More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠώς να Κατασκευάσεις μια Μοτοσυκλέτα, του Μάρτιν Σοντόμκα

    Πώς να Κατασκευάσεις μια Μοτοσυκλέτα, του Μάρτιν Σοντόμκα

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-11) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Το πρώτο μηχανοκίνητο δίκυκλο κατασκευάστηκε από τον Γκότλιμπ Ντάιμλερ το 1885. Ήταν ένα μηχανοκίνητο ξύλινο ποδήλατο με δύο μικρές βοηθητικές ρόδες, το οποίο θύμιζε πιο πολύ άμαξα.
    WIKIPEDIA

    Μετά το Πώς να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο, Ο  Μάρτιν Σοντόμκα παρουσιάζει άλλο ένα μικρό εγχειρίδιο κατασκευής, αυτή τη φορά για μια μοτοσυκλέτα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μετά το ενδιαφέρον πρώτο βιβλίο του, Πώς να κατασκευάσεις ένα αεροπλάνο, ο Μάρτιν Σοντόμκα αυτή τη φορά προσπαθεί να μας πείσει πως αφού καταφέραμε να φτιάξουμε ένα μονοκινητήρια διθέσιο- τριθέσιο αεροπλάνο ή τουλάχιστον να κατανοήσουμε τη λειτουργία του, τα όργανά του και τη χρησιμότητά τους, τον τρόπο κατασκευής του, τον κινητήρα και τις ροπές του, αλλά και ποιες είναι εκείνες οι δυνάμεις που το κρατούν στον αέρα, πλέον είμαστε ικανοί να κατασκευάσουμε μια μοτοσυκλέτα.

    Πώς θα το κάνουμε αυτό; Μα φυσικά με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Θα ακολουθήσουμε τις απλουστευμένες οδηγίες του που χωρούν κα πάλι, σε μόλις 55 σελίδες.

    Ίσως είναι πολλοί εκείνοι οι μικροί αναγνώστες που μαγεύονται από την ταχύτητα και τον αέρα να ουρλιάζει στις απότομες στροφές που μπαίνει η δίτροχη βολίδα με γεμάτα γκάζια.

    Όμως πόσοι από αυτούς ξέρουν πως λειτουργεί, ποιες είναι οι ροπές του, οι δυνάμεις του και φυσικά πως κατασκευάζεται;

    Η απίθανη παρέα, ο Άρνι ο ποντικός, ο Μπιλ το σπουργίτι και ο Κρίστιαν ο βάτραχος μετά το ταξίδι τους στις νότιες χώρες με το μηχανοκίνητο πουλί που κατασκεύασαν, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους για να αποδείξουν πως είναι πιο ικανοί από τον Τζάκ τον Μακρύ, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε πως κατασκεύαζε μια μοτοσυκλέτα.  Δεν είναι δυνατόν ο Τζάκ που ήτανε καλός μόνο να σπάει και να κλέβει, τώρα να έχει το ταχύτερο μέσο στην πόλη.

    Οι τρεις φίλοι θα πιάσουν αμέσως δουλειά, έπρεπε να φτιάξουν εκείνοι, την πιο όμορφη και ταχύτερη μοτοσυκλέτα. Πλαίσια, τιμόνι, αναρτήσεις με σιγαστήρες, τυμπανόφρονα, κινητήρας, κιβώτιο ταχυτήτων, ντεπόζιτο βενζίνης, δείχτες ελέγχου, δισκόφρενα και ένα σωρό άλλα εξαρτήματα, καλώδια, παξιμάδια και βίδες, θα συγκεντρωθούν με διάφορους παράδοξους ή μη τρόπους ώστε η επίμονη παρέα να καταφέρει το φτιάξει την «καλύτερη» μοτοσυκλέτα.

    Πολλά αναπάντεχα εμπόδια, δυσκολίες και αναποδιές θα βρεθούν στο δρόμο τους, αλλά οι τρεις φίλοι με σκληρή δουλειά, επιμονή και την ακλόνητη φιλία τους, θα τα ξεπεράσουν και θα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας αυτή την ιδιαίτερη κατασκευή.

    Η μοτοσυκλέτα είναι έτοιμη, όμως μια ακόμα περιπέτεια περιμένει τους τρεις φίλους. Άραγε έχουν καταφέρει να φτιάξουν την πιο γρήγορη μοτοσυκλέτα;

    «Ίσως και να έχω μια καλή ιδέα» είπε ο Τζακ ο Μακρύς. «Τι θα έλεγες να οργανώσουμε αγώνες;» Εκεί θα δούμε ποιος είναι ο καλύτερος, τα αστειάκια δεν θα σε βοηθήσουν. Τι έγινε; Διστάζεις φοβιτσιάρη;»

    Εστιάζοντας

    Όλη η τεχνική περιγραφή της κατασκευής μιας μοτοσυκλέτας εξελίσσεται μέσα από την ιστορία του μικρού ποντικού Άρνι και των φίλων του, οι οποίοι εκτός από ότι θα μάθουν για όλα τα διαφορετικά εξαρτήματα από τα οποία απαρτίζεται μια μοτοσυκλέτα και τον τρόπο συναρμολόγησής της, παράλληλα θα κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας και οδήγησής της. Το πιο σημαντικό όμως μάθημα που θα πάρουν είναι πως θα μάθουν να οδηγούν με σύνεση και ασφάλεια γιατί διαφορετικά…

    Ο  Μάρτιν Σοντόμκα με άξονα τη δύναμη της φιλίας και την αξία της συνεργασίας, καλεί τους μικρούς αναγνώστες σε ένα περίπατο γνώσης και δημιουργίας μέσα από τα μονοπάτια της πολύπλοκης κατασκευής μιας μοτοσυκλέτας, παρουσιάζοντας άλλο ένα μικρό εγχειρίδιο κατασκευής με τη δομή ενός τεχνικού παραμυθιού γεμάτο γνώσεις, πληροφορίες εύκολα κατανοητές, δίχως υπεραναλύσεις και φλυαρίες.

    Με λιτό λόγο, αρκετά ενδιαφέρουσα πλοκή και σπιρτόζικους διαλόγους, ο συγγραφέας παραθέτει όλες εκείνες τις τεχνικές λεπτομέρειες που κρίνει πως είναι απαραίτητες για την κατανόηση της διαδικασίας κατασκευής και λειτουργείας μιας μοτοσυκλέτας, ενώ παράλληλα δίνει ένα μάθημα καλής οδικής συμπεριφοράς.

    Όπως αναφέραμε και στο πρώτο βιβλίο της σειράς, ο Μάρτιν Σοντόμκα αναλαμβάνοντας και τον ρόλο του εικονογράφου, δημιουργεί εικόνες υψηλής αισθητικής δουλεμένες στη λεπτομέρεια, μην αφήνοντας καμία σελίδα στην τύχη της.

    Το «Πώς να Κατασκευάσεις μια Μοτοσυκλέτα» του Μάρτιν Σοντόμκα, από τη σειρά «Εκδόσεις Τεχνικών Παραμυθιών», κυκλοφορεί ήδη σε δέκα χώρες. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Historical Quest σε μετάφραση της Άννας Τσακαλίδου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Τσέχικης Δημοκρατίας.

    Για παιδιά από 6 ετών και άνω

    Εκδόσεις Historical Quest

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Με μια παλιά μοτοσυκλέτα- Παντελής Θαλασσινός

    Soundtrack Jimmy Cornett – Mit der Harley durch Nevada

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Πώς να Κατασκευάσεις μια Μοτοσυκλέτα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Jak si postavit motorku
    Συγγραφέας: Martin Sodomkα
    Εικονογράφος: Martin Sodomka
    Εκδόσεις: Historical Quest, Σεπτέμβριος 2022
    Μετάφραση: Άννα Τσακαλίδου
    Υπεύθυνος έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 21 Χ 21
    ISBN: 978-618-81330-7-7

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular