

    Σίγουρα το αγόρι του βιβλίου είναι μια σπάνια περίπτωση, από τα παιδιά που δεν συναντάς συχνά δίπλα σου πια. Προτιμώ όμως και προτείνω πάντα αυτούς τους ήρωες, αυτό το είδος της ευρύτερης παιδικής λογοτεχνίας από το να κοιτάζεις να γίνεις επίκαιρος, να εκφράζεις τα χιλιάδες παιδιά και τις αγωνίες τους. Προτιμώ και προτείνω έναν τέτοιο ήρωα από τα χιλιάδες παιδιά που παίζουν παιχνίδια στα τάμπλετ και χορεύουν τικ-τοκ.

    Αυτός ο μοναχικός, διαφορετικός ήρωας, αυτός ο μικρός “νησιώτης” είναι που έχει να σου πει μια ιστορία ξεχωριστή, διαφορετική. Αυτός είναι που θα προσμένει τις φώκιες από τη θάλασσα και θα τις φτιάχνει με άμμο, αυτός που θα περιμένει την καταιγίδα να πάψει για να βγει με την βάρκα και τη γιαγιά στα ανοιχτά. Αυτός είναι ο χαρακτήρας που θα σκεφτούμε, θα ψάξουμε, θα αναλύσουμε.

    Έχουμε δύο έγχρωμους ήρωες, οπότε και σε αυτή την πτυχή έχουμε μια προσέγγιση καθώς οι περισσότεροι ήρωες των παιδικών βιβλίων είναι λευκοί, ξανθοί, θα έλεγες άριοι.

    Για τη δύναμη της φαντασίας, για τη μοναχικότητα που σε οδηγεί σε άλλους διαδρόμους σκέψης και δημιουργικότητας, για τη σχέση γιαγιάς εγγονού, για τα μικρά θαύματα (που δεν μπορώ να αποκαλύψω) που συμβαίνουν γύρω μας όταν θέλουμε πολύ να τα δούμε να μας συμβαίνουν.

    Για αναγνώστες από 3,5-4 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Για τη δύναμη της φαντασίας, για τη μοναχικότητα που σε οδηγεί σε άλλους διαδρόμους σκέψης και δημιουργικότητας, για τη σχέση γιαγιάς εγγονού, για τα μικρά θαύματα που συμβαίνουν γύρω μας όταν θέλουμε πολύ να τα δούμε να μας συμβαίνουν.
    • Πανέμορφο, τρυφερό, λυρικό, ρεαλιστικό, αισθαντικό. Με ήρωα ένα γλυκό, μοναχικό αγόρι που έχει μια ιδιαίτερη σχέση με μια εξίσου ξεχωριστή γιαγιά. Ένα αγόρι που αγαπά τις φώκιες, τις προσμένει στη θάλασσα, απογοητεύεται, ελπίζει, τις πλάθει στη φαντασία του και στην αμμουδιά, μέχρι που η κακοκαιρία τον αναγκάζει να γίνει ένας μικρός Νώε με κιβωτό την βάρκα της γιαγιάς, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα και να βγουν ξανά από την ασφάλειά της.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Θάλασσα – Γιάννης Μαρκόπουλος (Ορχηστρικό)

    Διονύσης Σαββόπουλος – Θαλασσογραφία

    Μελωδόνια –  Φώκιες

    Ο Φωκίων και η Φώκια · Παναγιώτης Γουρζουλίδης · Αντιγόνη Ψυχράμη · Νικορέστης Χανιωτάκης

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Οδυσσέας και η φώκια του… στον δρόμο για τον ωκεανό
    Τίτλος πρωτοτύπου: Noah’s seal
    Συγγραφέας: Layn Marlow
    Εικονογράφος: Layn Marlow
    Εκδόσεις: Βιβλιοσκόπιο, Μάρτιος 2021
    Μετάφραση: Αντώνης Λαμπρινός
    Επιμέλεια: Αμαλία Ζουμπουλάκη
    Υπεύθυνη έκδοσης: Ασπασία Μπουλαμάτση
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23 Χ 27
    ISBN: 978-618-5547-00-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular