More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2021Σουφλέ Σοκολάτας, της Αλέκας Τρίπου-Μάνου (εικ.: Ράνια Βαρβάκη)

    Σουφλέ Σοκολάτας, της Αλέκας Τρίπου-Μάνου (εικ.: Ράνια Βαρβάκη)

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 10+ (target 10-14) – Μυθιστόρημα

    σουφλέ < γαλλ. soufflé < souffler < λατιν. sufflo < είδος φαγητού που περιέχει τυριά και, καθώς ψήνεται στο φούρνο, φουσκώνει

    Οι γονείς της Σοφίας έχουν χωρίσει και εκείνη, παρά τα συνήθη, ζει με τον πατέρα της. Βλέπει τη μητέρα της, που ζει με τον πατριό της και τα δυο του παιδιά, Σαββατοκύριακα και γιορτές, ενώ η καλύτερη φίλη της είναι η Σοφίτα, μία κούκλα, στην οποία λέει τα πάντα. Η απόφαση να μείνει με τον πατέρα της ήταν δικαστική, καθώς η μητέρα της εγκατέλειψε το σπίτι για να ζήσει με τον νέο αγαπημένο της και τα παιδιά του.

    Γρήγορα βλέπουμε έναν πατέρα που μισεί τους ξένους, που βρίζει τον νέο άντρα της μαμάς της, που κακολογεί συνεχώς την πρώην γυναίκα του, που καταφεύγει σε πλήθος λεκτικών -στην αρχή- υπερβολών, που κάνει το παν να ανατρέψει τη δικαστική απόφαση και να κόψει κάθε επαφή της Σοφίας με τη μητέρα της. Γρήγορα βλέπουμε ένα παιδί, όπως η Σοφία, με ευμετάβλητη διάθεση, ένα παιδί που φτάνει να κλειδώσει στο συρτάρι για μια μέρα την κούκλα της επειδή εκείνη της είπε κάτι κακό για τον μπαμπά της, ένα παιδί με αντιφατικές απόψεις για τα ζώα. Η Σοφία έχει δεθεί με την πατέρα της, έχει υιοθετήσει πολλά από όσα της λέει.

    “Αν δεν ήταν ο μπαμπάς, ποιος ξέρει πόσο παραμελημένο παιδί θα είχα υπάρξει και πώς θα είχα μεγαλώσει! Έτσι, σιγά σιγά ο μπαμπάς μού άνοιξε τα μάτια και κατάλαβα ποιος ήταν ο γονιός που νοιαζόταν για μένα και μ’ αγαπούσε πραγματικά, ο μπαμπάς δηλαδή, ποιος ήταν εκείνος που προτίμησε να μ’ εγκαταλείψει για να κάνει τη ζωή του, δηλαδή η μητέρα”.

    Η αφήγηση της Σοφίας είναι σα μια ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί. Υποψιάζεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν τον πόλεμο χαρακωμάτων που έχει στήσει ο πατέρας της, διευθυντής σε πολυεθνική, ψηλός, ωραίος, μορφωμένος.

    “Πολλές φορές μάλιστα έχει ζητήσει από τον μπαμπά μετά το σχολείο να πηγαίνω σπίτι της, που εκείνη πάντα βρίσκεται εκεί τα μεσημέρια, αντί να πληρώνει ο μπαμπάς γυναίκα για να με κρατάει στο σπίτι και να περνάω με μια άγνωστη τόσες ώρες τη μέρα. Ο μπαμπάς όμως δε σηκώνει κουβέντα. Της το ξέκοψε, λέγοντάς της να τα αφήσει αυτά, κι αν ενδιαφερότανε για εμένα, να μην έφευγε και μας άφηνε. Και πως μπορεί αυτή να ήτανε μια ανάξια μάνα, αλλά εκείνος ήτανε ένας τέλειος πατέρας. Και θα με φρόντιζε πάντα και θα έκανε το καλύτερο για μένα και θα δούλευε από το πρωί ως το βράδυ για να μη μου λείψει τίποτα και κοντά του θα μεγάλωνα σαν πριγκίπισσα. Κι ήμουνα τόσο έξυπνο κορίτσι, που δε θα αργούσα να καταλάβω τι ρόλο έπαιζε εκείνη και τι κουμάσι ήταν!”

    Το παιδί έχει επηρεαστεί πολύ. Θέλει να κόψει από τη μητέρα του. Ωστόσο, ο χρόνος αρχίζει να ανατρέπει την κατάσταση. Η νέα οικογένεια της μητέρας της, με τα πάνω και τα κάτω, είναι μια φυσιολογική οικογένεια, με τις πλάκες της και τις όμορφες στιγμές της. Και η Σοφία βλέπει εκεί ένα κλίμα που δεν είναι όπως το περιγράφει ο πατέρας της. Αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται. Σύντομα θα έρθει στο φως και η Σοφία θα καταλάβει ότι δεν είναι μια πριγκίπισσα αλλά ένα παραμελημένο κορίτσι που παίζει με κούκλες, έχει φανταστικούς φίλους και όταν τα πράγματα δεν πάνε “καλά”, βλέπει σημάδια πάνω στο σώμα και την ψυχή της.

    Το Σουφλέ Σοκολάτας της Αλέκας Τρίπου-Μάνου είναι ένα ιδιαιτέρως ρεαλιστικό ψυχογράφημα μέρους της σημερινής κοινωνίας, ελληνικής και μη. Ένας ρατσιστής, μισάνθρωπος, που παίζει σκάκι πάνω στην πλάτη της κόρης του πουλώντας της προστασία και όνειρα, χειραγωγεί με άθλιο τρόπο το παιδί του προκειμένου να εκδικηθεί την πρώην γυναίκα του για τις επιλογές της. Όταν η Σοφία κάνει δύο πράγματα, τέτοια που κάνουν όλα τα παιδιά, πίσω από την πλάτη του εκείνος ξεσπά πάνω της με τρόπο που θες να ξεχάσεις.

    Ο τρόπος που επιλέγει η συγγραφέας να μιλήσει για την οικογένεια, για τις δεύτερες ευκαιρίες, για την παραμέληση, για το καταφύγιο των φανταστικών φίλων όταν οι πραγματικοί χάνονται, για τον δήθεν φιλόστοργο γονιό και τη βιτρίνα του καθωσπρεπισμού και κυρίως για την σωματική, συναισθηματική, ηθική και εν γένει ψυχική κακοποίηση των παιδιών, είναι ενίοτε συγκινητικός, ενίοτε σκληρός και ωμός. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση της 10χρονης Σοφίας που μοιάζει με ημερολόγιο καταγραφής του συναισθηματικού της φορτίου όλη αυτήν την περίοδο της ζωής της είναι καζάνι που διαβαίνει όλα τα στάδια, από την ψυχρότητα του νερού μέχρι τη βράση, τον κοχλασμό και την υπερχείλιση.

    Η συγγραφέας επιλέγει -συνετά κατά τη γνώμη μας- να μη γίνει περιττά περιγραφική, ούτε να εκθέσει ανούσιες λεπτομέρειες με λέξεις που θα σκληρύνουν περισσότερο τον ήδη σκληρό κόσμο της Σοφίας. Όχι γιατί θέλουμε ροζ σύννεφο στον κόσμο των παιδιών, σε καμία περίπτωση. Αλλά γιατί δε θα πρόσθετε κάτι ουσιαστικό η χρήση άλλων λέξεων από εκείνες που τελικά σοφά προτίμησε. Αποτυπώνοντας αξιόλογα τους λίγους βασικούς χαρακτήρες της ιστορίας της, ισορροπώντας καλά μεταξύ κωμικοτραγικού και ωμού ρεαλισμού, επιλέγοντας ακόμα και ομηρικά ονόματα αλλά και εκείνο της Σοφίας ως μη σοφής που γίνεται λίγο παραπάνω σοφή στην πορεία, κατορθώνει να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα υποκρισίας, δυστυχίας, καταπίεσης, κακοποίησης και δεύτερης ευκαιρίας που σαν αχτίδα ανοίγεται μπροστά σου, μετά την υπερχείλιση της χύτρας.

    Σκίτσα από την Ράνια Βαρβάκη.

    Το προτείνουμε.

    Για αναγνώστες από 10 ετών και με κέντρο αναγνωστών τις ηλικίες 10-14.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Εκπαιδευτικό υλικό

    Για το βιβλίο υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό.

    Με μια ματιά

    • Ένα ιδιαιτέρως ρεαλιστικό, καλογραμμένο ψυχογράφημα μέρους της σημερινής κοινωνίας. Ένας ρατσιστής, μισάνθρωπος, που παίζει σκάκι πάνω στην πλάτη της κόρης του πουλώντας της προστασία και όνειρα, χειραγωγεί με άθλιο τρόπο το παιδί του προκειμένου να εκδικηθεί την πρώην γυναίκα του για τις επιλογές της. Σύντομα, οι λεκτικές του επιθέσεις γίνονται σωματικές με αποτέλεσμα η κακοποίηση του παιδιού να λάβει τον χειρότερο δυνατό χαρακτήρα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Lady Gaga – Til It Happens To You (Live Instrumental Karaoke)

    Braveheart Soundtrack – For The Love Of A Princess

    Letters from Iwo Jima OST:Main Titles.

    Man In The Iron Mask – Heart of a King

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Σουφλέ Σοκολάτας
    Συγγραφέας: Αλέκα Τρίπου-Μάνου
    Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2020
    Μακέτα εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Διορθώσεις: Κατερίνα Λελούδη
    Σελίδες: 184
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2459-4

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular