More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήΧΛ-201912-15 ετώνΟ πυροβάτης των αστεριών, του Θοδωρή Κούκια

    Ο πυροβάτης των αστεριών, του Θοδωρή Κούκια

    Μετά Το Μουσείο των Αποξηραμένων Συναισθημάτων (Βραχεία Λίστα Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2017, Μικρή Λίστα Λογοτεχνικών Βραβείων Αναγνώστη 2017), Ο Θοδωρής Κούκιας επανέρχεται εμφατικά με τον 15χρονο Τίτο Καντά, έναν Πυροβάτη των Αστεριών, και γοητεύει με την αφήγηση και τις ευθείες ή έμμεσες νύξεις του.

    Ο έφηβος Τίτος πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια που κάνει τα οστά του πορσελάνινα (μη ιάσιμη ατελής οστεογένεση). Η εύλογη σε ένα βαθμό υπερπροστατευτικότητα των γονιών του και η κατάσταση της υγείας του τον έχουν εγκλωβίσει στο σπίτι, με το μπαλκόνι, τον υπολογιστή του και την περιστασιακή επαφή του με τον Σύριο πρόσφυγα Σαμίρ να αποτελούν την μοναδική του “επαφή” με τον έξω κόσμο. Σχολείο δεν πηγαίνει, ο κύριος Φίλιππος τον διδάσκει κατ’ οίκον. Είναι κι αυτός μια ψηφίδα έξω κόσμου που μπαίνει στο σπίτι.

    Ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Κωστής, κατανοεί την εύθραυστη σωματική κατάσταση του αδερφού του, τον περιορισμό της κίνησής του, τους κινδύνους που τον απειλούν. Βλέποντας, όμως, τον Τίτο να μετατρέπεται σε ένα ψηφιακό avatar, που δεν ζει παρά μόνο πίσω από μια οθόνη, αποφασίζει να τον πάρει μια μέρα, κρυφά από τους γονείς τους, στη δουλειά του, στην γκαρνταρόμπα του Μεγάρου Μουσικής της πόλης τους, το Νέο Αλλοτινό.

    Εκεί όμως κάποια στιγμή γίνεται ένα λάθος: μια νεαρή πελάτισσα πηγαίνει να παραλάβει το ακριβό κόκκινο παλτό της αλλά αυτό έχει δοθεί σε άλλη γυναίκα. Το κορίτσι δεν αντιδρά. φεύγει, χωρίς τον αναμενόμενο καβγά και τότε ο Τίτος ξεκινά το δικό του μεγάλο ταξίδι. Γοητευμένος από την ομορφιά της, αποφασίζει να περπατήσει στους δρόμους της πόλης του, χωρίς να το έχει κάνει ποτέ πριν, να βρει το κορίτσι και να της παραδώσει το παλτό της. Ο Τίτος βρίσκει τη ζωή που δεν είχε δει ποτέ πριν.

    Ένα από τα κορυφαία Young Adult βιβλία των τελευταίων χρόνων, ένα walk road trip σε μια πόλη του παρόντος (κι όχι του μέλλοντος) που τη βλέπει και τη ζει ο αναγνώστης, που ανασαίνει δίπλα του και έχει οικονομική και πολιτιστική -κυρίως- κρίση, βία και ρατσιστικές εκτροπές και παρεκτροπές, μια πόλη χαμένη στο χάος της, με εύκολα συνθήματα και τάσεις εκτόνωσης.

    Ο Τίτος, ο εσωστρεφής, μοναχικός, υπερπροστατευόμενος, εύθραυστος σωματικά και ψυχικά έφηβος, ο φανατικός του Game of Thrones και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, γίνεται από ένα λάθος ένας ήρωας που θα ρουφήξει μέσα σε μια νύχτα τους χυμούς 15 ετών. Θα ξεχάσει την ψηφιακή του εξάρτηση και τα μεγκαμπάιτ του και εκεί, έξω, αναζητώντας το κορίτσι με το χαμένο παλτό, θα αναζητήσει τον δικό του χαμένο εαυτό, τον δικό του Χαμένο Χρόνο, την Ελλάδα που βοά, που είναι ακριβώς σαν αυτόν εύθραυστη, περιορισμένη, απομονωμένη, μα που κάποιοι την κρατούν ακόμα όρθια. Κι αυτοί είναι οι διαφορετικοί της άνθρωποι, οι πραγματικοί ευεργέτες της σύγχρονης Ελλάδας.

    Μια ωμή, ρεαλιστική, με πολύ χιούμορ, αμεσότητα και δίχως πρόχειρη συνθηματολογία ιστορία, ένα βιβλίο ενηλικίωσης που μαγεύει και συγκινεί μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Για την Ελλάδα του σήμερα, του fast thinking, της εύκολης κριτικής, της ψηφιακής εξάρτησης και εικονικής πραγματικότητας, των σόσιαλ μίντια, των σέλφι και των ίνσταγκραμ εντυπώσεων, τη μοναξιά, την υπερπροστατευτικότητα, την απομόνωση, τους νταήδες και τους εκφοβιστικούς ψευτοτσαμπουκάδες από τους οποίους αντλούν δύναμη και αξία, την ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά, την νευροεκφυλιστική νόσο Αλτσχάιμερ, τη φιλία, την αδερφική αγάπη, της προσφυγιάς και των καταυλισμών πλάι στην πόλη και πάνω από όλα την διαφορετικότητα ως παράγοντα επιβίωσης και αναβάθμισης του ανθρώπινου είδους.

    Θοδωρής Κούκιας. Εκδόσεις Κέδρος. Ήδη στη βραχεία λίστα του Κύκλου 2019. Από τα καλύτερα που θα βρεθούν στα χέρια σας.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack

    Η Αθήνα Πεθαίνει

    Lay Down

    Ψιχαλίζει στο Βελιγράδι

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Ο πυροβάτης των αστεριών
    Συγγραφέας: Θοδωρής Κούκιας
    Εκδόσεις: Κέδρος, Νοέμβριος 2018
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Μαρία Σπανάκη
    Ηλ. σελιδοποίηση: Νικολέττα Δουλάμη
    Σελίδες: 256
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4984-6
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular