More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΟ Τιλού πηγαίνει στον γιατρό, δεν θέλει να θυμώνει, δεν θέλει να...

    Ο Τιλού πηγαίνει στον γιατρό, δεν θέλει να θυμώνει, δεν θέλει να μοιράζεται, πηγαίνει στο σχολείο (4 βιβλία), του Ντανιέλ Πικουλί (μετ.: Εύη Γεροκώστα)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18m+ (target 2-4) – Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά

    Ο φόβος έχει κάποια χρησιμότητα, η δειλία όμως δεν έχει καμία.
    Μαχάτμα Γκάντι

    Νέα τετράδα στη σειρά του Τιλού με καινούριες δεξιότητες και διαχείριση συναισθηματικών μεταβολών, από τους καταξιωμένους Ντανιέλ Πικουλί και Φρεντερίκ Πιγιό σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα, από τις εκδόσεις Susaeta.

    Περί τίνος πρόκειται

    Αυτή τη φορά η επίσκεψη στον γιατρό, ο θυμός, η μοιρασιά και το νέο ξεκίνημα στο σχολείο γίνονται το πεδίο… δόξας για τον Τιλού, το Μπλε Λυκάκι.

    Το λαγουδάκι του Τιλού είναι λίγο άρρωστο, πονάει το κεφάλι του. Ήπιε και δυο φλυτζάνια σοκολάτα και πονάει λίγο και η κοιλιά του. Είναι λίγο ανήσυχοι και οι δύο με αυτή την επίσκεψη στον γιατρό. Για να δούμε: ψήλωσε ο Τιλού; Πάχυνε καθόλου; Τα αυτιά του είναι καλά; Η αναπνοή του; Ο λαιμός; Η γλώσσα; Όλα δείχνουν καλά! Και το λαγουδάκι που ήταν… άρρωστο; Ε κι αυτό μια χαρά!

     

    Ο κόκκινος θυμός είναι ο χειρότερος, λέει η μαμά του Τιλού. Είναι σαν ένα μπαλόνι κόκκινο που όλο μεγαλώνει και θέλεις να το σταματήσεις και δεν μπορείς. “Εσύ τι έκανες όταν θύμωνες, παππού;” τον ρωτάει ο Τιλού. “Έκανα ένα μαγικό κόλπο”, του λέει ο παππούς. Κι αρχίζει να του μιλάει για τον μπλε, για τον πράσινο και για τον κόκκινο θυμό.

     

    Η Κορίνα, η φίλη του Τιλού, έρχεται επίσκεψη στο σπίτι του. Την ξεναγεί στο δωμάτιό του. Της δείχνει και τα παιχνίδια του. Αλλά εκεί ο Τιλού αρχίζει να νιώθει άβολα και αρνείται διαδοχικά να μοιραστεί τα παιχνίδια του μαζί της. Η Κορίνα είναι πια λυπημένη. Πώς θα βρουν ένα σημείο επαφής άραγε;

     

    Ανυπομονεί να πάει στο σχολείο ο Τιλού. Θέλει να είναι έτοιμος και όμορφος. Όμως σταδιακά αρχίζει να γεμίζει με άγχος. “Νομίζω ότι φοβάμαι λίγο… γιατί δεν ξέρω πώς θα είναι το σχολείο”. Ενθουσιασμός και ανησυχία μαζί. Θα ξέρει κάποιον; Αύριο αρχίζει το σχολείο. Σε πόσα νάνι έρχεται το αύριο; Μήπως έχει ξεχάσει κάτι; Πρώτη μέρα στο σχολείο. Η καρδιά του χτυπάει δυνατά. Θα τα καταφέρει;

    Εστιάζοντας

    Νέα τετράδα βιβλίων από τον σημαντικό Γάλλο συγγραφέα Ντανιέλ Πικουλί με την εικονογραφική animation προσέγγιση του Φρεντερίκ Πιγιό και ήρωα τον αξιαγάπητο Τιλού, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

    Το “… πηγαίνει στον γιατρό” είναι εξαιρετικό. Είναι μια πλήρης χαρτογράφηση της επίσκεψης στον παιδίατρο με όλα τα στάδια της εξέτασης. Θαυμάσια διαχείριση του άγχους της επίσκεψης και με ωραιότατο εύρημα το ότι είναι άρρωστο το λαγουδάκι που αποτελεί μια μετάθεση του άγχους και του φόβου.

    Εξίσου καλό είναι και το “… δεν θέλει να θυμώνει“. Ο παππούς του Τιλού διαβαθμίζει θαυμάσια τον θυμό, τον αποκωδικοποιεί και αναδεικνύει τρόπους διαχείρισής του. Το θεωρώ πολύ δυνατό βιβλίο για να δουν τα μικρά παιδιά τον θυμό, να τον προσεγγίσουν και να αρχίσουν να τον επεξεργάζονται και να τον κατευνάζουν.

    Το “…πηγαίνει στο σχολείο” είναι καλοφτιαγμένο. Φανερώνει το άγχος και τον ενθουσιασμό που συνυπάρχουν (σημαντικό ότι δεν εστιάζει αποκλειστικά στην ανησυχία σαν να είναι το σχολείο κάτι μόνο αρνητικής φύσεως) και δείχνει έναν δρόμο ανακούφισης καθώς το παιδί πηγαίνει και αντιμετωπίζει την ανησυχία του με όπλο τη φιλία του με την Κορίνα και το αγαπημένο του Λαγουδάκι.

    Τέλος, το “… δεν θέλει να μοιράζεται” δεν προσφέρει καμία ρεαλιστική διέξοδο και βάση. Το “γιατί δεν δίνεις τα παιχνίδια σου στην Κορίνα”, “εντάξει μαμά, θα της τα δίνω” δεν αποτελεί τρόπο διαχείρισης σε ένα τέτοιο θέμα.

    Η μετάφραση είναι της καταξιωμένης Εύης Γεροκώστα.

    Πολύ δυνατός ο Τιλού για τα μικρά παιδιά από 1,5-2 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Susaeta.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ και εδώ και εδώ και εδώ

    Διακρίσεις

    Ο Τιλού δεν θέλει να κοιμηθεί μπήκε στη Χρυσή Λίστα 2023

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Τιλού πηγαίνει στον γιατρό
    Ο Τιλού δεν θέλει να θυμώνει
    Ο Τιλού δεν θέλει να μοιράζεται
    Ο Τιλού πηγαίνει στο σχολείο
    Σειρά: Ο Τιλού, το μπλε λυκάκι
    Συγγραφέας: Daniel Picouly
    Εικονογράφος: Frédéric Pillot
    Εκδόσεις: Susaeta, Μάρτιος 2023
    Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
    Επιμέλεια: Εύη Κουδούνα
    Σελιδοποίηση: Νάνσυ Τζαννή
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 17×17
    ISBN: 978-960-617-741-5
    978-960-617-742-2
    978-960-617-739-2
    978-960-617-740-8

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular