More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΠειραιάς βαθύς, του Διονύση Χαριτόπουλου

    Πειραιάς βαθύς, του Διονύση Χαριτόπουλου

    Δε ξέρω. Αν δεν έχεις περπατήσει στους δρόμους του Πειραιά, αν δεν έχεις μιλήσει με κάποιον γέροντα σε κάποιο σκαλοπάτι των Μανιάτικων και της Αγιασοφιάς, αν δεν σκάλωσες σε κουβέντα με κάποιον λιμανίσιο γύρω από την γέφυρα των ρεμπετών στον Άι Διονύση που έβλεπες το τρένο για Λάρισα ή με κάποιον εργάτη στη Ρετσίνα και στου Δηλαβέρη, αν δεν χώθηκες σε στενό στα Ταμπούρια ή την Παλιά Κοκκινιά, αν δεν κυνήγησες μπάλα στο ταμπάκικο της Ευγένειας, αν δεν έκλεισε το σχολείο σου γιατί ο αέρας έφερε δώθε την μαυρίλα από τα φουγάρα της Δραπετσώνας ή την Ηλεκτρική της Ιχθυόσκαλας, αν δεν έζησες σε γειτονιά με χαμώσπιτα και χωματόδρομους όπου οι μισοί κάτοικοι να ήταν εν δυνάμει ήρωες αστυνομικού ρεπορτάζ, αν δεν ξέμεινες δίχως τρόλεϊ στην στροφή της Καστέλας και γύρισες ποδαράτο μια ώρα δρόμο λιμάνι, Αναπαύσεως… Αν τόσα κι άλλα τόσα μπορώ να γράψω, δεν ξέρω αν μπορείς να νιώσεις στο πετσί σου πόσο πραγματικές κι όχι διανθισμένες λογοτεχνικές ψείρες είναι οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στο “Πειραιάς Βαθύς”, το βιβλίο που ολοκληρώνει την Πειραιώτικη τριλογία του Διονύση Χαριτόπουλου.

    Με λόγο κοφτό, μεστό, θεατρικό, λόγο ζωντανό, με την πειραιώτικη και λιμανίσια αργκό να μπαινοβγαίνει στις αράδες του, ο συγγραφέας καταγράφει την τρανή παραβατικότητα και ανομία μερίδας πολιτών των περιχώρων και του γκραν Πειραιά, της Α’ και της Β’ που λένε οι εκλογικοί κατάλογοι, ιστορώντας ξεκαθαρίσματα, ρουφιανέματα και προδοσίες, φονικά και άλλα αποτρόπαια, μπεσαλίκια και πισώπλατα, πόρνες και σωματέμπορους, λέρες και όργανα της τάξης, συναλλαγές και συγκαλύψεις, αποπλανήσεις και σπιλώσεις υπολήψεων, ιστορίες ερωτικής παράκρουσης και διπλογκαστρειές, χασισοφάσεις και πυροβολισμούς σε χαμαιτυπεία, σπείρες και βρωμοδουλειές, νταήδες και φιλήσυχοι.

    Ξεψαχνίζοντας τις εφημερίδες, Πειραϊκές και πανελλήνιες, της εποχής, το ιστορικό αρχείο του Πειραιά και προφορικές μαρτυρίες παλαιών Πειραιωτών που έζησαν ή συμμετείχαν στα γεγονότα, ο αιχμηρός και αυθεντικός Διονύσης Χαριτόπουλος φέρνει στο φως τον Πειραιά που είδαμε όσοι είμαστε από τις γειτονιές του, που ακούσαμε από τους παλιότερους, τον Πειραιά που αντικρίζεις ακόμα και ως επισκέπτης με μάτια παρατηρητικά. Ο Δ. Χαριτόπουλος δεν ενδιαφέρεται να ηθικολογήσει, να κουνήσει το δάχτυλο και να δείξει τους κακούς και ανήθικους της εποχής. Κινείται πέρα από το καλό και το κακό, ιστορεί ξάστερα και παραστατικά, δεν συντάσσεται, δεν αποτάσσεται σατανάδες και μη.

    Οι ιστορίες του “Πειραιάς Βαθύς” διαβάζονται με μεγάλο ενδιαφέρον και δεν ασθμαίνουν πουθενά.

    Εκδόσεις Τόπος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πειραιάς βαθύς
    Συγγραφέας: Διονύσης Χαριτόπουλος
    Εκδόσεις: Τόπος, 2018
    Επιμέλεια: Δημήτρης Θάνας
    Συντονισμός παραγωγής: Τάσος Οικονομόπουλος
    Σελίδες: 240
    Μέγεθος: 12,5 Χ 20,5
    ISBN:
    978-960-499-242-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular