More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΠώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαβαίνοντας υπόψη τον άλλον, του Νίκου...

    Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαβαίνοντας υπόψη τον άλλον, του Νίκου Σιδέρη

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 18+   – Ψυχολογία, δοκίμιο

    Το να έχεις παιδιά δεν σε κάνει περισσότερο γονιό από όσο το να έχεις πιάνο σε κάνει πιανίστα.
    Michael Levine

    Ο ψυχίατρος- ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης υπογράφει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που λαμβάνει υπόψη του και τα παιδιά και τους γονείς, οι οποίοι δεν είναι σούπερ-ήρωες αλλά κανονικοί άνθρωποι.

    Τα παιδιά ζητούν συνεχώς κάτι από τους γονείς τους: προσοχή, κουβέντα, παιχνίδι, αγκαλιά, κάτι μαζί. Αυτή η συνεχής εκδήλωσε κάποιου θέλω από τα παιδιά προς τους γονείς δίχως να να σκέφτονται τι μπορεί ο άλλος, έφερε στο επίκεντρο την κατάκτηση του έντεχνου αιτήματος. Δηλαδή το παιδί να ζητά από τους γονείς του κάτι, λαμβάνοντας υπόψη και το ότι ο άλλος έχει πεπερασμένες δυνατότητες και αντοχές, καθώς και δικές του ανάγκες και διαθεσιμότητες.

    Αυτή η στάση λέει ο Νίκος Σιδέρης αποτελεί μείζονα αναπτυξιακή κατάκτηση του παιδιού, καθώς εξασφαλίζει ισοτιμία στις σχέσεις, αμοιβαιότητα και άτομα με αίσθηση συναισθηματικής ευθύνης, η οποία διαφέρει από την ενσυναίσθηση, καθώς αυτή μπορεί να είναι κακή ή πηγή κακών συμπεριφορών, κάτι που δεν ισχύει για την συναισθηματική ευθύνη. Μάλιστα κατά τη διετή καραντίνα με την covid-19, τα παραπάνω αιτήματα από τα παιδιά προς τους γονείς πύκνωσαν με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένταση με τους γονείς αλλά και μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας.

    Ο συγγραφέας ουσιαστικά ιχνηλατεί την απάντηση αυτού του ερωτήματος: μπορεί το παιδί να λαμβάνει υπόψη του τον άλλο, τις ανάγκες και τη θέλησή του; Ή το παιδί είναι απλώς μια εφαρμογή εκτόξευσης επιθυμιών και ο γονιός ένας εξυπηρετητής αναγκών; Τα αιτήματα έχουν συγκεκριμένες συνιστώσες: τι ζητάω, πώς το ζητάω, τι κάνω αν δεν γίνεται αυτό που ζητάω. Δηλαδή τι, πώς, κι αν δεν. Η τέχνη του καλώς ζητείν, το έντεχνο αίτημα είναι και ζητούμενο για την ανατροφή ενός παιδιού. Ο τρόπος που ζητάμε κάτι έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία εν τέλει από το τι ζητάμε. Και στα παιδιά αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα ζωής που υπερβαίνει τις σχέσεις τους με τους γονείς τους και θα διατρέχει όλη τη ζωή τους στο μέλλον.

    Ο απώτερος σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ένα παιδί αυτάρκες, αυτόνομο, ηθικό, με γνώση των επιθυμιών του, με σεβασμό του κόσμου του άλλου. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, δεν υπάρχουν σούπερ γονείς, μόνο γονείς με επιμονή, με γνώση και με αγάπη για να φτάσουν σε καλά αποτελέσματα.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Πώς το παιδί μαθαίνει να ζητά λαβαίνοντας υπόψη τον άλλον
    Συγγραφέας: Νίκος Σιδέρης
    Εκδόσεις: Αρμός, Απρίλιος 2022
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 13 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-615-473-7

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular