More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠού πήγε η Ιωάννα, μαμά; της Γαρυφαλιάς Τεριζάκη

    Πού πήγε η Ιωάννα, μαμά; της Γαρυφαλιάς Τεριζάκη

    Τίτλος: Πού πήγε η Ιωάννα, μαμά;
    Συγγραφέας: Γαρυφαλιά Τεριζάκη
    Εικονογράφηση: Βούλα Παρασκευά
    Εκδόσεις: Οσελότος
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 19 Χ 21
    ISBN: 978-960-5641-82-5

    ioanna_cover

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Πού πήγε η Ιωάννα, μαμά; Αυτή είναι η ερώτηση της Παναγιώτας. Μια ερώτηση με άγχος κι αγωνία, με πόνο και θλίψη, με αγάπη και όνειρο ντυμένη. Η Ιωάννα κάπου έχει πάει. Ναι…είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε ένα παιδί το θάνατο, την απώλεια. Κι η μαμά θα αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο με τρόπο μοναδικό.

    Θα παίξουν κρυφτό. “Γιατί; Μήπως κρύφτηκε η Ιωάννα και θα ψάξουμε να τη βρούμε;” Ναι! Κατά κάποιο τρόπο κρύφτηκε. Στις λέξεις, τα τραγούδια, τη θάλασσα, τις συνήθειες που είχαμε μαζί της. Μέσα από το ιδιότυπο αυτό κρυφτό που σκαρώνει η μαμά της, η Παναγιώτα θα βρίσκει παντού μπροστά της την Ιωάννα. Όχι! Δεν τη βλέπει! Κι αυτό είναι πρόβλημα για τα μικρά παιδιά, να μη βλέπουν κάτι και να καλείς να το βιώσουν και να το αισθανθούν. Όμως, η Ιωάννα είναι παντού. Είναι στην καρδιά μας αφού την αγαπήσαμε. Είναι στη μνήμη μας αφού τη θυμόμαστε συνέχεια. Είναι στις λέξεις που λέγαμε μαζί της και στα παρατσούκλια (απίστευτο αυτό το “Μουτσουνολόγιο” που τη φώναζε η Ιωάννα). Είναι στις στιγμές, στα χρώματα, στις κάρτες, στα σύννεφα, εκεί απ’ όπου ελεύθερη πετά και όλα τα αγναντεύει. Είναι παντού αφού υπήρξε κομμάτι της καρδιάς και του μυαλού μας.

    Το εξαιρετικά δύσκολο θέμα της απώλειας διαπραγματεύεται η ιστορία της Γαρυφαλιάς Τεριζάκη. Με τρόπο ποιητικό και συνάμα ανθρώπινο, συγκινητικό αλλά και χρηστικό για μια παιδική ψυχή, ο απών, γίνεται από κομμάτι της θλίψης και του πόνου μας, μέρος της ζωής που εμείςε συνεχίζουμε στον κόσμο των ορατών. Γιατί, τώρα που το σκέφτομαι, πώς αλλιώς να διαχειριστείς κάτι τόσο μεγάλο αν δεν βάλεις την ποίηση, το ταξίδι και το παραμύθι στην υπηρεσία του σκοπού σου; Είναι τα μόνα που μπορούν να το καταφέρουν άλλωστε αφού τα σκέτα λόγια παραηγοριάς συνήθως είναι επιβαρυντικά.
    Όμορφες εικόνες, η μνήμη κι η καρδιά παρούσες παντού κι η απώλεια περνά τη δύσκολη ατραπό της συνειδητοποίησης και της απόφασης. “Δεν είναι πια εδώ μαζί μας, αλλά…είναι”. Που σημαίνει…είναι πάντοτε εδώ όσοι αγαπήσαμε κι απλά δεν τους βλέπουν τα μάτια που έχουμε στο κεφάλι μας αλλά εκείνα που κουβαλά η μνήμη, η σκέψη, η καρδιά.

    Πολύ ιδιαίτερη, μέσα στα χρώματα και τα σχήματά της, η εικονογράφηση της Βούλας Παρασκευά, δίνει την αίσθηση πολλών εικόνων και στοιχείων μέσα σε μία, ένα πολύχρωματικό καρέ που δίνει στην ιστορία μια εικαστική προέκταση, θεωρητικά δύσκολα κατορθωτή.

    Από τις εκδόσεις Οσελότος.

     

    Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ***

    Η Γαρυφαλιά Τεριζάκη γεννήθηκε το 1972 στην Καλαμάτα. Είναι νηπιαγωγός και ζει με την οικογένειά της στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας όπου και έχει οργανική θέση στο 1ο Νηπιαγωγείο. Παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες, κάποιες φορές και ως εισηγήτρια. Το 2008 συμμετείχε στη συγγραφή και εικονογράφηση της περιβαλλοντικής ιστορίας “Το μυστικό της πειναλόπης” εκδόσεων του ΚΠΕ Καλαμάτας και το 2009 στη συγγραφή του τόμου “Περιβαλλοντικές Αναζητήσεις και προβληματισμοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Μεσσηνίας” των ίδιων εκδόσεων. Έχει γράψει αρκετές ιστορίες αλλά το “Πού πήγε η Ιωάννα, μαμά;” είναι η πρώτη που εκδίδει. Κάθε χρόνο αναλαμβάνει Καινοτόμα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων και ως εθελόντρια εκπαιδευτικός συνεργάζεται με περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις συντονίζοντας εθελοντικές δράσεις. Από το 2012 είναι εθελόντρια εκπαιδευτικός της Unicef. Εμπνέεται από τον τρόπο σκέψης των παιδιών και έχει συνειδητοποιήσει ότι ως νηπιαγωγός και μητέρα δημιουργεί στα παιδιά αναμνήσεις, βιώματα, που θα τα ακολουθούν σε όλη την ενήλικη ζωή τους.

    ***

    Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

    ***

    Η Βούλα Παρασκευά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, φοίτησε στην Ανώτατη Σχολη Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνων στο  Αριστοτέλειο  Πανεπιστημιο  Θεσσαλονίκης. Σπούδασε  στο  τμήμα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου και  αποφοίτησε  με τον  Κυριάκο Κατζουράκη. Έζησε  στην  Βαρκελώνη οπου παρακολούθησε  μαθηματα σκηνογραφίας  για το  σινεμά  στη  σχολή  El plato de cinema. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης. Παράλληλα εχει επιμεληθεί σκηνογραφικά διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Ασχολείται με την ζωγραφική και παρουσιάζει τη δουλειά της μέσα από εκθέσεις που συμμετέχει.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular