More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΠαίζω και διαβάζω στο Κάστρο των Ιπποτών

    Παίζω και διαβάζω στο Κάστρο των Ιπποτών

    stokastrotonippoton_cover

    Δε τα έχω καλά με τις εμπορικές σειρές. Κανείς μας στο elniplex δεν τα ‘χει. Ετούτο εδώ έτσι μου έμοιασε πριν το ανοίξω. Μα όταν το άνοιξα, με ταξίδεψε εντελώς…αλλού.

    Ένα κομψό βιβλιοκούτι. Το ανοίγεις. Από μέσα βγαίνει ένα τετράγωνο βιβλίο με σελίδες σε χοντρό συμπιεσμένο χαρτί. Το ξεφυλλίζεις και από μέσα πετάγεται τρισδιάστατο το βασικό στοιχείο κάθε εικόνας. Εντάξει, αυτό το έχουμε δει αρκετές φορές, εξ’ ου και ο αρχικός μου φόβος.

    Έλα όμως που οι σελίδες του βιβλίου, εκτός από το να ξεφυλλίζονται, ανοίγουν και ξεδιπλώνονται πλήρως δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο χαλί από το παραμύθι που μόλις διάβασες! Μια υπέροχη καστροπολιτεία έχει απλωθεί μπροστά σου ενώ οι χάρτινες φιγούρες με ζώα, μορφές και στοιχεία στέκονται όρθιες προσθέτοντας ένα ακόμα όπλο στο βιβλίο που μόλις έγινε παιχνίδι.

    Εξαιρετικά καλαίσθητη όλη η έκδοση από τον Ίκαρο. Το κείμενο είναι σαφώς λιτό αλλά προφανώς δεν είναι αυτό που τίθεται στο επίκεντρο του παραμυθιού. Είναι η μετατροπή του με απλές κινήσεις σε κάτι που υπερβαίνει το λιτό παραμύθι. Από 2,5-3 ετών, ο,τι πρέπει για να γίνει το βιβλίο ελκυστικό αρκεί να μην περιμένει το παιδί ότι κάθε παραμύθι πρέπει να ξεδιπλώνεται και να γίνεται παιχνίδι. Μμμ…Γι’ αυτήν την περίπτωση έχουμε κάτι άλλο…

    Αυτό το βιβλιοπαιχνίδι μου έφερε στο νου αυτό που μπορούμε να κάνουμε με όλα τα παραμύθια. Αφού διαβαστεί, συνήθως το παίζουμε μεταξύ μας (δραματοποίηση), φτιάχνουμε κάποιο σχετικό (αυτοσχέδιο) παιχνίδι ή το ζωγραφίζουμε. Καλά είναι αυτά, δεν τα υποτιμούμε καθόλου. Αλλά έρχεται κι εκείνη η ωραία επέκταση με τις κούτες τις χάρτινες των σούπερ μάρκετ ή τα κουτιά από διάφορες συσκευασίες (παπούτσια κτλ) να μας δώσουν το κάτι ακόμα.

    Κάθε κουτί γίνεται το μικρό, προσωπικό “καρέ” κάθε παιδιού. Μέσα σε αυτό, το παιδί τοποθετεί δικά του δημιουργήματα από το παραμύθι. Στοιχεία του περιβάλλοντος (δέντρα, δρόμους), πρόσωπα και μορφές του παραμυθιού, κάποιο άλλο σημαντικό στοιχείο όλου του παραμυθιού ή κάποιας σκηνής. Το κουτί εκτός από ένα μαγικό τρισδιάστατο καρέ, γίνεται μια σκηνή κουκλοθεάτρου, ένα “παιχνίδι” για το παραμύθι που μόλις αγαπήσατε.

    Πάρτε μια ιδέα από την όμορφη παρουσίαση και εκτέλεση του Στέφανου Δόνου στο 31ο νηπιαγωγείο Ιωαννίνων. Κι όταν τα παραμύθια, είναι απλώς παραμύθια, επεκτείνετέ τα μόνοι σας.

    koutiaparamythia1

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Παίζω και διαβάζω στο Κάστρο των Ιπποτών
    Συγγραφέας: Corina Fletcher, Britta Teckentrup
    Σειρά: Παίζω και μαθαίνω
    Εκδόσεις: Ίκαρος, 2014
    Σελίδες: 10
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-960-572-014-8
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular