More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΣτην Ελληνίδα Αγγελική Χαλκιοπούλου το διεθνές βραβείο The Freedom Through Literacy Award...

    Στην Ελληνίδα Αγγελική Χαλκιοπούλου το διεθνές βραβείο The Freedom Through Literacy Award 2021

    Η Αγγελική Χαλκιοπούλου από την Κύπρο κέρδισε με το εμπνευσμένο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και ψυχικής ενδυνάμωσης “Η Αλίκη στη χώρα του συγγραφέα” το διεθνές βραβείο The Freedom Through Literacy Award 2021.

    Η Αγγελική Χαλκιοπούλου από την Λεμεσό της Κύπρου είναι η νικήτρια του Μεγάλου Βραβείου Freedom Through Literacy 2021 με το πρόγραμμα Η Αλίκη στη χώρα του συγγραφέα («Alice in Writer’s Land»), κερδίζοντας το κορυφαίο έπαθλο των 2.500 $.

    Πάντα πίστευα ότι η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει απίστευτη έμπνευση για την εκπαίδευση και να επικοινωνήσει δύσκολα θέματα, ιδέες, προβληματισμούς και αξίες με ένα τρόπο μαγικό. Η διεθνής αναγνώριση ενός προγράμματος που έχω φτιάξει με τόση αγάπη και τόση προσπάθεια είναι για μένα όνειρο ζωής“, είπε στο ELNIPLEX η εμπνεύστρια και δημιουργός του προγράμματος.

    Η Αγγελική Χαλκιοπούλου περιγράφεται από εκπαιδευτικούς και μη ως «ένα μελλοντικό θαύμα γραμματισμού και ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι δημιουργικοί δάσκαλοι μπορούν να μετατρέψουν την έμπνευση σε δράση, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως προς τον γραμματισμό». Το πρόγραμμα Η Αλίκη στη χώρα του συγγραφέα συνεργάζεται με καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, συγγραφείς και εικονογράφους παρουσιάζοντας στα παιδιά της Κύπρου τον τρόπο σκέψης ενός συγγραφέα. «Η λογοτεχνία είναι η απόλυτη πηγή έμπνευσης, η χαρά της ανθρώπινης σκέψης∙ όταν συνδυάζεται με έξυπνες εργαλειοθήκες πολυμέσων και τέχνης, μπορεί να μετατρέψει μια τάξη σε μια μικρή κοινωνία συνεργασίας και μάθησης, προσφέροντας την προοπτική ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος για όλους μας», είπε η Αγγελική Χαλκιόπουλου.

    Το βραβείο Freedom Through Literacy (Βραβείο Ελευθερίας μέσω του γραμματισμού) δίνεται από το Judith’s Reading Room από το 2015, ένα αναγνωστικό κέντρο με έδρα την Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. που προωθεί έμπρακτα την φιλαναγνωσία παγκοσμίως. Όπως μαρτυρά το όνομα του βραβείου, το Judith’s Reading Room προωθεί και ξεχωρίζει τις βέλτιστες πρακτικές και δράσεις γραμματισμού και κυρίως την ενστάλαξη σε άλλους ανθρώπους της αγάπης για την ανάγνωση. Γιατί η αγάπη για ανάγνωση και το βιβλίο χαρίζουν ελευθερία: στις επιλογές και κυρίως στην σκέψη και άρα στην ίδια τη ζωή.

    Ως εκ τούτου, το βραβείο αυτό δίδεται με σκοπό την αναγνώριση και τιμή μεμονωμένων φωνών (και όχι οργανώσεων ή φορέων) υπέρ του αλφαβητισμού από όλους τους κλάδους σε όλο τον κόσμο, καθηγητές, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους, συγγραφείς, ερευνητές, κάθε έναν που κάνει μια ξεχωριστή δουλειά με σκοπό να προωθήσει την αγάπη της ανάγνωσης.

    Ποια είναι η Αγγελική Χαλκιοπούλου

    Η Αγγελική Χαλκιοπούλου είναι εκπαιδευτικός σύμβουλος, ερευνήτρια παιδικής λογοτεχνίας και creative director στην εταιρία εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Μικρός Οδυσσέας». Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και παράλληλα σπούδασε Εικονογράφηση και Οπτική Επικοινωνία στην Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών AAS.

    Η αγάπη της για την βιωματική μάθηση την καθοδήγησε στην σχεδίαση και στην υλοποίηση  εκπαιδευτικών προγραμμάτων πολλαπλής νοημοσύνης για παιδιά, με εργαλεία τις τέχνες, τις επιστήμες και κυρίως την παιδική λογοτεχνία.

    Υπήρξε για 5 χρόνια Υπεύθυνη του Δημιουργικού Προγράμματος του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής και Δημιουργικής απασχόλησης «Φωλιά της Αλίκης», στη Μυτιλήνη. Σχεδιάζοντας το πρόγραμμα, προχώρησε σε μία πρωτοπόρα ένταξη πολλαπλών βιβλιοθηκών παιδικής λογοτεχνίας και παιδαγωγικού παιχνιδιού, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στα παιδιά να συνδυάσουν, μέσα από διαφορετικές δράσεις, τα δυο αυτά μοναδικά εργαλεία μάθησης. Με αυτόν το τρόπο αναπτύχθηκαν στον χώρο πρωτοποριακές βιβλιοθήκες ελληνικής και αγγλικής παιδικής λογοτεχνίας, προσχολικής και νηπιακής αγωγής καθώς κι ένα ιδιαίτερα ενημερωμένο τμήμα νεανικής λογοτεχνίας. Δημιουργήθηκε παράλληλα μία άριστη συνεργασία με το τοπικό βιβλιοπωλείο «Book and Art» που της έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μία ευρύτερη γκάμα παρουσιάσεων βιβλίων και συγγραφέων με την ταυτόχρονη διοργάνωση και βιωματικών εργαστηρίων με τον τίτλο «Μικρός Οδυσσέας».

    Τον Ιανουάριο του 2017 μετακόμισε μόνιμα στην Κύπρο και αρχικά συνεργάστηκε με σχολεία και νηπιαγωγεία. Στον πολυχώρο «Masterland» οργάνωσε λογοτεχνικά πρωινά εργαστήρια για δημόσια και ιδιωτικά, δημοτικά σχολεία της Κύπρου ως μία πρωτότυπη εναλλακτική πρόταση εκπαιδευτικής εκδρομής, με αποτέλεσμα μέσα σε 8 μήνες να επισκεφτούν τον χώρο πάνω από 13.000 μαθητές.

    Το 2018 ίδρυσε την εταιρία εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Μικρός Οδυσσέας», η οποία σχεδιάζει και υλοποιεί για τα σχολεία, βιωματικά, εκπαιδευτικά προγράμματα πολλαπλής νοημοσύνης, με εργαλεία τις τέχνες και την παιδική λογοτεχνία, με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς ταξίδεψε στα σχολεία με το πρότυπο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Βίβλιος Ίππος», με ιδέες και προτάσεις εναλλακτικής μάθησης κι εκπαίδευσης. Μέσα στα πλαίσια αυτού του προγράμματος το 2019, φιλοξένησε  τις συγγραφείς Κατερίνα Τζαβάρα, Ελένη Γερουλάνου, Μαρίνα Γιώτη και Παναγιώτα Πλησή, την εικονογράφο Ίρις Σαμαρτζή και την εκδότρια Μαριάννα Ψύχαλου (εκδ. Μικρή Σελήνη). Μέσα στα πλαίσια των επισκέψεών τους δομήσαν και υλοποιήσαν ιδιαίτερα θεατρικά, εικαστικά και μουσειακά εργαστήρια σε σχολεία και Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες της Κύπρου.Το 2021 και με σκοπό την ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών στα σχολεία λόγω της πανδημίας, δημιούργησε το πρόγραμμα «Η Αλίκη στην χώρα του συγγραφέα» ψάχνοντας ήρωες και ηρωίδες ψυχικής ανθεκτικότητας, ενσυναίσθησης και έμπνευσης. Στο πρόγραμμα ενσωμάτωσε ως εκπαιδευτικά εργαλεία το διαδικτυακό λογοτεχνικό ραδιόφωνο για τα παιδιά, το επιτραπέζιο παιχνίδι ιστοριών και ηρώων και τη θεατρική παρουσίαση στοιχείων του ήρωα.

    Ως δημιουργός των σεναρίων των ραδιοφωνικών εκπομπών του προγράμματος της «Αλίκης στην χώρα του συγγραφέα», προσπαθεί να καλλιεργήσει την περιέργεια με εργαλείο τον ήχο σε μία εποχή κυριαρχίας της εικόνας.

    Επιπρόσθετα προχωρά πλέον σε μια ευρεία συνεργασία με βιβλιοθήκες και οργανισμούς πολιτισμού στην Ελλάδα, στοχεύοντας να συνδέσει τον λογοτεχνικό πλούτο των δύο χωρών και να καταστήσει τα προγράμματά της προσβάσιμα και στην Ελλάδα.

    Γνωρίστε το βραβευμένο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και ψυχικής ενδυνάμωσης “Η Αλίκη στη χώρα του συγγραφέα”

    RELATED ARTICLES

    Most Popular