More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-201912-15 ετώνΣκύλος, του Άντι Μάλιγκαν

    Σκύλος, του Άντι Μάλιγκαν

    Οι γονείς του χώρισαν, η μητέρα του έφυγε από το σπίτι, τα οικονομικά δεν πάνε καλά, το νέο περιβάλλον και οι απαιτήσεις στο σχολείο βαραίνουν. Η ζωή του Τομ δεν είναι και πολύ ζηλευτή τώρα τελευταία.

    Σε αυτόν τον παράξενο κόσμο που ορθώθηκε γύρω του, ο Σπάιντερ, ο χαριτωμένος σκύλος που προσγειώνεται στα χέρια του μέσα σε κούτα και γίνεται αυτοκόλλητος, φίλος σε έναν κόσμο μοναξιάς και σκληρών ανθρώπων. Ως τη στιγμή που ο Σπάιντερ προκαλεί την οργή του περιβάλλοντός του και… φεύγει! Ο Τομ είναι απαρηγόρητος. Η φιλία διακόπτεται. Μα και οι δύο θα σηκώσουν τον κόσμο όρθιο να ξανανταμώσουν; Θα τα καταφέρουν;

    Μέσα από μια συνηθισμένη ιστορία φιλίας ενός παιδιού κι ενός σκύλου, ο Άντι Μάλιγκαν δημιουργεί ένα ασυνήθιστο ταξίδι ωρίμανσης, μια ωδή μοναξιάς, ενηλικίωσης, αποδοχής και ανθεκτικότητας. Με το εξαίρετο εύρημα αφήγησης της μισής ιστορίας από την οπτική του σκύλου και τον ιδιαίτερο ανιμισμό όλων των ζώων που αποκτούν θέση στην εκτόξευση ιδεών και σκέψεων, ο Μάλιγκαν υφαίνει σαν Σπάιντερ ένα άκρως ενδιαφέρον μυθιστόρημα όπου τα ζώα παρατηρούν, αναλύουν και σχολιάζουν τους ανθρώπους, εξηγούν και παρεξηγούν τις κινήσεις και τα κίνητρά τους, εξυφαίνουν τις δικές τους προσεγγίσεις πάνω στη φύση των ανθρώπων.

    Ο σκύλος τριγυρνά χαμένος ανάμεσα στο καλό και το κακό που ανασαίνει σε κάθε γωνιά του δρόμου, οι άνθρωποι μάλλον πράττουν τα ίδια πάνω κάτω με εκείνον και ο Τομ αναζητά παράλληλα με τον αγαπημένο του σκύλο-φίλο και την ταυτότητά του, μια διέξοδο από το μοναχικό κελί που έχει κλειστεί, ακούσια ή εκούσια. Νομίζω ότι αυτήν την ταυτότητα, που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά για τους τετράποδους αγαπημένους, αναζητά και ο Σπάιντερ, διχασμένος στους φίλους που ταλαιπωρούν τη σκέψη και τα ένστικτά του: την αράχνη που όλο βοηθάει κι όλο τυραννά, μια αλεπού σε κρίση προσωπικότητας, μια γάτα που παίζει με τις χορδές του μυαλού του κι έναν ψύλλο που αποδεικνύεται ψύλλος-φίλος.

    Μυθιστόρημα που διαβάζεις με μεγάλο ενδιαφέρον, με ευαισθησία και σκληρότητα, με χιούμορ και τρυφερότητα και με ένα τέλος που σπανίζει.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Σκύλος
    Τίτλος πρωτοτύπου: Dog
    Συγγραφέας: Άντι Μάλιγκαν
    Εικονογράφηση: Tetragon
    Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Απρίλιος 2018
    Διόρθωση: Αναστασία Σακελλαρίου
    Ηλεκτρ. σελιδοποίηση: Ελένη Σταυροπούλου
    Σελίδες: 336
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-2414-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular