More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΟ χιονάνθρωπος, του Μάικλ Μορπούργκο (βασισμένο σε ένα αριστούργημα), μετ.: Αγγελική Δαρλάση)

    Ο χιονάνθρωπος, του Μάικλ Μορπούργκο (βασισμένο σε ένα αριστούργημα), μετ.: Αγγελική Δαρλάση)

    «Νομίζω πως μου έδωσες τη φωνή μου» είπε στον χιονάνθρωπο.
    «Τώρα μπορώ να μιλάω όπως κι οι άλλοι άνθρωποι».

    Ο Τζέιμς ζει με τη μαμά του, τον μπαμπά του και το σκύλο του τον Μπέρτι σε μια φάρμα μακριά στην εξοχή. Είναι ονειροπόλος. Του αρέσει να κοιτάει έξω από το παράθυρό του τη φάρμα, τη λιμνούλα, το αγαπημένο του λιβάδι με τη βελανιδιά, τους κυματιστούς λόφους και να ακούει τις ιστορίες της γιαγιάς του το βράδυ πριν κοιμηθεί. Έρχεται πάντα τα Χριστούγεννα η γιαγιά του και κάθε φορά κάθεται μαζί του στο κρεβάτι και του διαβάζει την αγαπημένη της ιστορία, Το Χιονάνθρωπο, του Ρέιμοντ Μπριγκς.

    Ο Τζέιμς θέλει πολύ να χιονίσει. Θέλει να ξανασυμβεί η ιστορία του Χιονάνθρωπου. Το πρωί που ξυπνάει τα πάντα είναι κατάλευκα. Χιόνι! Τρέχει έξω. Φτιάχνει έναν τεράστιο χιονάνθρωπο. Μάτια από κάρβουνα, μανταρίνι για μύτη, το πράσινο πλεκτό κασκόλ της γιαγιάς του και ένα παλιό καπέλο και ο χιονάνθρωπός του είναι τέλειος. Φυσικά, του φοράει και το αόρατο παλτό του για να μην κρυώνει και το κουμπώνει με τα λαχανάκια βρυξελλών! Παρ’ όλα αυτά, του φαίνεται λίγο λυπημένος. Κάτι του λείπει. Χρειάζεται ένα χαμόγελο, «γιατί τ-το να χαμογελάς σε κ-κάνει χαρούμενο. Κ-κάνει όλο τον κόσμο χαρούμενο.»

    Ο Τζειμς τραυλίζει. Στο σχολείο αποφεύγει να μιλάει γιατί τον κροϊδεύουν για την ομιλία του. Δεν είναι εύκολο να κάνει φίλους και μένει μόνος του τον περισσότερο καιρό, πράγμα που τον στεναχωρεί πολύ. Στον Χιονάνθρωπο λέει τα πάντα για τον εαυτό του. Του μιλά για όσα αγαπάει, για κάθε τι που τον στεναχωρεί. Με πολύ δυσκολία τον αποχωρίζεται το βράδυ για να πάει για ύπνο.

    «Καλό ύπνο κύριε Χιονάνθρωπε. Απόψε θα σε ονειρευτώ κι εσύ θα ονειρευτείς εμένα. Κι έτσι δε θα νιώθεις μοναξιά, εντάξει;
    Μετα σκέφτηκε: κανείς μας τελικά δεν είναι στ΄αλήθεια μόνος του.Κάποιες φορές νομίζουμε πως είμαστε…»

    Μέσα στη νύχτα ο Τζέιμς ξυπνάει, κοιτάει έξω από το παράθυρο… Και τι να δει… «Ο Χιονάνθρωπος του έγνεφε, του έκανε νοήματα…». Βγαίνει γρήγορα έξω. Πηγαίνει να τον δει. Είναι αλήθεια ζωντανός! Ο Χιονάνθρωπος τον αγκαλιάζει από τον ώμο και αρχίζουν τη μεγάλη τους βόλτα! Μαζί κατρακυλούν στο χιόνι, αναπηδούν, γελούν, απογειώνονται, πετούν! Ο Χιονάνθρωπος επισκέπτεται το σπίτι του Τζέιμς και ταξιδεύουν μαζί στη χώρα των χιονανθρώπων. Εκεί, ο Χιονάνθρωπος του φύλαγε μια όμορφη έκπληξη…

    «Σας αρέσουν οι λέξεις μου; Είναι το δώρο που μου έκανε ο χιονάνθρωπος. Μου έδωσε λέξεις».

    Ο Μάικλ Μορπούργκο προσθέτει κείμενο και αναπλάθει μαγικά την κλασική ιστορία του Ρέιμοντ Μπριγκς, που ξεκίνησε ως εικονογραφημένο βιβλίο, χωρίς καθόλου λέξεις.
    Ο Μορπούργκο λέει την ιστορία πίσω από τις εικόνες και είναι τόσο αληθινές και ζωντανές οι περιγραφές του, που καθώς το διαβάζεις απογειώνεσαι. Ονειρεύεσαι με ανοιχτά μάτια. Κινείσαι κι εσύ μαζί με τους ήρωες και θαυμάζεις την ομορφιά της ζωής από ψηλά. Υπάρχουν σημεία, στιγμές που μένουν τόσο έντονα στην μνήμη ακόμα και μετά, αφού κλείσεις το βιβλίο, σαν να έχεις ζήσει την ιστορία στ΄αλήθεια.  Όπως όταν ο χιονάνθρωπος πετάει με τον Τζέιμς στον αέρα ή όταν κοιτάζει τη φάρμα από το παράθυρό του και  λέει δυνατά τις σκέψεις του…

    Χτίζει την προσωπικότητα των χαρακτήρων της ιστορίας δίνοντας τους  μοναδικότητα και τονίζοντας την ιδιαιτερότητα τους. Παράλληλα, εμπλουτίζει την ιστορία. Ανάμεσα στα νέα στοιχεία που προσθέτει είναι και το αίσθημα της μοναξιάς που νιώθει το μικρό αγόρι, της απομόνωσης από τους συμμαθητές του λόγω του τραυλισμού του. Δίνει έμφαση στην ανάγκη του για αποδοχή, για να αποκτήσει έναν «καλύτερο» φίλο με τον οποίο θα εκφράσει και θα μοιραστεί τον συναισθηματικό του κόσμο και θα τον βρει μαζί με την ανταπόδοση και την ανταπόκριση στο πρόσωπο του Χιονάνθρωπου.

    Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια εξαιρετική, νέα διάσταση στην πρωτότυπη, χωρίς λόγια, ιστορία του Ρέιμοντ Μπριγκς!

    *Ο Χιονάνθρωπος του Ρέιμοντ Μπριγκς εκδόθηκε το 1978 ως εικονογραφημένο βιβλίο και εδώ και 40 χρόνια γοητεύει τους αναγνώστες του. Πούλησε παγκοσμίως πάνω από 5,5 εκατομμύρια αντίτυπα.
    Η ιστορία έχει εμπνεύσει ταινίες, μουσικές, ένα θεατρικό έργο και μια συνέχεια. Για πολλές οικογένειες τα Χριστούγεννα δε θα ήταν ίδια χωρίς τον Χιονάνθρωπο. Στην αρχική ιστορία δεν αναφέρονται τα Χριστούγεννα, ούτε δείχνει τον Άγιο Βασίλη ή κάποιο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Δεν  το είχε προσχεδιάσει να είναι ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο.

    ** Ο παραγωγός Τζον Κόατς δημιούργησε μια 26λεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στον Χιονάνθρωπο, που πρωτοπαρουσιάστηκε από το Channel 4 την 26η Δεκεμβρίου του 1982. Το κανάλι από τότε προβάλλει την ταινία κάθε Χριστούγεννα.
    Η συνέχεια με τίτλο
    The Snowman and the Snowdog, δημιουργήθηκε για να γιορταστούν τα 30 χρόνια της κλασικής πλέον ταινίας.

    Δείτε την ταινία κινουμένων σχεδίων (Όσκαρ καλύτερης ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους του 1982)

    The Snowman (1982) with Original Introduction

    Δείτε το βίντεο του τραγουδιού
    Flying With The Snowman / Walking in The Air

    https://www.youtube.com/watch?v=31mjvrydaLM

    Δείτε την συνέχεια της ταινίας The Snowman and Τhe Snowdog

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο χιονάνθρωπος
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Snowman
    Συγγραφέας: Michael Morpurgo
    Εικονογράφηση: Robin Shaw
    Μετάφραση: Αγγελική Δαρλάση
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτωβριος 2019
    Επιμέλεια: Θοδωρής Τσώλης
    Προσ. εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 164
    Μέγεθος: 14,5 Χ 21
    ISBN: 978-618-03-2092-3

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular