More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ φίλος μου ο Τζιμ (Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος),...

    Ο φίλος μου ο Τζιμ (Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος), της Κίττυ Κράουθερ

    Ο Τζακ, είναι ένας μαύρος κότσυφας που ζει στο δάσος και αγαπάει το νερό. Έχει μια μεγάλη επιθυμία. Θέλει να γνωρίσει τον κόσμο και πάνω απ’ όλα να δει τη θάλασσα. Μια μέρα το παίρνει απόφαση και ξεκινάει το ταξίδι του. Φτάνει στη θάλασσα, ετοιμάζεται να πετάξει και τότε συναντάει τον Τζιμ, τον άσπρο γλάρο που τον καλεί στο σπίτι του. Πετούν μαζί, περνούν τη νύχτα μαζί, τρώνε πρωϊνό μαζί… και φτάνουν στο χωριό. Εκεί, όλα τα πουλιά είναι άσπρα, όλα τα πουλιά είναι ίδια με τον Τζιμ… «Ποιο είναι εκείνο το παράξενο πουλί;» ρωτάνε. Όλοι τον κοιτάζουν περίεργα, του γυρνούν την πλάτη. Δεν τον συμπαθεί κανείς. Στεναχωρημένος ο Τζακ σκέφτεται να γυρίσει πίσω στο χωριό του. Ο Τζιμ όμως είναι πραγματικός φίλος. Δεν θα τον αφήσει μόνο του. «Θα δεις που στο τέλος θα σε αγαπήσουν οι γλάροι… αλλιώς θα ‘ρθω εγώ στο δάσος μαζί σου», του λέει. Οι μέρες περνούν. Κάνουν πολλά πράγματα μαζί και η φιλία τους όλο και μεγαλώνει. Ένα πρωί, ο Τζακ βρίσκει ένα σεντούκι με βιβλία… ο Τζιμ τα χρησιμοποιούσε για να ανάβει τη σόμπα. Κανείς σ’ αυτό το χωριό δεν ήξερε να διαβάζει. Ο Τζακ όμως ξέρει… και στους γλάρους αρέσει να ακούνε ιστορίες.

    Πόσο το διαφορετικό μας ξενίζει, μας φοβίζει, μας «απειλεί»; Πόσο διαταράσσει την καθημερινότητά μας; Πόσο «κακό» μπορεί να είναι; Γιατί δεν θέλουμε να το γνωρίσουμε, ούτε καν να το πλησιάσουμε και έτσι απλά το απορρίπτουμε, το απομονώνουμε βάζοντάς του διάφορες αρνητικές ταμπέλες; Και πόσο είναι αυτό που τελικά δίνει ποικιλία στη ζωή μας, την πάει παραπέρα, προσθέτει κάτι ακόμα και ανοίγει κι άλλα όμορφα παράθυρα;

    Η Kitty Crowther δημιουργεί ένα αριστουργηματικό βιβλίο για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, την κοινωνική απόρριψη, τη φιλία, την αγάπη. Τα «ιδιαίτερα» εξωτερικά μας χαρακτηριστικά δεν είναι εκείνα που μας κάνουν απαραίτητα μοναδικούς. Η ιδιαιτερότητα και η ομορφιά βρίσκονται μέσα μας· στην ψυχή, στο μυαλό, στην καρδιά μας… Στις ικανότητες που ο καθένας μας διαθέτει και που μπορεί μέσα από αυτές να προσφέρει στον κόσμο γύρω του.

    Η εικονογράφηση με παλ χρώματα, έχει λιτές, ξεκάθαρες γραμμές και φόρμες δίνοντας έμφαση μέσα από την αντίθεση των χαρακτηριστικών των ηρώων. Οι εικόνες είναι δομημένες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε και χωρίς λόγια ένα παιδί κοιτάζοντάς τις να μπορεί να περιγράψει την ιστορία. Δεν υπάρχουν περιττά στοιχεία που να αποσπούν την προσοχή από τις απλές αλλά γεμάτες νόημα στιγμές των δύο φίλων εστιάζοντας με αυτό τον τρόπο στην εκάστοτε συναισθηματική τους κατάσταση.

    Κάθε εικόνα, ένα στιγμιότυπο της ιστορίας. Κάθε φράση μια εικόνα. Λιτή, άμεση, εκφραστική, γεμάτη στιγμές και συναισθήματα.

    Το κλασικό βιβλίο της βραβευμένης με το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν (ALMA) Kitty Crowther “Ο φίλος μου ο Τζιμ” κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τους Σύγχρονους Ορίζοντες με τον τίτλο Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος (τελευταία ανατύπωση Νοέμβριος 2013) και πλέον κυκλοφορεί ξανά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μάρτης σε αναθεωρημένη έκδοση και νέα μετάφραση, πιστή στο πρωτότυπο, της ποιήτριας Μυρσίνης Γκανά.

    Μια ιστορία ζωντανή, που παίζεται, σαν κινηματογραφικό καρέ.

    Διαβάστε εδώ το BOOK SECRET που αποκάλυψε η Kitty Crowther στη συνέντευξή της στο ELNIPLEX.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο φίλος μου ο Τζιμ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Mon ami Jim (γαλλικό πρωτότυπο)
    Συγγραφέας: Kitty Crowther
    Εικονογράφηση: Kitty Crowther
    Εκδόσεις: Μάρτης, Μάιος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση:
    Σελίδες: 28
    Μέγεθος: 25 Χ 25
    ISBN:
    978-618-84312-0-1

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular