More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠορτοκαλάδα Σλουρπ! του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Πορτοκαλάδα Σλουρπ! του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    “Την ήθελα αυτή την πορτοκαλάδα.
    Σλουρπ!
    Ναι, το ήξερα πως ήταν με ανθρακικό
    και πως οι γονείς μου δεν θα μου επέτρεπαν να την πιω,
    αλλά εγώ θα προσπαθούσα να τους πείσω.”

    Ήρωας του βιβλίου, ένα μικρό αγόρι που μπλέκει σε περιπέτειες με αφορμή  τη μεγάλη του επιθυμία να πιει μια πορτοκαλάδα. Αν αναρωτιέστε τι κακό έχει μια πορτοκαλάδα που έχει στύψει η μητέρα από φρέσκα πορτοκάλια, όχι δεν εννοούμε το φρέσκο χυμό αλλά μια πορτοκαλάδα με ανθρακικό, που οι γονείς του είχαν απαγορέψει ρητά…

    Είναι αλήθεια ότι όταν κάτι είναι απαγορευμένο φαντάζει μαγικό στα μάτια ενός μικρού παιδιού. Όμως σχεδόν πάντα υπάρχει ένα πρόσωπο από το οικείο περιβάλλον που καλομαθαίνει τα παιδιά είτε είναι παππούς, γιαγιά, θείος, θεία ή νονοί κτλ.
    Στην προκειμένη περίπτωση η θεία του μικρού, φροντίζει να ικανοποιήσει την επιθυμία του καθώς στα γενέθλια του, του κάνει δώρο μαζί με ένα παιχνίδι  όλα τα «απαγορευμένα»μπισκότα,καραμέλες και μια πορτοκαλάδα.
    Φυσικά δεν είναι μια οποιαδήποτε πορτοκαλάδα, είναι πορτοκαλάδα Σλούρπ με ανθρακικό. Η μαμά μόλις βλέπει την απαγορευμένη πορτοκαλάδα, αγριοκοιτάζει  τη θεία και τη βάζει στο ψυγείο. Με αυτή την κίνηση κάνει την πορτοκαλάδα υπενθυμίζει τον κανόνα ότι τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν αναψυκτικά.
    Το μυαλό του μικρού, είναι συνεχώς στην ιδέα πως θα αποκτήσει την πορτοκαλάδα, χωρίς φυσικά να τον πάρουν χαμπάρι οι υπόλοιποι στο σπίτι. Είναι διατεθειμένος να φάει όλο το φαγητό του και να μη γκρινιάξει, ώσπου αντικρίζει ένα πιάτο με μπάμιες να τον περιμένει στο τραπέζι… Πρέπει να δράσει γρήγορα και τότε χτυπά το κουδούνι…
    Κι αν αυτή η σκηνή σας θυμίζει κάποιους κανόνες που προσπαθείτε να βάλετε στα παιδιά σας για την υγιεινή διατροφή, σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε τη συνέχεια της ιστορίας.

    Ο Βασίλης Κουτσιαρής, συγγραφέας και δάσκαλος περιγράφει με χιούμορ μια σειρά ατυχών καταστάσεων με αφορμή μια «απαγόρευση» για παιδιά και τα όρια που προσπαθούν να θέσουν οι γονείς στην επιθυμία των παιδιών τους για αναψυκτικά. Φυσικά η ιστορία δεν κινείται στα πλαίσια του διδακτισμού και δεν αναπαράγονται φράσεις κλισέ για το πόσο ανθυγιεινά είναι τα αναψυκτικά. Η μητέρα με ένα βλέμμα και με γρήγορες κινήσεις απομακρύνει το αναψυκτικό, χωρίς να το εξαφανίσει. Η επιλογή είναι καθαρά στο παιδί …

    Η ευφάνταστη εικονογράφηση με τις καρτουνίστικες φιγούρες, ανήκει στην Ναταλία Καπατσούλια. Ένα μπουκάλι με πορτοκαλάδα  Σλουρπ, είναι ο πειρασμός για το μικρό μας ήρωα και θα ανακαλύψετε μέσα στις σελίδες του βιβλίου να αλλάζει χέρια…
    Ξεχωρίσαμε την σκηνή που αποκαλύπτεται  ο μικρός και με αθώο βλέμμα σωστού αγγέλου, καταφέρνει να ηρεμήσει τη θυμωμένη μαμά. Ο μικρός καταλαβαίνει το λάθος του και προτιμά να ζητήσει συγγνώμη.  Η πορτοκαλάδα που τόσο επιθυμούσε μάλλον δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του.  Αν τύχει να δοκιμάσετε την πορτοκαλάδα Σλουρπ, προσοχή γιατί ίσως εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα του ανθρακικού!

    Η ιστορία μπορεί ν αποτελέσει μια θαυμάσια αφορμή για συζήτηση στην τάξη για την υγιεινή διατροφή και τις απαγορευμένες τροφές και τα αναψυκτικά. Το βιβλίο ανήκει στην σειρά Μικροί  Ήρωες σε Μεγάλες Σκανταλιές και κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:32|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    “Η «Πορτοκαλάδα Σλουρπ» είναι μια αστεία ιστορία που φτάνει στον στόχο της χωρίς να διδάσκει. Κάθε μικρό παιδί μπορεί να μπλέξει σε περιπέτειες από μια αστεία αφορμή, στην περίπτωσή μας από ένα κουτάκι πορτοκαλάδας με ανθρακικό.

    Το βιβλίο εγκαινιάζει μια καινούρια σειρά στην Ελληνοεκδοτική με τίτλο «Μικροί Ήρωες σε Μεγάλες Σκανταλιές»  και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό! Στην ίδια σειρά θα ακολουθήσουν άλλες δυο ιστορίες μου με ανάλογο ύφος αλλά διαφορετικούς βέβαια ήρωες.”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πορτοκαλάδα Σλουρπ!
    Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
    Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
    Επιμέλεια έκδοσης: Γιώτα Γκότση
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Ιούλιος 2018
    Γραφ. επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής, Ε. Χρηστίδη, Λ. Βίλα
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 15 Χ 22
    ISBN: 978-960-563-235-9

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular