More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΟ χορός του μαύρου πελαργού, της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

    Ο χορός του μαύρου πελαργού, της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

    Ο Νικόλαος Αστρινός είναι ο παππούς του δεκατριάχρονου Φάνη. Ήταν ναυτικός μα το όνειρό του ήταν να γίνει συγγραφέας. Η εξαφάνισή του γίνεται αφορμή να ανακαλύψει ο εγγονός του την ιστορία της πολυτάραχης ζωής του την οποία ο καπετάνιος είχε καταγράψει για εκείνον σε ένα τετράδιο καλά φυλαγμένο.

    Ο Φάνης και η Άννα, η καλύτερή του φίλη, ανακαλύπτουν γεγονότα για τον γέρο ναυτικό τα οποία ούτε καν φαντάζονταν. «Ξαναζούν» το ταξίδι της ζωής του ποντιακής καταγωγής Νικόλα Αστρινού από τον κάμπο των Σερρών στην αγκαλιά της θάλασσας και το σεργιάνι  στις γειτονιές του κόσμου. Η δύσκολη παιδική ηλικία, η αληθινή φιλία με τον Πέτρο Δίγκο, η αγάπη μιας ζωής με τη γιαγιά Μαρία αλλά και η άδικη φυλακή στην Πολωνία ξεδιπλώνονται σαν μυθιστόρημα μπροστά στα μάτια των έκπληκτων παιδιών.

    Η Λότυ Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου παράλληλα με την αφήγηση της προσωπικής ιστορίας ενός ανθρώπου προβαίνει σε συμπαραδηλώσεις με κοινωνικό, αξιακό αλλά και ιστορικό-πολιτικό περιεχόμενο. Το τέχνασμα μάλιστα της έμμεσης αφήγησης μέσω της καταγραφής, η οποία διακόπτεται από διαλόγους και περιστατικά που σχετίζονται με την αγωνιώδη αναζήτηση του παππού, εντείνει το ενδιαφέρον χωρίς να κουράζει.

    Η αναφορά στην αστυνομική ταυτότητα την οποία έχει βγάλει πρόσφατα η Άννα αλλά όχι και ο Φάνης δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε συνειρμούς ως προς την οικοδόμηση της εσωτερικής ταυτότητας η οποία προϋποθέτει γνώση αλλά και αναζήτηση.

    Παράλληλα η συγγραφέας προσεγγίζει και το θέμα της Τρίτης Ηλικίας. Η εγκιβωτισμένη ιστορία αγάπης των πελαργών από το Μπρόντσκι Βαρός της Κροατίας, του Κλεπετάν και της Μαλένα αλλά και η αναφορά στην αντιπελάργηση, η φροντίδα που παρέχουν οι πελαργοί προς τους ηλικιωμένους γονείς τους, συγκινούν!

    Το εξώφυλλο του βιβλίου το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί μια «οπτική περίληψη» του κειμένου καθώς είναι εστιασμένο στα βασικά στοιχεία της αφήγησης, έχει επιμεληθεί η Κατερίνα Χαδουλού.

    Με αφορμή το βιβλίο συνομιλήσαμε με τη συγγραφέα. Διαβάστε το book secret της Λότης Πέτροβιτς για το ELNIPLEX εδώ.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο χορός του μαύρου πελαργού
    Σειρά: Σύγχρονη Λογοτεχνία για Νέους
    Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου
    Εξώφυλλο: Κατερίνα Χαδουλού
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Γιώργος Κασαπίδης
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN:
    978-960-16-8362-1

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular