More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠοιος θα γίνει αρχηγός; της Λιάνας Δενεζάκη

    Ποιος θα γίνει αρχηγός; της Λιάνας Δενεζάκη

    Είναι η ιστορία του δάσους της Χαράς αυτή. Ή όπως το έλεγαν παλιά του δάσους της Φοβέρας. Γιατί παλιά, σε αυτό το καταπράσινο δάσος, οι Ασβοί δεν έπαιζαν με τα άλλα ζώα, ο Ελέφαντας κατάβρεχε όποιον περνούσε από μπροστά του, η Μαϊμού πετούσε μπανανόφλουδες στους περαστικούς και κανείς δεν ήταν χαρούμενος! Ο λόγος; Τα μεγαλύτερα ζώα τρόμαζαν και φοβέριζαν τα μικρότερα κι εκείνα με τα σειρά τους τρόμαζαν και φοβέριζαν τα ακόμα πιο μικρά. Φαύλος κύκλος της… Φοβέρας. Ώσπου ένα πρωί, ο Λαγός τούς κάλεσε όλους σε συμβούλιο για να βρουν μια λύση και ως το απόγευμα ήρθαν όλα στο ξέφωτο του δάσους. Σκέτη καταστροφή και το συμβούλιο, ο ένας διέκοπτε τον άλλον, φώναζαν, τσακώνονταν, χαμός! Τα πράγματα χειροτέρεψαν, όταν σ’ ένα νούφαρο στη λίμνη άνθισε ένα… στέμμα. Ένα στέμμα που το ήθελαν -σχεδόν- όλοι. “Σταματήστε” φώναξε τότε η Κουκουβάγια. “Όποιος θέλει να γίνει αρχηγός, να κάνει ένα βήμα εμπρός!” τους είπε. Κι έκαναν όλοι ένα βήμα μπρος. Μα η Κουκουβάγια δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

    Η Λιάνα Δενεζάκη παίρνει ένα θεμελιώδες πρόβλημα στις κοινωνίες των μικρών και των μεγάλων (μην νομίζουμε ότι αυτοί τα έχουν λύσει αυτά τα θέματα), το τοποθετεί παραμυθικά σε μια τυπική κοινωνία μικρών και μεγάλων όπου ο εκφοβισμός και η κυριαρχία βάσει μεγέθους και ρώμης αποτελούν μοναδικό κώδικα επικοινωνίας και συνομιλώντας διακειμενικά με τον κλασικό μύθο του παππού Αισώπου “Μαϊμού και Αλεπού”, συνθέτει μια σχεδόν φιλοσοφική απάντηση στο άτυπο ερώτημα “ποια είναι η θέση του καθενός στην κοινωνία, στην ομάδα”; Κι όλοι βρίσκουν τη θέση τους.

    Παραμύθι με το μοτίβο των κλασικών γραμμένο, με την ρεαλιστική, εκφραστική εικονογράφηση της δημιουργού και τα μηνύματα-αξίες για την διεκδίκηση της θέσης του αρχηγού, της συνεργασίας και του εκφοβισμού να αποτυπώνονται με τον τρόπο των παλιών παραμυθιών.

    Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ποιος θα γίνει αρχηγός;
    Συγγραφέας: Λιάνα Δενεζάκη
    Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
    Εκδόσεις: Κίτρινο Πατίνι, Δεκέμβριος 2018
    Μετάφραση: Βάσια Αντωνοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-618-83354-7-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular