More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Stories"Παίζουμε βιβλίο;"- Ένα βραβευμένο περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων

    “Παίζουμε βιβλίο;”- Ένα βραβευμένο περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων

    Στο διθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, ενός οικισμού 1.500 περίπου κατοίκων που κρέμεται στην πλαγιά του όρους Υψάριο, γεννήθηκε το 2015 ένα ξεχωριστό ηλεκτρονικό περιοδικό. Πρόκειται για το “Παίζουμε βιβλίο;“, ένα περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων που θέτει το παιχνίδι και το βιβλίο μαζί στο επίκεντρο της βιωματικής μάθησης και της καθημερινότητας των παιδιών.

    Εμπνευστής και υπεύθυνη του περιοδικού είναι η νηπιαγωγός Βίκυ Ξανθοπούλου που εδώ και 4 σχεδόν χρόνια αφουγκράζεται τις ανάγκες, τις ευαισθησίες και τις εμπνεύσεις της ομάδας των παιδιών της τάξης της, τρέχοντας μερικές μοναδικές φιλαναγνωστικές δράσεις με άμεσους συνοδοιπόρους τους ίδιους τους δημιουργούς.

    “Τα παιδιά ενθουσιάζονται κάθε φορά που ξεκινάμε ένα καινούριο πρότζεκτ. Αναζητούν την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με το συγγραφέα και με τον εικονογράφο και έχουν μάθει να «διαβάζουν» το βιβλίο πίσω από τις λέξεις και τις εικόνες, που προσωπικά το θεωρώ πολύ σημαντικό”, μας εξηγεί με ενθουσιασμό η εμψυχώτρια. “Η δράση, όπως εξελίσσεται μέσα σε μια σχολική χρονιά είναι μοναδική, γιατί είναι σχεδιασμένη ακριβώς για τις ανάγκες της συγκεκριμένης ομάδας, αφουγκράζεται τις ανάγκες της. Είναι μια πορεία ωρίμανσης, όπως τη χαρακτηρίζω, με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, τη συνεργασία, την απο κοινού εκπλήρωση ενός σκοπού. Όλα τα projects που προκύπτουν βασίζονται αποκλειστικά στις ιδέες των παιδιών και ο δικός μου ο ρόλος είναι απλά να τις υλοποιώ”.

    Μέσα από συντονισμένες και αυθόρμητες φιλαναγνωστικές δραστηριότητες, τα παιδιά ανταμώνουν με τις σκέψεις των ηρώων και των δημιουργών τους, υφαίνουν μέσα από ιστορίες και βιώματα έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας και ενσυναίσθησης, κινητοποιούν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους, εξηγούν τον κόσμο και αμβλύνουν τα ανεξήγητά του, ταυτίζονται κι αποποιούνται, προελαύνουν και εκρήγνυνται. Μπάμ! Όλα γίνονται ομορφότερα με τις εκρήξεις δημιουργίας. Γιατί η Βίκυ Ξανθοπούλου, οι συνεργάτιδές της και τα παιδιά διάλεξαν τον δύσκολο δρόμο που εξελίσσει τη χαρά και την ομορφιά γύρω τους. Κι έτσι ο κόσμος πάντα θα προχωρά και το όμορφο θα κερδίζει.

    Κοπιάστε, ξεφυλλίστε, πάρτε ιδέες και παίξτε τα δικά σας βιβλία…

    Παίζουμε βιβλίο; – Τεύχος 1, Μάιος 2015

    Πέτρος Μπουλούμπασης- Ένας ιππότης μανταλάκι, για το Νηπιαγωγείο Ποταμιάς Θάσου

    Έπαιξαν βιβλίο ο Αντώνης Δημητρακόπουλος, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, ο Πέτρος Μπουλούμπασης, η Μυρτώ Δεληβοριά, ο Κώστας Χαραλάς, η Ελένη Γεωργοστάθη, ο Θοδωρής Παπαϊωάννου.

    Ξεφυλλίστε το εδώ.

    Παίζουμε βιβλίο; – Τεύχος 2, Μάιος 2016

    Η Μυρτώ Δεληβοριά έβαλε το χεράκι της στο εξώφυλλο

    Έπαιξαν βιβλίο η Birgitta Sif, η Ιωάννα Μπαμπέτα, η Ελένη Γερουλάνου, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, η Ίριδα Σαμαρτζή, η Ελένη Γεωργοστάθη, ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, η Clea Dieudonne, η Μυρτώ Δεληβοριά και ο… Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

    Ξεφυλλίστε το εδώ.

    Παίζουμε βιβλίο; – Τεύχος 3, Μάιος 2017

    Εξώφυλλο 3ου τεύχους από την εικονογράφο Birgitta Sif

    Έπαιξαν βιβλίο η Ιωάννα Μπαμπέτα, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη, η Σοφία Τουλιάτου, η Ναταλία Καπατσούλια, η Νίνα Ζαφειρίου, η Λία Φωτιάδου και η Birgitta Sif.

    Ξεφυλλίστε το εδώ.

    Παίζουμε βιβλίο; – Τεύχος 4, Μάιος 2018

    Εξώφυλλο 4ου τεύχους από την εικονογράφο Λία Φωτιάδου

    Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες (το elniplex θα σας ενημερώσει).
    Παίζουν βιβλίο ο Αντωνης παπαθεοδουλου, η Μυρτώ Δεληβοριά, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Χριστίνα Φραγκεσκάκη, η Ναταλία Καπατσούλια, η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη και η Λία Φωτιάδου.

    Επισκεφθείτε το blog του σχολείου και το blog του Παίζουμε Βιβλίο; και μείνετε κοντά σε όλα όσα γίνονται στην Ποταμιά της Θάσου!

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular