More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΡομπέν των δασών, του Χάουαρντ Πάϊλ (εικ.: Σάντρα Σέρα)

    Ρομπέν των δασών, του Χάουαρντ Πάϊλ (εικ.: Σάντρα Σέρα)

    roben-ton-dason-pail_cover

    Στο δάσος Σέργουντ του Νότιγχαμ της Αγγλίας ζούσε κάποτε ένας άντρας γνωστός ως Ρομπέν των Δασών, που μαζί με τους συντρόφους του βοηθούσαν τους φτωχούς και όλους όσους κυνηγούσε ο δύστροπος σερίφης της περιοχής. Όλα ξεκίνησαν όταν ο νέος ακόμα Ρόμπεν σκότωσε σε ένα στοίχημα ένα ελάφι που ανήκε στο βασιλιά. Ήταν πια παράνομος κι ο σερίφης επικήρυξε αυτόν και τους συντρόφους του έναντι χρηματικού ποσού.

    Από τότε ζούσε στο δάσος με τους συντρόφους του τους οποίους φρόντισε να πληθύνει με τους ικανότερους που αντάμωσε. Ο σερίφης τον κυνηγούσε πάντα. Μα ο Ρομπέν και οι φίλοι του δεν φοβόντουσαν ακόμα και να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς τοξοβολίας παρουσία του βασιλιά.

    Με το θάνατο του Ερρίκου Β’ και την έλευση στο θρόνο του βασιλιά Ριχάρδου, ο Ρομπέν και οι σύντροφοί του θα λάβουν την αναγνώριση που αξίζει σε ανθρώπους ειλικρινείς, καλόκαρδους, ανιδιοτελείς και πάνω απ’ όλα… πιστούς στο βασιλιά.

    Ο Αμερικανός συγγραφέας Χάουαρντ Πάϊλ (5/3/1853-9/11/1911) κυκλοφόρησε το “The Merry Adventures of Robin Hood” (Οι εύθυμες περιπέτειες του Ρομπέν των Δασών) το 1883. Προηγουμένως είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει δεκάδες θρύλους, λαϊκές παραδόσεις και μπαλάντες για τον ήρωα “Ρομπέν των Δασών”, δαμάζοντας το ποικίλο και δύσκολο υλικό ώστε να το προσαρμόσει στις ανάγκες του παιδικού αναγνωστικού κοινού. Στις εκδοχές που κυκλοφορούσαν, ο Ρόμπεν είχε σκοτώσει σε διάφορες περιπτώσεις. Ο Πάϊλ όμως τον εμφανίζει να σκοτώνει μόνο έναν άνδρα κι αφού αυτός είχε πυροβολήσει πρώτος τον Ρόμπεν.

    Καταφέρνει με τις τροποποιήσεις που επιτυγχάνει στο υλικό του να δώσει έναν ήρωα-σύμβολο της παιδικής λογοτεχνίας, μια αρχετυπική ανδρική μορφή που ταξιδεύει δεκαετία τη δεκαετία σε μεγάλες και μκρές οθόνες, σινεμά και θέατρα, τραγούδια και καρτούν, μαριονέτες, αφηγήσεις και κάθε λογής τέχνη. Αυτού του είδους οι ήρωες, με τη μεγάλη διεισδυτικότητα στην παιδική ψυχή- δεν είναι τυχαίο- κουβαλούν πίσω και μέσα τους ένα σύνολο χαρακτηριστικών που εμφανίστηκαν σε διάφορους παρεμφερείς ήρωες ανά τον κόσμο. Ο Πάϊλ δημιουργεί ένα ελκυστικό κράμα ενός ανένταχτου, ελεύθερου, φιλάνθρωπου άντρα, βοηθού των φτωχών και αδυνάμων, εχθρό του παραλογισμού της εξουσίας, αδιαφορώντας για την ιστορικότητα και την πιστότητα των πηγών του, χαρίζοντας στη λογοτεχνία μια εμβληματική μορφή όσο ελάχιστες το κατάφεραν να υπάρξουν. Το γεγονός ότι το όνομά του εμπλέκεται πλέον σε πλήθος παρομοιώσεων (“τον Ρομπέν των Δασών παριστάνεις;”) αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του στο χρόνο και την επιτυχία του στο χώρο.

    Η απόδοση του Φίλιππου Μανδηλαρά γίνεται από την πορτογαλική διασκευή της Άνα Ομ και καταφέρνει σε 16 πραγματικές σελίδες κειμένου να μεταφέρει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ένα σμαντικό μέρος των περιπετειών του Ρομπέν σε ένα παραμύθι που διαβάζεται ιδιαιτέρως ευχάριστα, ακόμα και τώρα που ξέρεις και την ιστορία και το παρακάτω της.

    Καρτουνίστικη η εικονογράφηση της Σάντρα Σέρα.

    Ρομπέν των Δασών, ένα κλασικό βιβλίο που δάμασε και το χρόνο. Τον ξέρετε και σας ξέρει. Εκδόσεις Μίνωας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ρομπέν των δασών
    Συγγραφέας: Χάουαρντ Πάϊλ
    Εικονογράφηση: Σάντρα Σέρα
    Εκδόσεις: Μίνωας
    ISBN: 978-618-02-0385-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular