More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+StoriesΣαν σήμερα: γεννήθηκε ο Φ. Σ. Φιτζέραλντ, δημιουργός του Υπέροχου Γκάτσμπυ

    Σαν σήμερα: γεννήθηκε ο Φ. Σ. Φιτζέραλντ, δημιουργός του Υπέροχου Γκάτσμπυ

    O Αμερικανός συγγραφέας Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1896, στο Σαιντ Πωλ της Μινεσότα, γιος του Έντουαρντ Φιτζέραλντ και της Μαίρη Μακ Κουίλαν. Αποτέλεσε έναν από τους κύριους εκπροσώπους της αποκαλούμενης “Χαμένης Γενιάς” των Αμερικανών λογοτεχνών και θεωρείται γενικότερα ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Ολοκλήρωσε συνολικά μόλις τέσσερα μυθιστορήματα: «Η άλλη όψη του παραδείσου», «Όμορφοι και Καταραμένοι», «Ο υπέροχος Γκάτσμπυ» και «Τρυφερή είναι η νύχτα» τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.
    Μετά το θάνατό του δημοσιεύθηκε και ένα 5ο, ημιτελές μυθιστόρημα, με τίτλο «Ο τελευταίος μεγιστάνας».

    Το 1913 ξεκίνησε σπουδές στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όπου γνώρισε τους συγγραφείς και κριτικούς Έντμουντ Γουίλσον και Τζον Πηλ Μπίσοπ, ενώ συμμετείχε στα περιοδικά Princeton Tiger και Nassau Literary Magazine. Είχε μέτριες ακαδημαϊκές επιδόσεις και σε συνδυασμό με την απόφασή του να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1917, χωρίς να πάρει τελικά πτυχίο. Τον Οκτώβριο του 1917 κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και συμμετείχε στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, οπότε και εγκατέλειψε για πάντα το Πρίνστον.

    Ο Φιτζέραλντ ολοκλήρωσε το μυθιστόρημα The Romantic Egotist την περίοδο κατά την οποία εκπαιδευόταν ως αξιωματικός στα στρατόπεδα Zachary Taylor και Sheridan, το οποίο απορρίφθηκε δύο φορές προτού εκδοθεί τελικά με τον τίτλο “Η άλλη όψη του Παραδείσου” (This Side of Paradise) στις 26 Μαρτίου του 1920 και καταστήσει τον Φιτζέραλντ έναν από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της εποχής του.

    Το 1925 εκδόθηκε το κορυφαίο κατά πολλούς έργο του, Ο υπέροχος Γκάτσμπυ. Ωστόσο, ο Φιτζέραλντ υπήρξε αλκοολικός ήδη από νεαρή ηλικία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας του, ειδικά κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1930. Το 1940 υπέστη δύο καρδιακές προσβολές. Η τελευταία, στις 21 Δεκεμβρίου προκάλεσε και το θάνατό του σε ηλικία μόλις 44 ετών.

    Το 2013, γυρίστηκε η ταινία «Ο υπέροχος Γκάτσμπυ», με σκηνοθέτη τον Baz Luhrmann και πρωταγωνιστές τον Leonardo DiCaprio και την Carey Mulligan. Η ταινία απέσπασε 2 βραβεία Όσκαρ.

    Με πληροφορίες από την Wikipedia

    RELATED ARTICLES

    Most Popular