More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας, της Μαρίας Ανδρικοπούλου

    ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας, της Μαρίας Ανδρικοπούλου

    Το ELNIPLEX προδημοσιεύει ένα εκτενές απόσπασμα από το βιβλίο “Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας” της Μαρίας Ανδρικοπούλου που κυκλοφορεί στα τέλη Μαρτίου από τις εκδόσεις Καλέντης.

    Διαβάζεται σε 12′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 10-15) – Λογοτεχνία… γνώσεων

    Τον Ιανουάριο του 1828 η Αίγινα υποδέχεται, με ενθουσιασμό και ελπίδα, τον πρώτο Κυβερνήτη της ελληνικής πολιτείας, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο «πρώτος Ελλήνων Έλλην», ο κομιστής παρηγοριάς παρέμεινε στο νησί δύο περίπου χρόνια, σχεδιάζοντας άοκνα το μέλλον του Έθνους. Η αγάπη του για την πατρίδα έφερε καρπούς και η δυστυχία του λαού βρήκε στο πρόσωπό του καταφυγή. Ταξιδεύουμε μαζί με τον Κυβερνήτη στον χρόνο και τον συντροφεύουμε στον μοναχικό του δρόμο, καθώς ακούμε τη δική του φωνή: «Η γη είναι καμένη από τα φουσάτα του Ιμπραήμ, τα χωράφια παραμελημένα, αφού οι δουλευτές τους είχαν πάρει τα όπλα, και ο λαός εξαθλιωμένος από τις κακουχίες και την πείνα. Μα αυτό είναι δουλειά μου να το αλλάξω, να πατάξω τη σιτοδεία, να κάνω τον χέρσο τόπο γόνιμο…»

    «Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας» της Μαρίας Ανδρικοπούλου είναι το τέταρτο βιβλίο στη σειρά Μικρές ιστορίες για Μεγάλα γεγονότατων εκδόσεων Καλέντη. Βασισμένο στην επιστολογραφία του, φιλοξενεί τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, «με τη δική του φωνή και με τον τρόπο που πέρασε στην ιστορική μας μνήμη, δοσμένος ολόψυχα στην σκοπό του», σημειώνει η Βασιλική Τζόκα, η οποία διευθύνει τη σειρά. «Ο φραγκοφορεμένος Κερκυραίος, η ασκητική, ανεπιτήδευτη μορφή, σε ένα γραφείο στο αρχοντικό του Βούλγαρη στην Αίγινα, βλέπει από το παράθυρο τα πρώτα γεώμηλα να φυτρώνουν και δίνει μάχες με τον λόγο του, ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στο όραμά του για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Λόγος και πράξη ταυτίζονται στο πρόσωπό του, γεγονός που ομολογούν οι φλογεροί υποστηρικτές του αλλά και οι σφοδροί πολέμιοί του». Το βιβλίο επικεντρώνεται στην άφιξη του Κυβερνήτη και την παραμονή του στην Αίγινα, όπου είχε μεταφέρει την καθέδρα του κράτους. Η συγγραφέας επέλεξε την αφήγηση με τη μορφή ημερολογιακών σημειώσεων για να δώσει φωνή στις σκέψεις του Καποδίστρια. Η μοναχική αλλά επιβλητική φιγούρα του, που αποτυπώνεται με την ιδιαίτερη ματιά του Φίλιππου Φωτιάδη, γίνεται πιο οικεία, καθώς οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από τον εμπνευστή τους. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου μάς παρακινεί να ακολουθήσουμε «τα χνάρια του», κάνοντας ένα μικρό οδοιπορικό στις πόλεις στις οποίες έζησε και άφησε το ίχνος του ανεξίτηλο στον χρόνο.

    Η Μαρία Ανδρικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει από παιδί στο κέντρο της πόλης. Κατάγεται από την ορεινή Φθιώτιδα και τις Κυκλάδες. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Εργάζεται πολλά χρόνια ως διοικητικό στέλεχος σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Σπούδασε κλασική φιλολογία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στην πολιτιστική πολιτική, διοίκηση και επικοινωνία (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια επιμέλειας κειμένων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Άρθρα της σχετικά με το αρχαίο δράμα έχουν δημοσιευτεί στην περιοδική έκδοση του Κέντρου Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου «Τόπος Επίκοινος». Οι «Μύθοι στο ρυθμό της Μουσικής» είναι το πέμπτο της βιβλίο για παιδιά, καθώς ήδη κυκλοφορούν τα βιβλία της: «Πάρτι γενεθλίων» (2008), «Ο Μπλεψαράκης» (2008), «To Πάσχα του Πασχάλη» (2010), «Πασχαλινή ιστορία αγάπης» (2010).

    ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: διαβάστε…

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας
    Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου
    Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης
    Εκδόσεις: Καλέντης, Μάρτιος 2021
    Επιμέλεια σειράς: Βασιλική Τζόκα
    Σελιδοποίηση INDIGO GRAPHCIS
    Σελίδες: 136
    Μέγεθος: 13 Χ 18
    ISBN: 978-960-594-079-0

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular