More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο15-18+ ετώνΟ Φύλλος, των Ε. Γλωσσιώτη και Μ. Δεληβοριά

    Ο Φύλλος, των Ε. Γλωσσιώτη και Μ. Δεληβοριά

    Τίτλος: Ο Φύλλος
    Συγγραφέας: Γλωσσιώτη Έλενα
    Εικονογράφος: Μυρτώ Δεληβοριά
    Επιμέλεια σειράς: Ζιζή Σαλίμπα
    Εκδόσεις: Θίνες, 2015
    ISBN: 978-618-80209-4-8

    Βραβείο για το εξώφυλλο στη Μυρτώ Δεληβοριά από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2016

    o_fyllos_cover

    Αν κάποτε βρεθείς σε δέντρα σκιερά
    κι ακούσεις το θρόισμα των φύλλων,
    το σύρσιμο του ανέμου στα κλαδιά,
    μη φοβηθείς, είναι η φωνή μου
    που σου λέει μυστικά.
    ……………………………………………………

    Είναι μικρό σε μέγεθος βιβλίο. Οι διαστάσεις του θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις διαστάσεις ενός φύλλου από έναν πλάτανο. Είναι ο Φύλλος. Ο τίτλος ακουστικά παραπέμπει στη λέξη «φίλος». Προφανώς η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Η φαντασία, η αλληγορίες και η φύση βρίσκουν τον κοινό τους τόπο σε αυτό το βιβλίο.
    Κάποτε, πριν πολλά χρόνια, η γη ήταν διαφορετική. Η φύση κυριαρχούσε ξεδιπλώνοντας τη μοναδική ομορφιά της. Φυσική ομορφιά γεμάτη αρώματα και χρώματα. Κι εκεί, ανάμεσα στο πράσινο φως και τη βαθιά λαδοπράσινη σκιά, ζούσαν οι Δεντράνθρωποι. Ήξεραν το δάσος σπιθαμή προς σπιθαμή κι εκείνο τους φρόντιζε κα τους προστάτευε. Ζούσαν ήρεμα, κι ευτυχισμένα. Η φύση τους προσέφερε κάθε μέρα και μια καινούρια ανακάλυψη. Μοναδική και ιερή ήταν και η στιγμή που ένας γέροντας ξεκινούσε το «ταξίδι-ρίζωμα», η επιστροφή στον αρχέγονο τόπο των προγόνων. Ο γέροντας έχανε πια την ανθρώπινη υπόστασή του. Ήταν πια ένα δέντρο!
    Κι ύστερα ήρθαν οι κυνηγάρπαγες! Δε σέβονταν τη φύση. Λεηλατούσαν και σκότωναν ανελέητα. Με όπλο τη φωτιά κατέστρεφαν τα δάση. Δεν κυνηγούσαν για να τραφούν, αλλά για να κυριαρχήσουν. Όσοι Δεντράνθρωποι γλύτωσαν, μη φανταστείτε ότι ήταν πολλοί, ζούσαν πια κρυμμένοι και φοβισμένοι. Ο μόνος που δεν φοβόταν ήταν ο Φύλλος. Προτιμούσε στην καρδιά του να αφήνει να φωλιάζει η ελπίδα. Μάλλον επειδή ήταν ακόμα παιδί. Ο Φύλλος μεγάλωσε με τον παππού του κι όταν αυτός ξεκίνησε το ταξίδι-ρίζωμα, αποφάσισε να ταξιδέψει και να γνωρίσει άλλους ανθρώπους. Ο κυνηγός που τυχαία συνάντησε, τον έπεισε πως πηγαίνοντας στην πόλη θα αποχτήσει φίλους. Ο Φύλλος πείστηκε, αλλά η πραγματικότητα αποδείχτηκε πολύ σκληρή. Συνάντησε ανθρώπους που σκέφτονταν μόνο το κέρδος και το προσωπικό όφελος κι έγινε πειραματόζωο στα χέρια τους. Ύστερα γνώρισε τον Ουράνιο, που δεν είχε ιδέα πως κάποτε ήταν άνθρωπος πουλί. Κι έπειτα γνώρισε την Άνθια που ανήκε στους Σποροσυλλέκτες. Μια αληθινή φιλία θα ενώσει τα τρία παιδιά και θα τους δώσει το θάρρος και τη δύναμη να διεκδικήσουν τη ζωή σε έναν διαφορετικό κόσμο, γεμάτο με φυλές που προσπαθούν να επιβιώσουν μαζί με τη φύση.
    Η Έλενα Γλωσσιώτη, η συγγραφέας του βιβλίου, έγραψε ένα τρυφερό βιβλίο φαντασίας που διαπνέεται από μια γνήσια αγάπη για τη φύση. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση στο συγκεκριμένο βιβλίο, δεν μειώνει την αμεσότητα. Αφήνει χώρο να ξεδιπλωθούν οι σκέψεις και τα αισθήματα του παντογνώστη αφηγητή που ταυτίζονται με του κεντρικού ήρωα της ιστορίας, του Φύλλου. Ο διδακτισμός ευτυχώς απουσιάζει. Μόνο μηνύματα κι αλήθειες βρίσκει κανείς στο βιβλίο. Οι απλές αλληγορίες κυρίως στα ονόματα των ηρώων, με την παιδική, γοητευτική τους απλότητα, υπάρχουν για να μας θυμίσουν ότι το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά. Η εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά διακριτική και ευαίσθητη δίνει πνοή στο κείμενο, και βοηθά τη φαντασία μας, παράλληλα με τις ζωντανές περιγραφές της Έλενας Γλωσσιώτη, μας να πλέξει εικόνες.
    Η συγγραφέας και η εικονογράφος μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις τους για το βιβλίο:
    “Ο Φύλλος, το παιδί που ζει και μεγαλώνει στο δάσος, αποτελεί το αρχέγονο κομμάτι του εαυτού μας, αυτό που αποζητά την επικοινωνία και την εναρμόνιση με τη φύση. Η σύγχρονη κοινωνία έχει απομακρύνει τον άνθρωπο από το φυσικό του περιβάλλον δημιουργώντας ψευδείς ανάγκες και επιθυμίες. Τα περισσότερα παιδιά ζουν σε ένα λεηλατημένο περιβάλλον από τους κάθε λογής “Κυνηγάρπαγες”. Τα όμορφα βιώματα της παιδικής μου ηλικίας δίπλα στη φύση και η ανάγκη μου να ευαισθητοποιήσω τα παιδιά πάνω στη καταστροφική εξουσία του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον, με έκαναν να γράψω ένα βιβλίο που το φανταστικό είναι η αλληγορία της πραγματικότητας που ζούμε. Ο Φύλλος είναι ο ήρωας που όλοι θέλουμε να νιώσουμε μέσα μας. Ο μικρός επαναστάτης, ο γνήσιος φίλος, αυτός που θα μας βοηθήσει να πετάξουμε μακριά από τα ψέματα της σύγχρονης ζωής.
    Η εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά, διακριτική και αφαιρετική, τονίζει τα βασικά στοιχεία του βιβλίου ενισχύοντας τη φαντασία του παιδιού.” Ε. Γλωσσιώτη (Σεπτέμβριος 2015, elniplex)
    “Είναι πολύ ωραίος ο Φύλλος! Είναι ένας καινούριος Εκδοτικός, οι Εκδόσεις Θίνες. Κατά σύμπτωση είναι πολύ αγαπημένοι μου άνθρωποι. Τους γνώριζα από παιδί. Εκδίδουν πολύ όμορφα βιβλία και από άποψη κειμένων αλλά και από άποψη αισθητικής. Βρεθήκαμε μετά από πολλά χρόνια με αφορμή αυτό το βιβλίο, το οποίο είναι σαν Ελληνικό Fantasy με θέμα το περιβάλλον, μέσα από την αγάπη της Έλενας Γλωσσιώτη για τη φύση. ” Μυρτώ Δεληβοριά (Σεπτέμβριος 2015, elniplex)
    “Να φοβηθείς, αν δεν ακούσεις ψιθύρους,
    ούτε καμώματα ονείρου στον αέρα.
    Αν δεν νιώσεις μια δροσερή πνοή
    να σε αγγίζει και να σ’ ακολουθεί,
    τότε στ’ αλήθεια να φωνάξεις
    πρέπει δυνατά,
    μήπως και την ψυχή μου
    πάλι ανακαλύψεις.

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular