More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΠάμε να μετρήσουμε τη γη, της Κατερίνας Τζαβάρα (εικ.: Ευαγγελία Γουτιάνου)

    Πάμε να μετρήσουμε τη γη, της Κατερίνας Τζαβάρα (εικ.: Ευαγγελία Γουτιάνου)

    Ο Λεγκ και ο Άλεξ είναι κολλητοί πέντε χρόνια τώρα. Έχουν διαβάσει 158 βιβλία μαζί, έχουν παίξει 234 επιτραπέζια, έχουν φάει 176 παγωτά, έχουν πηδήξει 82 φορές το φράχτη του γείτονα. Μετράνε όλα όσα κάνουν μαζί και τα καταγράφουν στο ημερολόγιο περιπέτειας που έχουν.

    Ένα βράδυ που μετρούσαν τα άστρα, ο Λεγκ είχε μια ιδέα: να μετρήσουν τη Γη. Μα η Γη είναι τεράστια και στρογγυλή. Μπορεί κάποιος να μετρήσει στ΄αλήθεια τη Γη; Ξεκινούν. Άγρια χιονισμένα βουνά, πέτρινα κάστρα, λεωφόροι, ουρανοξύστες. Ώσπου φτάνουν μπροστά σε έναν πανύψηλο τοίχο και δεν μπορούν να δουν τίποτα μπροστά τους, μόνο πίσω τους υπήρχε κόσμος. Μα τα παιδιά δεν νικιούνται από του κόσμου τα εμπόδια και την λογική. Και σηκώνονται ψηλά…

    Η Κατερίνα Τζαβάρα παίρνει εκείνη την παλιά μαγική συνήθεια των παιδιών να μετράνε παγωτά, κουδούνια, φορές που κατάφερναν κάτι και την ενώνει με έναν υπεφιλόδοξο στόχο από εκείνους που όλοι βάζαμε μικροί και ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Και στο τέλος, με μαγικό ρεαλισμό και έναν ξεχωριστό συμβολισμό, υψώνει τα παιδιά πάνω από του κόσμου το μίζερο βάδισμα, πάνω από τις απομονωμένες πόλεις, που θυμίζουν κατοικημένα κλουβιά σε καραντίνα πανδημίας, δείχνοντας αφενός πως για να δούμε κάτι, να το αναλύσουμε και ίσως να το βελτιώσουμε, πρέπει να αλλάξουμε οπτικό πεδίο, να σηκωθούμε ψηλότερα από τον δικό του πήχη και τα εμπόδιά του και αφετέρου δείχνει σε ποιου τα χέρια βρίσκονται τα κλειδιά του μέλλοντος. Ένα σύγχρονο “αν όλα τα παιδιά της Γης, πιάναν γερά τα χέρια“. Αν όλα τα παιδιά της Γης μετράγανε τη Γη μας…

    Μεστό, ιδιαίτερα δουλεμένο κείμενο, με λυρικές και μαγικές εναλλαγές, δυνατές τσιμπιές στην καρδιά, δυστοπική ατμόσφαιρα και εκείνον τον παράξενο, διεισδυτικό κόμικ κόσμο, με τις μεγάλες μορφές, τα καθαρά, γραφιστικά χρώματα και τις απλές γραμμές, δίχως βαριές λεπτομέρειες, της Ευαγγελίας Γουτιάνου που μετά το Σκληρό Καρύδι, το Όνειρο του Ιωάννη και την Υπόγεια Διαδρομή, μου αρέσει ξανά πολύ και νομίζω θα αρέσει και σε εσάς.

    Προς τα παιδιά: Πάρτε ένα τετράδιο, κάντε το Ημερολόγιο Περιπέτειας, σκαρώστε τα δικά σας όνειρα, μετρήστε τα δικά σας παγωτά, πηδήξτε τους δικούς σας φράχτες και μετρήστε τη Γη. Σας ανήκει άλλωστε κι ίσως την κάνετε λίγο καλύτερη από ό,τι εμείς. Αν σας αφήσουμε να προλάβετε δηλαδή.

    Πολύ δυνατό βιβλίο.

    Για παιδιά 4-7 ετών.

    Εκδόσεις Διάπλους.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πάμε να μετρήσουμε τη γη
    Συγγραφέας: Κατερίνα Τζαβάρα
    Εικονογράφηση: Ευαγγελία Γουτιάνου
    Επιμέλεια: Κατερίνα Λαλιώτη
    Εκδόσεις: ΒιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ, Οκτώβριος 2019
    Γραφιστκή επιμέλεια: Έλενα Παπαδοπούλου
    Σελίδες: 30
    Μέγεθος: 24 Χ 31
    ISBN: 978-960-6873-93-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular