More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΟ τελευταίος άνθρωπος, του Λι Μπέικον

    Ο τελευταίος άνθρωπος, του Λι Μπέικον

    Διαβάζεται σε 4′- Ηλικιακό κοινό: 11+ (target 12-16) – Εφηβική Λογοτεχνία

    «Οι οργανισμοί είναι αλγόριθμοι»
    Γιουβάλ Νώε Χαράρι, HomoDeus

    «Ο κόσμος είναι πολύ καλύτερος χωρίς τους ανθρώπους».

    Η πρώτη φράση του βιβλίου. Η εκκίνηση, αποτελεί την εισαγωγή αλλά και το οικοδόμημα πάνω στο οποίο αναδιπλώνεται η φουτουριστική ιστορία γεννώντας εξαρχής το ερωτηματικό «γιατί» στον αναγνώστη.

    Τρία ρομπότ, το XR_935, το SkD_988 και το Ceeron_902, κατασκευασμένα για τον ίδιο σκοπό -Εγκατάσταση Ηλιακών Συλλεκτών- με διαφορετικές λειτουργίες και ικανότητες το καθένα συνεργάζονται με τελειότητα για τη μέγιστη απόδοση της εργασίας τους.
    Ο πρόεδρος – Ηγέτης της κοινωνίας των ρομπότ- με αποκλειστική πρόσβαση στο Αρχείο Ανθρώπινης Ιστορίας ανακοινώνει καθημερινά διαγγέλματα μέσω της κυψέλης προς όλο τον κόσμο.
    Ο κόσμος σε πλήρη νομοταξία με όλες τις μορφές ζωής να συνυπάρχουν μαζί με τα ρομπότ, αλλά… ούτε ένας άνθρωπος.

    «Οι άνθρωποι ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τον κοινό μας πλανήτη. Έπρεπε κάποιος να τους σταματήσει». Εξαφανίστηκαν από τη Γη πριν από 30 χρόνια και μαζί τους ο πόλεμος, η ρύπανση, τα εγκλήματα… Ωστόσο, μεγάλο μέρος του πολιτισμού τους παραμένει στη Γη. Όχι τυχαία. «Τα ρομπότ άφησαν αυτά τα κτίρια εδώ επίτηδες. Για να μην ξεχάσουμε ποτέ γιατί έπρεπε να εξαλείψουμε τους ανθρώπους. Και γα να μην επαναλάβουμε ποτέ τα λάθη τους».

    Ο δωδεκάχρονος XR_ 935, ρομπότ προηγμένης τεχνολογίας/ αναβάθμιση, όπως και οι συνεργάτες του, ξέρουν  από την πρώτη τους ημέρα στη Γη την εργασία τους, τον σκοπό τους, το μοναδικό λόγο της ύπαρξής τους. Έχουν ένα πρόγραμμα που δεν αλλάζει ποτέ.

     «Ώσπου η σταθερή, προβλέψιμη ζωή μου διαλύθηκε από το παράδοξο.

    Παράδοξο. Ουσιαστικό. 1. Όταν δύο αντίθετες ιδέες ισχύουν ταυτόχρονα».

    Ο XR_935 ανακαλύπτει κάτι που δεν έπρεπε να υπάρχει… έναν άνθρωπο!

    Η Έμμα.
    Ένα μυστηριώδες σημείο σ’ ένα χάρτη.
    Ένα επικίνδυνο ταξίδι.
    Ένα πρωτόκολλο που δεν παραβιάζεται ποτέ…;

    Σε ένα κόσμο όπου όλα λειτουργούν ομαλά, τακτικά, περιοδικά και αποτελεσματικά έρχεται το απροσδόκητο που γυρίζει το μέσα – έξω και φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένα, μυστικά στοιχεία.

    Γεμάτο χιούμορ και δράση. Σασπένς, αγωνία, ανατροπές που δυναμιτίζουν την πλοκή, ένταση, έκπληξη, ευρηματικά αφηγηματικά τεχνάσματα, με περιγραφές και εικόνες που ζωντανεύουν… Μια περιπέτεια που δεν τελειώνει, χωρίς να λείπουν ηθικά διλήμματα, ενώ ταυτόχρονα δίνει υπέροχα τα προφίλ της προσωπικότητας των ηρώων σε παραλληλισμό με δύο κόσμους εκ πρώτης όψεως διαμετρικά αντίθετους.

    Μια ιστορία για τη σημασία της φιλίας, την τεχνολογία, την λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε δύο αλλιώτικους κόσμους –άνθρωποι/ ρομπότ- που όμως μπορούν μέσα από ποικίλες διεργασίες όχι μόνο να συνυπάρξουν, αλλά και να δημιουργήσουν μια εποικοδομητική σχέση που διευρύνει ορίζοντες αποδεχόμενη διαφορετικές εκφάνσεις κι από τις δύο πλευρές.

    Μια δυνατή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με κοινωνικές διαστάσεις που έρχεται σε αντιπαράθεση με το καθεστώς. Ο δόλος και η χειραγώγηση της μάζας μέσω της ταυτόχρονης αναμετάδοσης μηνυμάτων που καλλιεργούν στερεοτυπικές αντιλήψεις και κανόνες κατευθύνοντας ρατσιστικές έως και επιθετικές συμπεριφορές είναι εμφανής στον κυρίαρχο ρόλο του Προέδρου- κυβέρνησης και της Κυψέλης –ΜΜΕ και προσκρούεται με την τόλμη των νεαρών ρομπότ που με ρίσκο τη ζωή τους σπάνε τους κανόνες κι ανακαλύπτουν την άλλη πλευρά μετατρέποντας τα δεδομένα και το μέλλον σε ένα κόσμο που αλλάζει.

    Απολαυστικό, διασκεδαστικό, αισιόδοξο.

    * Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες. Πρόκειται να μεταφερθεί στην οθόνη σε ταινία μεγάλου μήκους σε παραγωγή και σκηνοθεσία των Phil Lord & Chris Miller (The Lego Movie, Spider-Man: Into the Spider-Verse). Το σενάριο θα γράψει ο συγγραφέας Henry Gayden.
    (Πηγή:
    Wikipedia)

    Για αναγνώστες από 11 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    AudioBook (English)

    https://www.youtube.com/watch?v=sKt7gLmfC9M

    Με μια ματιά

    • Μια ιστορία για τη σημασία της φιλίας, την τεχνολογία, την λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε δύο αλλιώτικους κόσμους –άνθρωποι/ ρομπότ- που όμως μπορούν μέσα από ποικίλες διεργασίες όχι μόνο να συνυπάρξουν, αλλά και να δημιουργήσουν μια εποικοδομητική σχέση που διευρύνει ορίζοντες αποδεχόμενη διαφορετικές εκφάνσεις κι από τις δύο πλευρές. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες. Πρόκειται να μεταφερθεί στην οθόνη σε ταινία μεγάλου μήκους

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Pink Floyd – Another Brick In The Wall (HQ)

    Kraftwerk – The Robots (1978)

    BELGORODMUSICFEST2017 – MEMORIAL / Michael Nyman

    Jean-Michel Jarre – Magnetic Fields 2 1981

    Oldfield Mike,The Songs of Distant Earth-Audio HD

    Wall-E · Thomas Newman

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο τελευταίος άνθρωπος
    Τίτλος πρωτοτύπου: The last human
    Συγγραφέας: Lee Bacon
    Εικονογράφηση: Karl Kwasny
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιανουάριος 2021
    Μετάφραση: Μανώλης Τζιρίτας
    Σελίδες: 296
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8613-4

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular