More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠηγαινέλα στα σύννεφα, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    Πηγαινέλα στα σύννεφα, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    phgainela_sta_synnefa_cover

    Όταν βγήκε ο ήλιος άρχισε το παραμύθι…
    Ένα παραμύθι γεμάτο εικόνες και χρώματα! Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη. Ήρωας της ιστορίας είναι ο Αλέκος. Ένα παιχνίδι των παιδικών του χρόνων, γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι μακριά από την πραγματικότητα. Από το παράθυρό του βλέπει έξω. Η πόλη έχει αλλάξει. Χιλιάδες πουλιά έχουν εμφανιστεί κρύβοντας τον ουρανό και δημιουργώντας μια χρωματική πανδαισία. Όταν τα πουλιά φεύγουν, έρχονται τα όνειρα κι η αγάπη που διώχνει τη μοναξιά. Τώρα πια ο Αλέκος βλέπει σκάλες παντού. Δε διστάζει να σκαρφαλώσει. Δε διστάζει να παίξει με τα σύννεφα, να αφεθεί στη μαγεία των τοπίων. Κι όταν φτάνει η ώρα της επιστροφής, η σκάλα πέφτει στη θάλασσα. Τότε χιλιάδες παλιά παιχνίδια μπαίνουν στη σειρά δημιουργώντας μια γέφυρα για τη γη. Ο Αλέκος καβάλα στο άλογό του, σαν άλλος Δον Κιχώτης, ξεκινάει να πει το τραγούδι των παιχνιδιών. “Ξωπίσω του πήγαιναν καινούρια σύννεφα και το λεωφορείο ήταν γεμάτο πουλιά.”

    Το βιβλίο “Πηγαινέλα στα Σύννεφα”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συμπληρώνει τη σειρά: «Αν διάβαζα… ποιητές της γενιάς του ’30”. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος εμπνέεται από τους στίχους των μεγάλων ποιητών της γενιάς του ’30 και δημιουργεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ιστορίες. Οι συμβολικές εικόνες των ποιημάτων του Γιώργου Σαραντάρη ενέπνευσαν τον Αλέξη Κυριτσόπουλο, ο οποίος δημιούργησε ένα τρυφερό, ‘ταξιδιάρικο” βιβλίο. Ο δημιουργός αν και επιλέγει την τριτοπρόσωπη αφήγηση, είναι μάλλον και ο ήρωας της ιστορίας, ο Αλέκος. Μας κάνει τη χάρη και μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι με σταθμούς τον κόσμο που έπλασε με αφορμή τους στίχους του ποιητή. Ένα ταξίδι στο όνειρο και τη χαμένη παιδικότητα. Εκεί που χωρούν όλα. Εκεί που χωρά η αλήθεια, η αγάπη και το όνειρο. Το κείμενο της ιστορίας είναι σύντομο. Άλλωστε αποτελεί μόνο την αφορμή για να γνωρίσουμε έναν σημαντικό αλλά όχι και τόσο γνωστό ποιητή, η συμβολή του οποίου είχε αναγνωριστεί και από τον Ο. Ελύτη. Ο αναγνώστης εξάλλου, στο τέλος του βιβλίου μπορεί να βρει μερικά αντιπροσωπευτικά ποιητικά δείγματα από το έργο του Γ. Σαραντάρη. Η εικόνες του βιβλίου λένε φυσικά πολύ περισσότερα από τα λόγια. Αναγνωρίσιμο ύφος, παιχνιδιάρικες σχεδόν “απείθαρχες” φόρμες και η χρωματική πανδαισία συνοψίζουν τα χαρακτηριστικά των εικόνων του βιβλίου. Η αγαπημένη τεχνική του Αλέξη Κυριτσόπουλου, το κολάζ, εμφανίζεται σε αρκετές από τις σελίδες. Κοιτάζοντάς τες μπαίνεις στον πειρασμό να φανταστείς ότι αφαιρείς ένα μικρό κομμάτι. Όμως κάθε κομμάτι είναι βαλμένο στη δική του μοναδική θέση και κάθε απώλεια θα σήμαινε τη διατάραξη μιας απόλυτης ισορροπίας. Ξεχωρίσαμε τη δισέλιδη απεικόνιση της νεραντζιάς τη νύχτα!
    Μας μάγεψε και το δισέλιδο το οποίο παρουσιάζει τον ήρωα να κοιτάζει από το παράθυρό του το αντικρινό δέντρο που έχει γεμίσει πουλιά. Αυτό το δισέλιδο θα μπορούσε να αποτελέσει μια ολόκληρη δραστηριότητα στις τάξεις μας με τα παιδιά. Είναι ο ήρωας που κοιτάζει και σκέφτεται, άραγε τι; Τα δυο παιδιά που κρυφοκοιτάζουν με τη σειρά τους μισοκρυμμένα, τα χρωματιστά πουλιά και το μοναχικό λευκό πουλί… Πολλά βλέμματα, πολλές οπτικές.  Μια γεύση από το βιβλίο μπορείτε να πάρετε πατώντας εδώ

    Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν ακόμα τρία βιβλία: Λίγο ακόμα… ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη (Περιλαμβάνεται στη λίστα των WhiteRavens). Βεγγαλικά… ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου (Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα, Κύκλος Ελληνικού Παιδικού βιβλίου,2013, Βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά του περιοδικού Αναγνώστης,2013, Κρατικό Βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου, 2013). Οι περιπέτειες της Ρόζας… ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.

    Τα ζωγραφικά έργα του Αλέξη Κυριτσόπουλου που είναι εμπνευσμένα από τα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη παρουσιάζονται στην Γκαλερί Σκουφά ως τι 30 Νοεμβρίου 2015. Πρόκειται για τη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Α. Κυριτσόπουλου με τίτλο “Στο Πάρκο”.”Μερικές ζωγραφιές μπήκαν σε μια σειρά και συνέθεσαν ένα παραμύθι με τίτλο Πηγαινέλα στα Σύννεφα, εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη (Εκδόσεις Ίκαρος –Μουσείο Μπενάκη). Δεν χωρούν όλες αυτές οι ζωγραφιές σε ένα παραμύθι. Επί πλέον ζητούσαν να αναπνεύσουν στις πραγματικές τους διαστάσεις. Έτσι εκτίθενται κατάμονες κι ελεύθερες στην γκαλερί. Ό,τι αντήχησε από τα ποιήματα έχει βυθιστεί στην σιωπηλή λάμψη των χρωμάτων.” Έχοντας διαβάσει το βιβλίο, η έκθεση ήταν ένα όμορφο κυνήγι θησαυρού. Αλλά και αντίστροφα βλέποντας την έκθεση σου δημιουργείται η επιθυμία να ακολουθήσεις και το “πηγαινέλα” του βιβλίου. Πηγαίνοντας στην έκθεση έχει κανείς την ευκαιρία να δει και να θυμηθεί πολλές αγαπημένες δημιουργίες του Α. Κυριτσόπουλου μεταξύ των οποίων δίσκοι και βιβλία. Αξίζει να οδηγηθείτε ως εκεί.

    ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ, Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673
    Τηλ.: 210-3643025, 210-3603541
    Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο 10:00-15:30, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10:00-15:30 & 17:30-21:00
    Ε-mail: info@skoufagallery.gr
    website: www.skoufagallery.gr

     Όταν μετανοιώσουν οι άνθρωποι
    θα είναι αργά; όχι δεν θα
    είναι αργά για να φορέσουμε
    την αλήθεια και να ζήσουμε
    ξανά αρχίζοντας από την παιδική
    μας ηλικία. Αρκεί να μην έχουμε
    ξεχάσει που την κρύψαμε. Αν
    συμβεί κάτι τέτοιο, τότε δεν
    θα χωράει ντροπή. Θα παρακαλέσουμε
    τα παιδιά να μας 
    οδηγήσουν απ΄ το χέρι. Σωτηρία
    υπάρχει πάντοτε.

    (Γ. Σαραντάρης)
    Αντιγραφή του Αλέξη Κυριτσόπουλου για το βιβλίο του Πηγαινέλα στα σύννεφα

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πηγαινέλα στα σύννεφα
    Συγγραφέας: Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Εικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Εκδόσεις: Ίκαρος, 2016
    ISBN: 978-960-572-076-6

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular