More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήELNIPLEX+StoriesΣαν σήμερα: τα παιδικά τρενάκια πενθούν

    Σαν σήμερα: τα παιδικά τρενάκια πενθούν

    8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Παγκόσμια ημέρα:  Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού
    Εορτολόγιο: Γενέθλιος, Σκιαδενή, Σκιαδενη, Τσαμπίκα, Τσαμπίκος

    Γεγονότα

    1930: Ο μηχανικός Ρίτσαρντ Ντριου (Richard Drew), που εργάζεται στην εταιρεία 3Μ ανακαλύπτει την πρώτη αδιάβροχη, διάφανη, κολλητική ταινία scotch tape (σελοτέιπ) λύνοντας τα χέρια αρτοποιών, συσκευαστών τροφίμων και κρεάτων και πολλών άλλων επαγγελματιών. Αφού τη δοκίμασε σε μια εταιρία αρτοποιημάτων του Σικάγο, την έθεσε προς χρήση σε όλη την Αμερική που σιγά σιγά κατάλαβε το πλήθος χρήσεων που είχε η ανακάλυψη αυτή.

     

    1965: Πεθαίνει στο Palm Beach της Φλόριντα ο Αμερικανός εφευρέτης Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν (Joshua Lionel Cowen ή Cohen) ο οποίος επινόησε τα παιδικά τρενάκια και τους σιδηρόδρομους. Ο Κόουεν έφτιαξε το πρώτο του τρενάκι στην ηλικία των 7 ετών επισυνάπτοντας έναν κινητήρα σε ένα αυτοκινητάκι που κινούνταν πάνω σε ράγες και το 1901 πούλησε το πρώτο του τρένο στον ιδιοκτήτη ενός καταστήματος παιχνιδιών στο Μανχάταν ο οποίος ήθελε να χρησιμοποιήσει το τρένο ως προωθητικό άλλων προϊόντων στη βιτρίνα του. Την επόμενη μέρα ο ιδιοκτήτης του παρήγγειλε άλλα έξι καθώς οι πελάτες ενδιαφέρονταν για τα…τρενάκια του. Ήταν η αρχή της Lionel, εταιρίας που έμελλε να γίνει η κορυφαία κατασκευάστρια παιχνιδιών στην Αμερική κυρίως επειδή κατάφερε, χάρη στις ικανότητες του Κόουεν στο management, να συνδέσει τα παιδικά τρενάκια με την αγορά των Χριστουγέννων. Ο Κόουεν έπεισε τους ιδιοκτήτες των μεγάλων καταστημάτων να εντάξουν τα τρενάκια γύρω από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που στόλιζαν στις βιτρίνες τους αλλά και εντός των καταστημάτων. Πίστεψε -και δικαιώθηκε- ότι θα αύξανε τις πωλήσεις τρένων ως χριστουγεννιάτικο δώρο για αγόρια.
    Ο Κόουεν αποσύρθηκε το 1959 πουλώντας τις μετοχές της εταιρίας του στον ανιψιό του Ρόι όντας ο μεγαλύτερος κατασκευαστής παιχνιδιών στον κόσμο τη δεκαετία του 50′.

    Το 1999, τα τρένα Lionel επιλέχθηκαν ως ένα από τα 10 κορυφαία παιχνίδια σε όλο τον κόσμο για τον εικοστό αιώνα.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular