More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΥγεία-ΔιατροφήΟ Τζακ και η φασολάδα, της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    Ο Τζακ και η φασολάδα, της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    tzakfasolada_cover

    Το κλασσικό παραμύθι “Ο Τζακ και η φασολιά” πρωτάκουσε η συγγραφέας Γιολάντα Τσιαμπόκαλου από τη γιαγιά της κάποιο μεσημέρι μεταξύ μπουκιάς και γκρίνιας και από τότε έγινε το αγαπημένο της παραμύθι. Τα παιδικά βιώματα σε καθορίζουν για την υπόλοιπη ζωή σου, γι’ αυτό και η μικρή Γιολάντα, όταν μεγάλωσε, υιοθέτησε όλους τους κανόνες της υγιεινής διατροφής και τους έβαλε στα δικά της παραμύθια. Ήθελε, βλέπετε, ν’ αποκαταστήσει τη μεγάλη αδικία απέναντι στο γίγαντα που παρουσιάζεται κακός και τρώει παιδάκια όταν πεινάσει. Με αφορμή το γνωστό παραμύθι λοιπόν η ιστορία μας αλλάζει και ξεκινά από την αρχή ή μάλλον συνεχίζεται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

    Είναι δυνατόν ο γίγαντας με τα τεράστια βήματα να μην μπορεσε να προλάβει τον Τζακ;  Ισχύει άραγε ότι όταν ο Τζακ έφτασε πρώτος- λιγάκι δύσκολο- στη γη έκοψε τη φασολιά σύρριζα μ’ ένα τσεκούρι κι ο γίγαντας σωριάστηκε στο έδαφος; Δεν έχουμε νέα του γίγαντα από τότε και κανείς δεν τον αναζήτησε. Η φήμη του όμως απλώθηκε παντού και όλα τα παιδάκια τρώνε όλο το φαί τους με το φόβο μήπως εξακολουθεί να είναι ζωντανός. Αλήθεια ή ψέμματα δεν ξέρουμε και χωρίς αποδείξεις πώς θα λάμψει η αλήθεια; στα μικρά παιδιά αρέσει να σκαρρφίζονται φανταστικές ιστορίες, γιατί όχι και ο γενναίος Τζακ που τόλμησε να αναμετρηθεί με ένα γίγαντα!
    Δεν υπάρχει άλλη λύση, ο Τζακ θ’ ανέβει στη φασολιά να δει τι κάνει ο γίγαντας. Στην πραγματικότητα η φασολιά δεν κόπηκε σύρριζα και ο γίγαντας ζούσε και βασίλευε πάνω απ΄τα σύννεφα.

    “Μια μέρα αφού είχε ήδη φάει τρια τυροπιτάκια για πρωινό, ο Τζακ είπε στη μητέρα του: “Λέω ν’ ανέβω στη φασολιά. Θα πάω να δω τι κάνει ο γίγαντας κι αν είναι θυμωμένος μαζί μου”. “Όχι μην πας αγόρι μου! τον παρακάλεσε η μητέρα του. “Θα σε φάει ζωντανό”

    Τα πράγματα έχουν μπερδευτεί λίγο και ο πρωταγωνιστής ο Τζακ πρέπει ν’ αποκαταστήσει την φήμη του γίγαντα. Άρχισε λοιπόν ν’ ανεβαίνει στην πανύψηλη φασολιά μ’ ένα χαμπουργκερ στο στόμα. Ο Τζακ έτρωγε μόνο τρία συγκεκριμένα πράγματα: χάρμπουργκερ, πατάτες τηγανητές και τυροπιτάκια, για όσπρια, φρούτα, λαχανικά ούτε λόγος. Σκαρφάλωνε πολύ γρήγορα προς στην κορυφή, όμως την προσοχή του τράβηξαν δυο ξύλινες ταμπέλες, η μια έγραφε κάστρο και η άλλη κήπος και ακολούθησε τη διαδρομή προς τον κήπο. Εκεί τον περίμενε μια μεγάλη έκπληξη, ντομάτες, μπρόκολα, λάχανα, πορτοκάλια, σταφύλια και του κόσμου τα φρούτα και τα λαχανικά. Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που είχαν πάει να κάνουν επίσκεψη στο γίγαντα τον πληροφόρησαν για τις νέες διατροφικές συνήθειες του γίγαντα. Ο γίγαντας  συνήθιζε να τρώει δεκαπέντε παϊδάκια σε κάθε γεύμα,που του έφτιαχνε η γυναίκα του και όχι παιδάκια όπως κυκλοφόρησε η φήμη. Η γυναίκα του γίγαντα δεν τα πάει καλά με την ορθογραφία και τη γραμματική γιατί δεν πήγε σχολείο με αποτέλεσμα κάποιες λέξεις που μοιάζουν να μην μπορεί να τις ξεχωρίσει και διαβάζει παϊδάκια αντί παιδάκια. Το αποτέλεσμα ήταν να πάθει βαρυστομαχιά και να του χαλάσει η διάθεση για κρέας, έτσι αναζήτησε νέες διατροφικές συνήθειες και εμπλούτισε τη διατροφή του με φρούτα και λαχανικά που μάλιστα φύτευε και φρόντιζε ο ίδιος στον κήπο του.
    Μα είναι δυνατόν; Ο Τζακ θα πάει στο κάστρο του γίγαντα να του τα ψάλει ένα χεράκι. Πέτυχε και τη μέρα, ήταν Τετάρτη και το φαγητό της ημέρας ήταν η φασολάδα. ” Σήμερα τρώμε φασολάδα” είπε αποφασιστικά η γυναίκα του γίγαντα. Όμως δεν θα σας μαρτυρήσω τη συνέχεια της ιστορίας και αν ο Τζακ δοκίμασε τη φασολάδα!

    Μια απολαυστική, σπαρταριστή ιστορία για τις περιπέτειες του Τζακ και την αποκατάσταση της φήμης του γίγαντα, σε κεφάλαια, που διαβάζεται μονομιάς και σε κάθε σελίδα σε περιμένει και μια νέα έκπληξη. Η εικονογράφηση με έντονα χρώματα και λεζάντες που παραπέμπουν σε λεπτομέρειες και διευκρινήσεις σχετικά με την αποκάλυψη της αλήθειας. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε, αν έχετε υπομονή και αποφασίσατε να μάθετε τα μυστικά της γιγαντικής κουζίνας, πέντε συνταγές με φασόλια του Τζακ. Μήπως ήρθε η ώρα ν’ αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες;
    Ένα βιβλίο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι, με χιούμορ και ατάκες που μπορεί να γίνει κουκλοθέατρο ακόμη και θεατρική παράσταση από τα παιδιά με θέμα τη διατροφή.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Τζακ και η φασολάδα
    Συγγραφέας: Γιολάντα Τσιαμπόκαλου
    Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, 2011
    Σελίδες: 80
    ISBN: 978-960-03-5164-4

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular