More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΟ παππούς που δε γνώρισα, της Κατερίνας Σέρβη (εικ.: Χρήστος Γουσίδης)

    Ο παππούς που δε γνώρισα, της Κατερίνας Σέρβη (εικ.: Χρήστος Γουσίδης)

    Ένα κορίτσι αφηγείται την ιστορία του παππού της, ενός παππού που δεν γνώρισε ποτέ δια ζώσης, αλλά μέσα από τις ιστορίες του μπαμπά της, όταν μιλούσε περήφανος για τον μπαμπά του.

    Κι ήταν που λέτε ένας παππούς γενναίος. Αεροπόρος που πολέμησε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μια μέρα, πετώντας πάνω από την έρημο Σαχάρα, το αεροπλάνο του άρχισε να πέφτει χτυπημένο από κάποιο εχθρικό αεροπλάνο και ο παππούς άρχισε να πέφτει κι αυτός. Αλλά ήταν ζωντανός. Με πόδι χτυπημένο, σε μια αχανή έρημο δίχως νερό, ο παππούς κατάφερε να επιβιώσει. Το πώς δε θα το αποκαλύψω γιατί θα γινόμουν πολύ spoiler και θα διασπούσα τη μαγεία ενός τέτοιου βιβλίου.

    Καθώς διάβαζα το βιβλίο, για κάποιον λόγο, μου ήρθε στο νου ο Άγγλος Ασθενής (η βραβευμένη ταινία του Άντονι Μινγκέλα). Η γοητευτική ατμόσφαιρά του, αυτή η ανατριχιαστική αίσθηση του πολέμου με φόντο την έρημο. Η συγγραφέας προφανώς δεν είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό της, αλλά ίσως κάτι πιο αυτοβιογραφικό, το οποίο την εμπνέει να γράψει μια πολύ όμορφη ιστορία, για έναν παππού που υπήρξε πριν την αφηγήτρια, για την μαγεία που ασκούν στα παιδιά τέτοιες μοναδικές στιγμές πραγματικής ιστορίας που έχτισαν την μεγάλη Ιστορία του κόσμου και το πως τέτοια κατορθώματα και όψεις των ανθρώπων εμπνέουν τους μεταγενέστερους, για τον παραλογισμό και την θαυμαστή ενίοτε ηθική του πολέμου και το σθένος κάποιων ανθρώπων να μην εγκαταλείψουν ποτέ.

    Ο Χρήστος Γουσίδης ζωγραφίζει την μοναδική ατμόσφαιρα της ιστορίας ντύνοντάς την με την αίσθηση της εποχής εκείνης, με την αίσθηση των παλιών, φθαρμένων φωτογραφιών και των διασωθέντων ντοκουμέντων. Μια θαυμάσια δουλειά που πραγματικά κούμπωσε εξαιρετικά πάνω στην ιστορία της συγγραφέα, ανασυνθέτοντας από κοινού τη ζωή ενός όμορφου ανθρώπου.

    Για παιδιά 4-7 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο παππούς που δε γνώρισα
    Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη
    Εικονογράφηση: Χρήστος Γουσίδης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8397-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular