More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΠινόκιο, ο βασιλιάς των παρανόμων, του Έντουαρντ Μπέρι

    Πινόκιο, ο βασιλιάς των παρανόμων, του Έντουαρντ Μπέρι

    Ο αλλεργικός στα βιβλία Μίστερ Ζάργκο, πρόεδρος της Zargo Multitech Corporation, προσπαθεί να καταστρέψει τις σπουδαιότερες κλασικές ιστορίες που εμφανίστηκαν ποτέ στα ράφια των βιβλιοπωλείων και τελικά να εξαφανίσει τη λογοτεχνία. Κάπως έτσι, ένα πιστόλι λέιζερ (!) βρέθηκε στα χέρια του Κάπτεν Χουκ με το οποίο προσπαθεί να ξεκάνει τον Πήτερ Παν, ένας γκρινιάρης νάνος κάνει άνω κάτω όλη την ιστορία και γίνεται  σωματοφύλακας και ξιφομάχος στη φρουρά του καρδινάλιου Ρισελιέ, ένας τερατώδης δράκος από τη Λα Μάντσα επιτέθηκε στον Δον Κιχώτη και ένα Άσπρο Κουνέλι απήχθη από μια τρομερή μούμια στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.

    Τώρα είναι η σειρά του Πινόκιο να δεχθεί την επίθεση του Ζάργκο. Στέλνει ένα τρένο με ληστές και παρανόμους από την αμερικανική Άγρια Δύση κατευθείαν στην Ιταλία και την  ιστορία του Πινόκιο, ο οποίος από αξιαγάπητος γίνεται ένας εγκληματίας, επικεφαλής συμμορίας της οποίας ξεπάστρεψε τον αρχηγό. Πώς συνδέεται αυτή η επίθεση με εκείνη στο βιβλιοπωλείο Σεβάχ στην Πράγα, τι ρόλο παίζουν ο κριτικός λογοτεχνίας Λιέο Γκούτενμπεργκ και ο επιθεωρητής Γουατσόφσκι και τι επινόηση είναι αυτή η Σκοτεινή Πριγκίπισσα που υπερασπίζεται το καλό και το δίκαιο; Θα μπορέσουν η Άλµπα και ο Ντιέγκο να σώσουν την ιστορία του Πινόκιο, να σταματήσουν τον Ζάργκο και να σώσουν οριστικά τις Αθάνατες Ιστορίες ή ο παντοδύναμος Ζάργκο θα έχει τον τελευταίο λόγο;

    Το λογοτεχνικό δίδυμο Πιερντομένικο Μπακαλάριο και Εντουάρντο Χάουρεγκι ή πιο γνωστοί στο παρόν εγχείρημα με το ψευδώνυμο Έντουαρντ Μπέρι, ολοκληρώνουν τον φόρο τιμής στις αθάνατες ιστορίες με τρόπο εξίσου διασκεδαστικό και συναρπαστικό με τα προηγούμενα βιβλία.

    Οι Έντουαρντ Μπέρι κατάφεραν να προσεγγίσουν την ουσία και το ηθικό βάθος σπουδαίων βιβλίων (εν προκειμένω τον Πινόκιο), να αναδείξουν τις βαθύτερες αξίες που διαπερνούν τον διάσημο ξύλινο μεγαλομύτη ήρωα, να αποκωδικοποιήσουν αρκετά διασκεδαστικά τα κρυμμένα κομμάτια του και να παραδώσουν ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που ολοκληρώνει μια μεγάλη περιπέτεια καταστροφής και διάσωσης της λογοτεχνίας.

    Όταν ρωτήσαμε τον Εντουάρντο Χάουρεγκι για τους ορατούς ή κρυμμένους κινδύνους στην παιδική λογοτεχνία σήμερα, είχε πει το εξής.
    “Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ είναι ουσιαστικά μια μεταφορά του τι συμβαίνει σήμερα. Ο κύριος Ζάργκο υπάρχει. Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία είναι υπέροχη, μας δίνει πολλά αλλά μας παίρνει και πολλά. Και δεν συνειδητοποιούμε ότι τα χάνουμε συνήθως. Ένα από τα πιο κρίσιμα πράγματα που χάνουμε είναι η ενσυναίσθησή μας. Μια ανησυχητική έρευνα που διεξήχθη σε σχολεία έδειξε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν λιγότερη διαπροσωπική και διαδραστική επικοινωνία. Όλα δουλεύουν μέσα από τις οθόνες, μηνύματα και όλα αυτά. Δεν αναπτύσσουν ενσυναίσθηση. Δεν συνειδητοποιούν καν τι προκαλούν σε άλλα παιδιά όταν γράφουν τόσο σκληρά μηνύματα. Η ανάγνωση βιβλίων είναι, ασφαλώς, ένας υπέροχος τρόπος καλλιέργειας της ενσυναίσθησης. Άρα, η εκ του σύνεγγυς επικοινωνία και η ανάγνωση βιβλίων πρέπει να διασωθούν, να προστατευθούν από όλους μας, καθώς ο σημερινός είναι ένας ανησυχητικός κόσμος, αφού οι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση όπως συνήθιζαν άλλοτε.”

    Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ δεν είναι απλό βιβλιοπρότζεκτ (αντιεμπορικό φοβούμαι και εύχομαι να μην είναι έτσι). Εμπεριέχει μια συγκαλυμμένη σάτιρα, ένα διαρκές καυστικό σχόλιο που ανιχνεύει τον φαύλο κύκλο του σήμερα, εντός και εκτός λογοτεχνίας. Κυρίως έξω της.

    Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πινόκιο, ο βασιλιάς των παρανόμων
    Τίτλος σειράς: Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ
    Συγγραφέας: Εντουάρντο Χάουρεγκι, Πιερντομένικο Μπακαλάριο(μαζί αποτελούν τον Εντουάρντ Μπέρι)
    Εικονογράφηση: Στέφανο Τουρκόνι
    Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάρτιος 2019
    Επιμέλεια έκδοσης: Θοδωρής Τσώλης
    Προσαρμογή εξωφ.: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 264
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-1570-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular