More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ ουρανός δεν έχει σύνορα, της Αμάντα Άντισον (εικ.: Μανουέλα Αντρεάνι)

    Ο ουρανός δεν έχει σύνορα, της Αμάντα Άντισον (εικ.: Μανουέλα Αντρεάνι)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Wikipedia: Ως μετανάστευση πτηνών ορίζεται το, μεταξύ δύο εποχικών περιόδων συντήρησης, υποκείμενο σε ετήσιο βιολογικό ρυθμό και πυροδοτούμενο από διάφορους παράγοντες, φαινόμενο του συνόλου των μετακινήσεων ορισμένων ειδών πτηνών, κυρίως εκείνων που τα εδάφη αναπαραγωγής και διαχείμασης βρίσκονται σε απομακρυσμένες, ως προς το γεωγραφικό πλάτος, οικοζώνες.

    Πώς να σκεφτείς, πώς να πιστέψεις ότι ένα πουλί που χωράει στην παλάμη του χεριού σου μπορεί να διασχίσει τον μισό κόσμο και να γυρίσει πίσω ξανά; Αυτή είναι η ιστορία του.

    Σεπτέμβριος. Ο Άλφι χαιρετά ένα πουλί. Όχι. Το πουλί τον αποχαιρετά. “Αντίο! Θα σε ξαναδώ την Άνοιξη” φώναξε ένα κορίτσι από την ακτή. Οι ψαράδες τα είδαν να πετούν νότια πριν τα βρει ο χειμώνας. Παιδιά τα βλέπουν και τα χαιρετούν. Διασχίζουν την έρημο, το δυσκολότερο μέρος του ταξιδιού τους. Ένα κορίτσι το καλωσόρισε. Του έδωσε νερό. Συνέχισε. Έφτασε στη ζούγκλα. Κάποτε είδε τη λίμνη. Και αυτό σήμαινε πως είχε φτάσει στον προορισμό του.

    Μα ήρθε η ώρα να τελειώσει το καλοκαίρι στην Αφρική. Τα παιδιά χαιρέτησαν τα πουλιά που θα άρχιζαν ξανά το μεγάλο τους ταξίδι. Λιβάδια, πεδιάδες, ζούγκλα και έρημος. Αναζήτησε το κορίτσι που του είχε δώσει νερό. Δεν ήταν εκεί. Στον ωκεανό έπεσε σε μεγάλη καταιγίδα. Είδε μια βάρκα με ανθρώπους μέσα. Εξαντλήθηκε. Σταμάτησε κάπου να ξαποστάσει και πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Έφτασε στην πόλη. Είδε τη Λεϊλά. Εκεί. Μακριά από το σπίτι της, πολύ μακριά. “Γεια σου, πουλί! Γεια σου, Λεϊλά! Καλώς ήρθατε και οι δύο!” τους είπε ο Άλφι.

    Ρεαλισμός και απλότητα που σαγηνεύουν. Ένα πουλί, σαν χιλιάδες άλλα πουλιά, μεταναστεύει κάθε χρόνια χιλιάδες μίλια μακριά για να βρει την άνοιξη και το καλοκαίρι που αντέχουν το σώμα του. Ένα κορίτσι, σαν χιλιάδες άλλα κορίτσια, μεταναστεύει μίλια μακριά από το σπίτι της για να βρει έναν τόπο που να μπορεί να ζήσει. Μετανάστες και οι δυο, άνθρωποι και πουλιά, ψάχνουν απλώς να επιβιώσουν.

    Η Αμάντα Άντισον, σε αγαστή συνεργασία με την Μανουέλα Αντριάνι (μας είχε ενθουσιάσει με την εικονογράφησή της στον Πινόκιο) κόβουν και ράβουν, άλλοτε με λέξεις και άλλοτε με εικόνες, κρύβοντας και φανερώνοντας η μια τον κόσμο της άλλης. Έτσι δημιουργούν μιας σπουδαία ιστορία για την μετανάστευση, μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων από την αρχαιότητα, την οποία η συγγραφέας συνδέει έξοχα ως κοινό τόπο πολλών έμβιων όντων, όχι μόνο των ανθρώπων.

    Παράλληλα, βλέπουμε την αγάπη και την ενσυναίσθηση με την οποία αγκαλιάζεται το πουλί στο μεγάλο ταξίδι του αλλά και η Λεϊλά στην καινούρια της γη. Αυτή η μεγάλη αγκαλιά για πουλιά και ανθρώπους που δίνει την ελπίδα ότι η αποδοχή είναι μια ανθρώπινη δεξιότητα που πρέπει να κατακτηθεί από όλους.

    Κάποιες σελίδες της Αντριάνι είναι πραγματικοί πίνακες ζωγραφικής και μεστά σχόλια που χρήζουν συζήτησης με τα παιδιά. Κάποιες άλλες είναι πιο συμβατικές.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Άγκυρα.

    Η Αμάντα Άντισον διαβάζει το βιβλίο

    Με μια ματιά

    • Η Αμάντα Άντισον, σε αγαστή συνεργασία με την Μανουέλα Αντριάνι (μας είχε ενθουσιάσει με την εικονογράφησή της στον Πινόκιο) κόβουν και ράβουν, άλλοτε με λέξεις και άλλοτε με εικόνες, κρύβοντας και φανερώνοντας η μια τον κόσμο της άλλης. Έτσι δημιουργούν μιας σπουδαία ιστορία για την μετανάστευση, μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων από την αρχαιότητα, την οποία η συγγραφέας συνδέει έξοχα ως κοινό τόπο πολλών έμβιων όντων, όχι μόνο των ανθρώπων.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Cinematic Orchestra – Arrival of The Birds & Transformation

    Eleni Karaindrou – Refugee’s theme

    Μαρία Παπαγεωργίου – Αυτό που βλέπουν τα πουλιά

    04. Turkatory – Free Birds Soundtrack

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο ουρανός δεν έχει σύνορα: Μία ιστορία για τη γενναιοδωρία και τη φιλία πέρα από τόπους…
    Τίτλος πρωτοτύπου: Boundless sky
    Συγγραφέας: Amanda Addison
    Εικονογράφος: Manuela Adreani
    Εκδόσεις: Άγκυρα, Απρίλιος 2021
    Μετάφραση: Αναστασία Δ. Μακρή
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 27 Χ 21
    ISBN: 978-960-54-7539-0

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular