More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοParenting (Βιβλία για γονείς)Παιδικοί έρωτες, από τη Σχολή ανήσυχων γονέων, του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη

    Παιδικοί έρωτες, από τη Σχολή ανήσυχων γονέων, του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη

    Οι Παιδικοί έρωτες κυκλοφόρησαν το 2017 και ήταν το πρώτο βιβλίο της νεοσύστατης τότε σειράς ΣΧΟΛΗ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ. Προέκυψε, όπως και τα τρία μέχρι στιγμής βιβλία της σειράς, από μαγνητοφωνημένες βραδινές συζητήσεις/διαλέξεις του ψυχολόγου και παιδοψυχιάτρου, ψυχαναλυτή και συγγραφέα με μια ομάδα γονέων μαθητών των εκπαιδευτηρίων Αργύρη-Λαιμού.

    Παιδικός αυνανισμός και η αγχολυτική διάστασή του, θηλασμός, διέγερση και ερωτισμός, διέγερση του κόλπου κατά την παιδική ηλικία, οι σχέσεις μητέρας και πατέρα με κόρη και γιο και αντιστρόφως, διαταραχές της σεξουαλικής ταυτότητας, η έκθεση του γυμνού σώματος, ο φόβος του ευνουχισμού και οι φαντασιώσεις απόκτησης πέους και κυοφορίας, ερωτογόνες ζώνες, φαλλικότητα, στροφή της μητέρας προς τον πατέρα, οιδιπόδειο σύμπλεγμα και έξοδος από αυτό, ομοφυλοφιλία και αμφιφυλοφιλία, γονιδιακή προδιάθεση προς αυτές και ασυνείδητες ομοφυλόφιλες επιθυμίες, παιδικοί έρωτες γονέων και η σεξουαλική τους ζωή (τι λέμε στα παιδιά), “γάμος” μεταξύ παιδιών, σχέση αποκλειστικότητας με φίλο, αγωνία έναρξης της σεξουαλικής ζωής, διαχρονικοί παιδικοί έρωτες.

    Να τα πούμε και ακόμα πιο απλά; Γεννιόμαστε άντρες και γυναίκες ή αυτό είναι μια κοινωνική κατασκευή “έτσι το βρήκαμε, έτσι το κάνουμε”; Ο αυνανισμός από ποια ηλικία θεωρείται φυσιολογικός και πόσο χαλαρωτικός είναι για τα παιδιά; Πόσο σημαντικό είναι το πρωκτικό στάδιο για την κυριαρχία του παιδιού στο σώμα του; Πώς αποκαλούμε τα γεννητικά όργανα στα παιδιά; Είναι η ομοφυλοφιλία παθολογία ή ένας φυσιολογικός ερωτικός προσανατολισμός; Τι απαντάμε σε πάγιες παιδικές απορίες όπως πώς γεννιούνται τα παιδιά, γιατί υπάρχουν αγόρια και κορίτσια κ.α.; Πρέπει να κυκλοφορούμε γυμνοί μπροστά στα παιδιά μας και πόσο; Πόσο αποκαλυπτικοί γινόμαστε για τις ερωτικές μας σχέσεις; Μπορούμε να είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας; Πώς δείχνουμε στα παιδιά ότι οι γονείς δικαιούνται προσωπικό χρόνο, χρόνο για τους εαυτούς τους; Ποια είναι η διαφορά του φυσιολογικού και του κανονικού/αποδεκτού;

    Αυτά και δεκάδες άλλα κεντρικά θέματα και υποθέματα θα συναντήσει ο αναγνώστης του βιβλίου “Παιδικού Έρωτες”, ενός βιβλίου που δεν παρέχει εύκολες συνταγές εβδομαδιαίου περιοδικού ούτε ετοιματζίδικα συνθήματα “συμπαντικών συνωμοσιών” και άλλων εύπεπτων μότο για να κορέσει μια πρόσκαιρη σοσιαλμιντιακή δίψα. Το βιβλίο του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη βουτάει στα βαθιά. Διαβάζεται εύκολα, ενίοτε θέλει αρκετή προσοχή, συχνά όμως προσεγγίζει τα ζητήματα με αρκετό χιούμορ και πάντοτε απολαυστικά. Ποτέ όμως ακαδημαϊκά και πομπωδώς. Όπως έγραψα και για το τρίτο βιβλίο της σειράς, το Χτίζοντας Ταυτότητα (το οποίο παρουσίασα πρώτο λόγω επικαιρότητας έκδοσης) και αυτό το βιβλίο… “είναι απαλλαγμένο από ιδεολογικές ή άλλες εξαρτήσεις, απαγκιστρωμένο από οποιαδήποτε προσήλωση σε ιδεοληπτικούς -ισμούς που εξηγούν μέρος της κοινωνικού γίγνεσθαι αλλά όχι την οικογένεια, το παιδί, τον γονέα, τον άνθρωπο, τα ελάσματα της ψυχής τους. Ο συγγραφέας δεν έχει μια απλή ψυχιατρική/ επιστημονική οπτική των πραγμάτων. Η προσέγγιση του είναι βαθιά φιλοσοφική, φανερώνοντας έναν εμβριθή, διεισδυτικό στοχαστή που ιχνηλατεί τον άνθρωπο σε βάθος, με πλούσια, περιεκτική γνώση όλων των μεγάλων ψυχαναλυτών, ψυχιάτρων και φιλοσόφων, σε γλώσσα εύληπτη για κάθε ανήσυχο γονιό αλλά όχι επιτηδευμένα εκλαϊκευμένη. Και όλα αυτά γίνονται υπό μορφή συζήτησης με τους γονείς.”

    Το βιβλίο “Παιδικοί έρωτες” διαβαθμίζεται ακολουθώντας την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού από την βρεφική προς την εφηβική ηλικία, όσο αυτό μπορεί να είναι αμιγές ασφαλώς, και αποτελεί μια μεστή και έξοχη θα έλεγα μεταφορά σε γραπτό λόγο των συλλογικών συλλογισμών γονέων και του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα αγωγής, συνύπαρξης, επίλυσης διαφορών και ερωτημάτων για τον έρωτα κατά την ευρύτερη παιδική ηλικία, συγκρότησης ερωτικής ταυτότητας και προσανατολισμού, αλλά και άλλων διακλαδιζόμενων θεμάτων που αναδύονται από μια αυθεντική, ζωντανή ζύμωση.

    Ο συγγραφέας εκκινεί κάθε φορά από κάποιο συγκεκριμένο ερώτημα γονέα, για να δώσει το έναυσμα για μια σκυταλοδρομία σκέψεων και συλλογισμών προσφέροντας στους συνομιλητές, συλλογικά την ομάδα και ασφαλώς σε όλους τους αναγνώστες ένα σαφές θεωρητικό πλαίσιο και τα επιστημονικά κλειδιά για όλα όσα προανέφερα.

    Έξοχο βιβλίο, από εκείνα που στολίζουν κυριολεκτικά μια βιβλιοθήκη και ανατρέχεις συχνά, αλλά κυρίως που μεταβάλλουν με ποιοτική γνώση το μέσα σου, δηλαδή τον πρώτο που σκέπτεσαι και προσεγγίζεις έννοιες, ιδέες, γεγονότα, καταστάσεις, προβλήματα. Και τονίζω: ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ γονείς και ειδικούς της εκπαίδευσης και της ψυχικής υγείας. Αφορά κάθε άνθρωπο που φιλοσοφικά, επιστημονικά, νομοτελειακά αναζητά απαντήσεις και τροφοδοσία σκέψης σε βασικά ερωτήματα, επίκαιρα και μη. Αλλά εδώ έχει πολλά διαχρονικά επίκαιρα, μην τα αγνοείς, φίλε αναγνώστη.

    Εκδόσεις Ίκαρος. Σπουδαίο βιβλίο από έναν σπουδαίο επιστήμονα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Παιδικοί έρωτες
    Συγγραφέας: Αθανάσιος Αλεξανδρίδης
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Μάιος 2017
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Μαρία Συμεωνίδου
    Σχεδιασμός εξωφύλλου Ευτυχία Λιάπη
    Σελίδες: 192
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN:
    978-960-572-164-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular