More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΠού το πάει η λιτότητα; 127 δημόσιες βιβλιοθήκες έκλεισαν σε ένα χρόνο...

    Πού το πάει η λιτότητα; 127 δημόσιες βιβλιοθήκες έκλεισαν σε ένα χρόνο στην Μ. Βρετανία

    Την ώρα που στην Ελλάδα των μνημονίων και των 8 και πλέον χρόνων λιτότητας, το βιβλίο φυτοζωεί αλλά κανείς δεν τολμά να πειράξει τις βιβλιοθήκες, πολλές από τις οποίες προβαίνουν σε θαυμάσιες δράσεις), στην Βρετανία όπως γράφει ο Guardian έκλεισαν 127 δημόσιες βιβλιοθήκες μόνο το 2017 σε Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία, ενώ οι εθελοντές που προσφέρουν σε αυτές τις υπηρεσίες τους αυξήθηκαν κατά 3.000, φτάνοντας τους 51 χιλιάδες, την ώρα που 712 υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης παραιτήθηκαν, συνταξιοδοτήθηκαν ή απολύθηκαν από τις μισθωτές τους θέσεις σε βιβλιοθήκες.

    Το Brexit και οι πολιτικές λιτότητας διαπερνούν όλη την κοινωνική δομή της μεγαλονήσου ακουμπώντας τομείς που δε θα πίστευες μέχρι πρότινος. Στη Βρετανία, πάντως, το πράγμα δουλεύει πιο αποκεντρωμένα απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Οι αποφάσεις του κλεισίματος βιβλιοθηκών βαραίνουν περισσότερο τις τοπικές αρχές που προχωρούν σε ταχείες περικοπές στους προϋπολογισμούς τους με εύκολο θύμα τις βιβλιοθήκες. Η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, ενώ μόλις πέρσι οι δαπάνες για τις βιβλιοθήκες μειώθηκαν κατά £ 30εκ, ενώ οι 10 βιβλιοθήκες που λειτουργούσαν με εθελοντές το 2010 έγιναν… 500 πέρσι. Οι τοπικές κοινότητες

    Η τάση που διαφαίνεται και συζητείται ήδη στη Μ. Βρετανία είναι το κλείσιμο ή η εθελοντική λειτουργία πολλών περιφερειακών, επαρχιακών και μικρών βιβλιοθηκών και η συνέχιση της στήριξης των μεγάλων βιβλιοθηκών των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς στις πρώτες καταλογίζονται κακοδιαχείριση και λάθος λειτουργία (αναλογία υπαλλήλων, ώρες εργασίας κ.α.). Τη στιγμή που οι επισκέπτες των βιβλιοθηκών μειώθηκαν φέτος κατά 10 εκατομμύρια, οι τρεις δημοφιλέστερες βιβλιοθήκες στη Βρετανία – η κεντρική βιβλιοθήκη του Μάντσεστερ και οι βιβλιοθήκες του Γουέμπλει και του Γούλβιτς Σέντερ στο Λονδίνο – προσέλκυσαν το 2017 πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

    Η Βρετανία βλέπει ένα κύμα να έρχεται κατά πάνω της. Μια χώρα με τέτοια παράδοση στο βιβλίο, έχει και τις αντίρροπες δυνάμεις, εκείνες που ζητούν καλύτερες υπηρεσίες και βιβλιοθήκες. Θα δούμε…

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular