More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠερπατώ εις το δάσος, της Στέλλας Μιχαηλίδου (εικ.: Νίκος Κουμαριάς)

    Περπατώ εις το δάσος, της Στέλλας Μιχαηλίδου (εικ.: Νίκος Κουμαριάς)

    perpatocover2

    Το θεατρικό αυτό παραμύθι των εφτά εικόνων της Στέλλας Μιχαηλίδου πρωτοκυκλοφόρησε το 1996 από τον εκδοτικό οίκο Ελληνικά Γράμματα. Ευτυχώς για μας, επανεκδόθηκε το 2004 από τον Επόμενο Σταθμό σε μια επιμελημένη έκδοση, σκληρόδετο εξώφυλλο και cd. Αλλά ας τις πάρουμε τις εικόνες από την αρχή:

    Εικόνα πρώτη και μια παιδική φωνή ακούγεται να ρωτά “Και μετά… και μετά…;” και μετά ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα, σύμφωνα με την γιαγιά της ιστορίας. Όμως η παιδική φωνή επίμονη ξαναρωτά “Και μετά… και μετά…;” και φυσικά δεν έχει μετά γιατί κάπου εκεί τελειώνει το παραμύθι. Στο βιβλίο αυτό όμως εκεί ακριβώς είναι που αρχίζουν όλα. Κι ενώ η ηρωίδα είναι η Κοκκινοσκουφίτσα και αρχίζεις να σκέφτεσαι “όχι πάλι μία από τα ίδια!” μια ανατρεπτική περιπέτεια με χιούμορ, μπερδέματα και έξυπνη πλοκή ξετυλίγεται με φόντο το δάσος.
    “Ξεχάστε όσα ξέρατε, αλλά και μην ξεχνάτε.
    Σε παραμύθια, σ’ όνειρα μαζί μου να γυρνάτε.
    Μ’ αρέσουν τα μπερδέματα, μ’ αρέσει και η τάξη.
    Αν ίδιο γούστο έχουμε όλα θα παν εντάξει.”

    Μας προετοιμάζει ο αφηγητής για την παραμυθοσαλάτα που θα ακολουθήσει. Η γνωστή κι αγαπημένη κοκκινοφορεμένη ηρωίδα εμφανίζεται στη σκηνή. Έχει τρυπώσει στο παραμύθι της Σταχτοπούτας κι  έχει τρεις κακές αδερφές που την έχουν λιώσει στην… σφουγγαροταλαιπωρία. Στην επόμενη εικόνα η Κοκκινοσκουφίτσα το σκάει ρίχνοντας ψιχουλάκια, ενώ συναντάει τον Κοντορεβυθούλη και τα έξι… αόρατα αδέρφια του. Στην επόμενη σκηνή εμφανίζεται ο μαγικός καθρέφτης που λέει πάντα την αλήθεια και η Βασίλισσα με τη Μάγισσα μαμά της. Ο καθρέφτης λέει πως η ομορφότερη στον κόσμο είναι μια μικρή με κόκκινο σκούφο και η Βασίλισσα μεταμορφωμένη σε πλανόδια ψιλικατζού με δηλητηριασμένα μήλα ψάχνει και βρίσκει την Κοκκινοσκουφίτσα. Ακολουθεί ένας σπαρταριστός διάλογος ανάμεσα στις δύο ηρωίδες και τελικά η Κοκκινοσκουφίτσα πείθει την Βασίλισσα να δαγκώσει η ίδια το δηλητηριασμένο μήλο. Η Κοκκινοσκουφίτσα συναντιέται με έναν Βάτραχο που αποδεικνύεται… σκέτος βάτραχος, παρά τα φιλιά, ενώ τρεις δασοφύλακες εμφανίζονται και την φυλακίζουν ως ύποπτη εμπρησμού. Το θεατρικό παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου τελειώνει με την παρέμβαση της γιαγιάς. Α! ξεχάσαμε να σας πούμε για το λύκο… και μετά που λέτε… να διαβάσετε το βιβλίο αν θέλετε να μάθετε κι άλλα και σίγουρα θα το απολαύσετε όπως κι εμείς!

    Τα κλασικά παραμύθια που πλέκονται το ένα μέσα στο άλλο, καθώς και η πορεία ζωής κι αυτογνωσίας που υπονοεί το ταξίδι της Κοκκινοσκουφίτσας στο δάσος συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα παραμυθοσαλάτα τόσο για ανάγνωση, όσο και για παράσταση.
    Tο “Περπατώ εις το δάσος” άλλωστε γράφτηκε το καλοκαίρι του 1992 από τη Στέλλα Mιχαηλίδου ειδικά για την Πειραματική Σκηνή και διήνυσε με επιτυχία δύο συνεχείς θεατρικές περιόδους, σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή και κινησιολογία της Στέλλας Μιχαηλίδου. H ίδια η Σ. Μιχαηλίδου συμμετείχε και ως ηθοποιός στον ρόλο της μίας εκ των τριών κακών αδερφών πλάι στον Ιεροκλή Μιχαηλίδη στο ρόλο του αφηγητή και την Ελένη Δημοπούλου στο ρόλο της Κοκκινοσκουφίτσας. Έκτοτε το θεατρικό αυτό παραμύθι παίχτηκε και από άλλες θεατρικές ομάδες όπως και από τη  Ομάδα Ναυτίλος που δημιουργήθηκε από τον ηθοποιό Γεράσιμο Γεννατά και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Θανάση Χαλκιά. Μια γεύση από τις παραστάσεις μπορείτε να πάρετε πατώντας εδώ και εδώ
    Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούμε στο εξαιρετικό cd που συνοδεύει το βιβλίο σε μουσική του Κώστα Βόμβολου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Περπατώ εις το δάσος
    Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου
    Εικονογράφηση: Νίκος Κουμαριάς
    Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός, 2004
    ISBN: 978-960-8259-04-1

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular